Nikkor AF-S 85mm f/1,8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ggrand 23. 1. 2012 10:58

Našel jsem malé porovnání(zatím nicmoc,ale snad se později najde lepší) mezi novou a starou verzí. Prozatím jsem mírně zklamán, že bokeh vypadá dost stejně jako u staré verze, která kvalitním bokehem proslavená určitě nebyla.
Odkazhttp://mgphotographer.wordpress.com/2012/01/19/nikon-85mm-1-8g-vs-1-8d-vs-1-4d-small-experiment/
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 23. 1. 2012 12:34

No, pokud si správně pamatuju, tak naopak stará verze bokehem známá byla - v kladném smyslu.
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 1. 2012 13:27

Stara verze ma bokeh dobrej leda tak na rozostrena svetla nocniho mesta, fuj, nikdy vice. Nova verze zda se byti "smoother", obdobne zlepseni jako u padesatky D versus G. U padesatky ale ani to nestacilo a bokeh ma stale rusivy. Uvidime jak dopadne 85/1.8G na dalsich snimcich.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 23. 1. 2012 13:37

Starší provedení má v podstatě bokeh pěkný. Problematický je až když jsou na rozostřeném pozadí bodové zdroje světla. Např. prosvítající ostré světlo skrz větve stomu.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 1. 2012 13:44

Starsi provedeni ma bokeh seredny temer za vsech okolnosti, vyjma prikladu mnou vyse zmineneho. Tomas X by mohl vypravet, jiste sem rad nahodi fotku z atelieru s dvema modelkami, kdy druha je mimo DOF a nevzhledny kontrastni bokeh z ni dela strasidlo ;)
Nikkor 85/1.8 D vs Sigma 50/1.4:
http://home.tiscali.cz/fz30foto/Bokeh85x50.jpg
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 23. 1. 2012 13:47

team_daddy: slavná byla tak u toho, kdo to sklo nikdy neměl.

Daf: stará verze má nepěkný bokeh zejména v přechodu mezi ostrou částí a těsně za ní, ale to už se tu řešilo.

Osobně jsem čekal, že zlepšení bokehu by mohlo být třeba jako je tomu u AF-S/D 50/1,8. Takovému zlepšení by odpovídal rozdíl 85/1,8D a 85/1,4D jenže to už bych chtěl asi moc.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 23. 1. 2012 13:54

Player: K tomu obrázku. Rozdíl tam vidět je. Ale rozhodně bych to neviděl tak, jako že jeden objektiv má bokeh špičkovej a druhý šerednej. Spíšbych řekl, že Sigma má o trochu lepší bokeh.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 1. 2012 14:20

Když už jste mě tady zmínili, tak musím potvrdit, že svět se dělí na dvě skupiny. V jedné skupině je ggrand a player, kteří říkají, že Nikkor AF 85/1.8D má šeredný bokeh, a ve druhé skupině je zbytek Zeměkoule, kde jsou ti, co to neříkají. ;-)

-- 23. 1. 2012 14:23 --

Třeba tady je AF 85/1.8D:
http://www.tomx.eu/Galerie/Portrety/Sle ... latne.html

-- 23. 1. 2012 14:28 --

A ještě tady:
http://www.tomx.eu/Galerie/Portrety/Han ... ka_08.html
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 1. 2012 14:36

Vzdycky si radeji koupim objektiv takovy (i kdybych si mel priplatit), se kterym muzu fotit za libovolnych okolnosti, abych mel bokeh pohledny a na takovy, ktery mi bude urcovat, co v pozadi mam ci nemam mit, aby se na to dalo koukat:
Obrázek

Když už jste mě tady zmínili, tak musím potvrdit, že svět se dělí na dvě skupiny. V jedné skupině je ggrand a player, kteří říkají, že Nikkor AF 85/1.8D má šeredný bokeh, a ve druhé skupině je zbytek Zeměkoule, kde jsou ti, co to neříkají.

Probud se z toho snu Tomasi uz konecne :roll:
http://photo.net/nikon-camera-forum/00Yxqz
The 85mm f/1.8 is known for having somewhat nervous bokeh

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/626-nikkorafd8518dx?start=1
Well, not quite, there is one property where it falls short: bokeh. The quality of the background blur is not bad, but lower than with most ultra fast portrait primes. If you're after buttery smooth bokeh, this is not your primary choice.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 23. 1. 2012 14:47

Tuhle fotku totálně zabilo pozadí. Tady žádný sametový bokeh nepomůže.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 1. 2012 15:02

Stylizované, aranžované portréty nejsou momentky a přirozenou součástí práce fotografa JE výběr pozadí, stejně jako výběr světla a všech ostatních věcí, které dělají fotografii. Představa, že objektiv je tady od toho, abych mohl kašlat na to, co mám v záběru, je taková dost násilná a ne právě šťastná. Ono v neposlední řadě i barvy pozadí dělají tu fotografii a sebekrémovější bokeh nám neudělá třeba z fialové zelenou.

-- 23. 1. 2012 15:08 --

Jinak ovšem Nikkora AF-S 85/1.8G si koupím, protože na plnou díru je oproti AF 85/1.8D podstatně ostřejší, což je vidět jak na MTF křivkách zveřejněných v den představení, tak nakonec i na těchto příkladech. Pro mě osobně je hlavním kritériem to, jak ostře vystupují zaostřené objekty z bokehu, no a v tom nové sklo bude ještě zřetelně lepší. Jinak co se týče kvality bokehu, tak já osobně vidím u nové verze i po mírném zaclonění hladká kolečka místo n-úhelníků a i jinak tam pokrok v bokehu vidět rozhodně je. Ovšem především vidím lepší kontrast, lepší barvy a lepší ostrost.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 1. 2012 18:42

Aha, takze budeme uhybat a utikat, citace z odkazu jakoze prehlizime, jak typicke...Nicmene nijak sis tim nepomohl Tomasi, porad jsme u meho tvrzeni, ze radeji investuju do objektivu, kterym muzu fotit cokoliv, nez do objektivu, ktery me nuti vybirat pozadi takove, ktere zrovna nesprasi, byt bych ho zrovna ve fotce mit chtel. Skoda, ze si zapomnel sdelit, ze je 85/1.8D nejostrejsi sklo ktere znas, na tom bych si taky opet smlsnul :)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 1. 2012 19:53

player: Netuším, proč bychom si měli hrát na tvém písečku. Pokud sám sobě dáváš nějaká kritéria, že nejdůležitější vlastností objektivu je to, aby nedbale vybrané ošklivé a nevhodné pozadí se stalo ošklivým pozadím krémovitě rozostřeným dle tvého vkusu, tak jsou to tvá vlastní kritéria a klidně se podle nich řiď, ale nevydávej je za univerzální zákon Vesmíru. Prostě je nesrovnatelně více fotografů, kterým bokeh Nikkora 85/1.8D nepřipadá škaredý a buď tak laskav a nevnucuj jim/nám tvou estetiku. Nechceš nám ještě cenzurovat manželky a milenky? Já tě opravdu nenutím, aby sis znova koupil Nikoní 85-ku a fotografoval s ní, takže ty zase na oplátku tady při každé příležitosti na ní neplivej, je strašně moc fotografů, kteří jsou s ní spokojení. Takže asi tvůj, ggrandův a Andrew Garradův názor není jediná pravda a nech laskavě ostatní, ať se jim líbí co chce. Za ty 4 roky, co s 85/1.8D jsem udělal spoustu fotografií s bokehem, ze kterého tak nějak nikdo nebyl nervózní a pokud znervózňuje tebe, tak se na ty fotky nekoukej.
Já bych si zase nekoupil vysoce světelnosu Sigmu ani omylem, nepotřebuji mít bokeh v místech, kam chci zaostřit. Pokud ti Sigmy ostří spolehlivě, užij si to, mně zase ne a taky nejsem sám, ale nehodlám se bít tak dlouho, až zbyde jeden jediný názor ze dvou "Sigmy ostří stejně přesně jako Nikkory" versus "Sigmy ostří většinou podstatně hůř, než Nikkory". Necháme si oba ten svůj názor a svou zkušenost a estetický pohled na bokeh jakbysmet.

-- 23. 1. 2012 20:23 --

No a tu nalinkovanou fotku lze trošku spravit, a nejen bokeh:
http://www.tomx.eu/Testy/Corr.jpg
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 24. 1. 2012 01:37

"tak jsou to tvá vlastní kritéria"

Z duvodu, abys nenapsal neco takoveho, jsem ti dal dva odkazy, pricemz jeden je z "uznavaneho" photozone. Ted si jen rikam, jestli si je prehledl Tomasi omylem, ci zamerne. Stejna situace, jako kdyz jsem ti dolozil prakticky, ze stejne ostry jako tve super ostre pevne sklo (85/1.8) je telezoom 70-300 VR, na to si take nemel ego zareagovat, ze?

PS: upravena verze je umela, je poznat nepovedeny soft.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 24. 1. 2012 06:40

Player: pokusím se to odlehčit: kdo na této fotce sleduje bokeh? Sakra chlapi, to nebyl dobrej příklad, já tam vidím zadumanou nádhernou dívku v zajímavé barevné náladě a nervózní jsem z jejího dekolltu! Jo, a na 85/1,8D mi nešahej, je to nejlepší sklo na světě :D

dobře, pro mně, zatím...

nicméně, píšeš tady o nějakém srovnání ostrosti s 70-300 VR, jestli máš nějaké vzorky, tak mi je prosím pošli, celkem mně to zajímá - klidně jako soukromou zprávu, ať ve vláknu 85/1,8 G neplácáme bábovičky D.

Díky předem.
Naposledy upravil reign dne 24. 1. 2012 12:48, celkově upraveno 1
reign
Návštěvník

Další stránka