Polarizační filtr

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Amperaz 10. 5. 2012 13:39

Zdravím,

uvažuju o polarizačním filtru. Jsou mezi nimi nějaké zásadní rozdíly? Zajímá mě hlavně cenové rozdíly, nakolik se to projeví v kvalitě? Momentálně mám např možnost sehnat relativně levně Zeikos CPL za pár stokorun. Vyplatí se to? Nebo je lepší si připlatit za něco jiného. Navrhněte... Díky
Amperaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 10. 5. 2012 14:26

Rozdíl v kvalitě je obrovský. Hoya/Kenko, B+W je ta správná cesta. Levné filtry nebrat. U nás začínají kolem tisícovky, podle velikosti závitu. Z ebaye se dají sehnat podstatně levněji.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 10. 5. 2012 14:31

Rozdíly jsou hlavně v antireflexních vrstvách. Což se projeví na ostrosti a odolnosti na protisvětlo. Doporučil bych si raději připlatit. Z těch levnějších značek je taková jistota Marumi, nebo Kenko. Mám zkušenost Marumi CPL DHG Super. Klidně jej mohu doporučit. Na kinofilmu jsem používal i levnější provedení DHG (bez Super) a taktéž spokojenost.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hayes11 10. 5. 2012 14:34

ja mam kenko pro1 ci ako sa to vola, slim verzia...spokojnost.....
ako povedali nadomnou vyber medzi hoya, kenko,B+W..... tuna mas nejake testy,,,da sa to tam preklikat aj na anglicky jazyk http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-T ... jnych.html
hayes11
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HmepSd 10. 5. 2012 16:31

Jak už bylo zmíněno antireflexní vrstvy, ale určitě jde i o konstrukci a odolnost proti nečistotám. CLP filtr je extrémně náchylný na zachytávání nečistot a ono pucovat ho často a dlouho, vrstvám i sklu neprospívá. Nebo řešit kouslou obroučku, taky radost kterou by jste si rádi odpustili.

Uvedený neznám, ale filtry za pár set jsou na tom špatně i s "kresbou", jsou například nepoužitelné na teleobjektivech.

Vzal bych to jednoduše, mam setový objektiv za 2 tisíce, je jedno co na něj dám, mám lepší sklo a filtr budu opravdu používat, proč na něm šetřit. A dnes už je většina i těch nejlepších za hubičku, byly doby kdy i Hama stala 2.5 tisíce. Nedávno jsem zrovna pořizoval 62 Hoyu HD za 1800,-, nádhera.
HmepSd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Moonraker 11. 5. 2012 20:40

tak já se přidám - z Ebaye jsem si nedávno koupil HOYA 67mm C P L, vyšší třídu
za cca 1600 Kč, u nás normálně stojí o hodně víc, super kvalita,

levné nebrat, ani od Hoya, radší místo toho si pak pohrát s fotkou v Lightroome,
co se týče konstrukce, tak jsou i jiné varianty, např do Cokin, ale na digi je potřeba circulární polarizační, aby propustil + rozptýlil do všech stran za filtrem, starší polarizační nemají ten rozptyl, což je u digi senzorů problém
Moonraker
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 11. 5. 2012 23:26

Uz sestym rokem pouzivam jeden a tentyz polarizak Marumi DHG ve slim verzi. Na 12Mpix. snimaci neni zadny rozdil v kresbe pri jeho nasazeni. Co se tyce odolnosti, tak jej pucuju docela casto, kor ted jak lita vsude pyl a zatim se na nem negativni stopy neprojevily.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 12. 5. 2012 13:04

Na digitální foťák rozhodně kup cirkulární polarizační filtr, s lineárními má mnohdy problém autofokus. Jinak bych raději vždycky volil ty kvalitnější a značkovější, je to jeden z nejdůležitějších filtrů, ovlivňuje to kvalitu světla, na něm se nevyplatí šetřit. Kvalitnější polarizáky mají nejen lepší antireflexní vrstvy, ale nové řady mají i zodolněné přední vrstvy proti poškrábání.
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník