Nejvhodnější objektiv na krajiny.

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozenka 13. 12. 2011 19:47

Zdravím všechny fotomaniaky a vydám se rovnou k věci. Po delší době se k vám obracím o cenné tipy a rady. Konkrétně na focení krajin. Vlastním Nikona D90 se základem 18-105mm. Tedy klasiku se kterou asi začíná s Nikonem každej. Jelikož mě baví mimo makro, zvířata a portréty také focení krajiny a přírody obecně. Uvažuji o koupi nějakého toho ultraširokého objektivu. Obracím se proto na vaše zkušenosti z této činnosti. Rovnou se zeptám zda mi koupě takového objektivu kolem 10mm-24mm významně ve focení krajin, hor a přírody obecně pomůže, když můj seťák začíná na 18mm tedy po přepočtu 27mm. Druhá otázka a ta nejdůležitější. Jaký širokáč by jste mi doporučili? Mám vyhlídnutou Tokinu AT-X 11-16 mm F 2,8 Pro a nebo ještě Tamrona SP AF 10-24 mm. Je mi hodně sympatická hlavně ta Tokina, která mi příjde že má lepší kresbu a navíc má i f2.8 v celym rozsahu, což se dá určitě použít. Optický zkreslení nemá perfektní, ale vzhledem k ohnisku je podle mě v pohodě. Pohybuju se v cenové relaci do 15.000,-. Ocením hlavně osobní zkušenosti. Všem díky za jakoukoliv pomoc :-)

P.S. Ještě doplňující otázka. Co se týče polarizačních filtru. U takto širokého ohniska lze použít asi jen SLIMky že? A nebo ani ty?
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pali55 13. 12. 2011 20:08

Stránka ktorá určite pomôže pri rozhodovaní.

Pri výbere fotoaparátu alebo objektívu Vám môže byť nápomocná stránka FLICKRIVER.

http://www.flickriver.com/

Vyhľadá a následne ukáže fotografie fotené a uverejnené fotografmi ktorý sú registrovaný na Flickr a zverejňujú tam svoje fotografie vyfotené určitým typom fotoaparátu alebo objektívu poprípade fotografie fotené konkrétnym typom fotoaparátu s určitým objektívom. Stačí si pri objektíve vyhľadať konkrétnu značku a rozsah objektívu – na výber máte 10 výrobcov objektívov.Je to užitočná stránka ak sa pri výbere fotoaparátu alebo objektívu môžte pozrieť na fotografie ako sa hovorí – zo života.Stačí len vo vyhľadávači na stránke zadať objektív a typ fotoaparátu napríklad takto:

Tamron 17-50 D90

a výsledkom je že našlo 16620 fotografií fotených Nikon-om D90 s objektívom Tamron 17–50 .Pri pohybe šípkou myši na fotografiu sa vysvietia v pravom dolnom rohu ikonky medzi inými aj i ktorá pri aktivácii ukáže údaje o fotoaparáte – clona,čas atd.

A ešte jedna zaujímavosť - existuje aj rozšírenie do prehliadača Chrome – View on Flickriver

Tokina AT-X 11-16
http://www.flickriver.com/search/Tokina+11%252F16+D90/

Tamron SP AF 10-24
http://www.flickriver.com/search/Tamron+10-24+D90/

Sigma 12-24mm f/4.5-5.6
http://www.flickriver.com/search/Sigma+12-24+D90/

sigma 10-20/4-5.6 EX DG HSM
http://www.flickriver.com/search/sigma+10-20+D90/

Tokina 12-24 F4
http://www.flickriver.com/search/Tokina+12-24+F4+D90/
Naposledy upravil pali55 dne 13. 12. 2011 21:16, celkově upraveno 4
pali55
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 13. 12. 2011 20:18

Svetelne objektivy jsou na krajinu mene vhodne a to diky tomu, ze nejlepsich vysledku dosahuji pri jiz relativni nizkem pricloneni. Treba objektiv se svetelnosti F2.8 ma typicky nejlepsi kresbu kolem F5.6 a to na krajinu muze byt porad malo, pokud je treba velke hloubky ostrosti a/nebo dlouheho ezpozicniho casu (napr. rozmazani listi ve vetru, tekouci voda apod.). Podival bych se na Sigmu 12-24mm f/4.5-5.6 EX.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 13. 12. 2011 20:40

Určitě se vyhni Tamronu 10-24, je hrozně neostrý. A popřemýšlej nad novější verzí Tokiny 12-24 F4. Ten rozsah je myslím použitelnější než u 11-16.

Světelnost není limit.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 13. 12. 2011 20:53

este tu nebola spomenuta sigma 10-20/4-5.6 EX DG HSM, tu mam ja (teda bez HSM). nestihol som s nou poriadne este nic vyfotit za tu kratku chvilu co ju mam,ale na nete je hodnotena dost dobre. plus tie co boli spomenute su tiez dobre
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 13. 12. 2011 21:08

Paráda supr dík za rady. Máte pravdu, že u krajin se běžně používají clony kolem f11 by nebylo zrovna ideální použít něco světelnýho co při f11 už nebude mít nejostřejší kresbu. Dost mě tady zaujala ta Sigma 12-24mm. Bylo myšleno Sigma 12-24mm DG HSM II nebo Sigma 12-24 mm F4.5-5.6 EX DG ASP HSM. Ta HSM II je nejspíš jejím nástupcem jak jsem to pochopil....Jinak ten Tamron 10-24mm teda vylučuju. Co se týče Tokiny i zde je 12-24 F4 nástupcem 11-16?

Flickriver je docela zajímavá stránka dík za tip. Porozhlédnu se co tam všechno najdu.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 13. 12. 2011 21:22

Polarizačný filter nebude dávať na ultra širokých ohniskách dobré výsledky, lebo časť oblohy bude tmavší ako zbytok.. Mne už na 17 mm robí pol. filter nerovnomerne tmavú oblohu. Záleží od smeru fotografovania k polohe slnka
Ultraširoký objektív má nevýhodu v tom, že nie je vhodný na široké krajiny- pozadie bude príliš vzdialené, ale na krajinné výrezy. Rozmysli si čo chceš fotografovať. Na široké krajiny je lepšie to čo máš.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 13. 12. 2011 21:41

golem2: Proto se hlavně právě ptám, zda mi to vůbec pomůže v dalším rozvoji focení krajin. Na široké krajiny tedy spíš užiju trošku delšího ohniska.

Jde mi o to, že třeba co sleduju některé výtvory krajin, tak je používáno těchto ohnisek 12-24 i na FX snímačích a jsou tam i celé krajiny. A přeci o to jde aby se mi tam vešla třeba i celá krajina nebo to chápu špatně? Občas když něco fotim mi 18mm (25mm) nestačí na pokrytí celého záběru.

Co se týče krajiny s DX snímačem asi spíš užiju ohniska začínající na 10mm a končící cca. na 24. Na ostatní bych měl ten svůj seťák. Jde mi hlavně o to doplnit šírku záběru kam mi nynější objektiv nestačí.

Polarizák teda rovnou vylučuju. Z této dedukce možná užiju nejvíce Sigmy 10-20, kterou na DX nejspíše užiju nejlépe.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 13. 12. 2011 22:18

Tokina 12-24 F4 samo není nástupcem 11-16. Je to spíše nižší řada. 11-16 je už úzce specializovaný objektiv, kdežto 12-24 je univerzálnější. Na 24 (36) vyfotíš i běžnou rodinnou fotku.

Jinak širokáč je opravdu jen na určiré typy fotek. Typicky výrazný prvvek v popředí (třeba kámen) a zaním široká krajina. V takovém případě jsi (díky širokému ohnisku) velmi blízko země a foťák míří spíše dolu než "vodorovně". -- jestli mi rozumíš. :-)

http://web.me.com/machiavel/northcoastp ... 70-15.html
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 13. 12. 2011 22:51

Asi tak ako píše Dave, aby sme hovorili konkrétne. Keby som bol na konci tatranskej doliny pred plesom s výrazným kameňom pri brehu a štítom nad ním tak by som siahol po ultra širokom ohnisku. Ale na panorámu Tatier z priehrady Čierny Váh mi stačí 28 mm objektív (45mm na crop 1,6) a mám tam panorámu od Kriváňa po Slavkovský. Po orezaní zbytočnej oblohy a vody mi zostala skoro panoráma s monumentálnymi kopcami. Keby som použil ultraširokáč tak by som získal širokú krajinu, aj časť Západných Tatier, ale boli by malé stratené a keby som orezal zbytočnú oblohu a zem, tak zostane dlhá nudla. Široký objektív si žiada výrazné popredie, farebne alebo tvarovo.
Naposledy upravil golem2 dne 14. 12. 2011 11:05, celkově upraveno 2
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 13. 12. 2011 22:52

_DAVE_ - Rozumim a právě něco na tenhle styl se mi hodně líbí.

Noo každopádně by to využití pro mě bylo poměrně hodně malý co se týče toho co tu píšete. Hm co ted. No aspon jsem zjistil, že s koupí tedy počkám a až ukáže čas tak si ho případně pořídím. Ted mám aspon větší rozhled po jakym přibližně sáhnout.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 13. 12. 2011 23:33

Já nevím, fotil jsem se známého Sigmou 10-20 ale nepřijde mi to vhodné na krajinky, kraje fotek jsou vždy zkosené či jak se tomu odborně říká :-) Jako efekt dobrý, ale to Photoshop dokáže taky. Spíš bych se podíval někam dál, od 20 výše a panoramata stejně skládáš z více fotek. Jen názor, krajinky nefotím, vždy mi bohatě stačilo 18mm, já jedu spíš ženský na delší ohniska....
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 14. 12. 2011 00:00

Tokina 11-16 je the best, poslední dobou se objevuje všude noname manuální Samyang 14mm
prý je celkem dost dobrý nebýt manuální, nebýt velký (takže jen na drahé velké filtry)

Tokina 11-16 je lepší o hodně než univerzálnější 12-24 a i přesto že to je F2.8 tak může cokin filtry a rámečky použít, srovnávat to s setovým zoomem nemá smysl, nicméně pozor, klasická začátečnická chyba = hlavně abych pokryl všechny ohniska - tim jsem taky trpěl, je to fakt blbost, vlastně jde všecko fotit třeba kombinací Tokina 11-16 + Nikkkor 35mm + Nikkor 105mm MACRO

nebo jedním z Tamronů - mám 28-75 F2.8 a taky fotim krajiny, nicméně někdy je člověk v situaci, že nemůže usoupit dál a to je mínus,

většina dnešních objektivů v hledaných rozsazích je typu zoom, někteří fotografové používají na DX a FX Nikkor 20mm Ais (starý manuální)
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 14. 12. 2011 00:05

12-24 pokývá téměř celý rozsah té 11-16, a ještě mnohem víc. Určitě to ale není superzoom. :-)

Jinak nepopírám že 11-16 je superduper, já bych ale volil spíše 12-24.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 14. 12. 2011 08:25

ja som asi iný .. :)

zostaň pri svojom a keď budeš potrebovať 1 z 30 tich záberov niečo dostať do popredia sprav 4 zábery na výšku - spoj a máš to.. záber bude normálne použiteľný..
jeden záber na ukážku.. aj keď farebne a svetelne som to nedotiahol - dám len ako ukážku kameň v popredí a ostatné ..
http://img.flog.pravda.sk/2011/11/26/wj ... 2_orig.jpg
fotené tamronom 17-50 na 4xzáber na výšku - 17mm
a niečo ušetríš..
DUDISKO
Návštěvník

Další stránka