player: Netuším, proč bychom si měli hrát na tvém písečku. Pokud sám sobě dáváš nějaká kritéria, že nejdůležitější vlastností objektivu je to, aby nedbale vybrané ošklivé a nevhodné pozadí se stalo ošklivým pozadím krémovitě rozostřeným dle tvého vkusu, tak jsou to tvá vlastní kritéria a klidně se podle nich řiď, ale nevydávej je za univerzální zákon Vesmíru. Prostě je nesrovnatelně více fotografů, kterým bokeh Nikkora 85/1.8D nepřipadá škaredý a buď tak laskav a nevnucuj jim/nám tvou estetiku. Nechceš nám ještě cenzurovat manželky a milenky? Já tě opravdu nenutím, aby sis znova koupil Nikoní 85-ku a fotografoval s ní, takže ty zase na oplátku tady při každé příležitosti na ní neplivej, je strašně moc fotografů, kteří jsou s ní spokojení. Takže asi tvůj, ggrandův a Andrew Garradův názor není jediná pravda a nech laskavě ostatní, ať se jim líbí co chce. Za ty 4 roky, co s 85/1.8D jsem udělal spoustu fotografií s bokehem, ze kterého tak nějak nikdo nebyl nervózní a pokud znervózňuje tebe, tak se na ty fotky nekoukej.
Já bych si zase nekoupil vysoce světelnosu Sigmu ani omylem, nepotřebuji mít bokeh v místech, kam chci zaostřit. Pokud ti Sigmy ostří spolehlivě, užij si to, mně zase ne a taky nejsem sám, ale nehodlám se bít tak dlouho, až zbyde jeden jediný názor ze dvou "Sigmy ostří stejně přesně jako Nikkory" versus "Sigmy ostří většinou podstatně hůř, než Nikkory". Necháme si oba ten svůj názor a svou zkušenost a estetický pohled na bokeh jakbysmet.
-- 23. 1. 2012 20:23 --No a tu nalinkovanou fotku lze trošku spravit, a nejen bokeh:
http://www.tomx.eu/Testy/Corr.jpg