od ggrand 7. 12. 2011 19:17
kozenka: tak ještě jednou, porovnáváš to, co Nikkor není schopen ani vykreslit. Třeba roh Tamronu už je dál od středu,než Nikkor vykreslí, proto je to neporovnatelné v daném odkazu. Kdyby obrázky byly stejné 1:1, tak by měly stejnou velikost, jenže při najetí na Tamron jsou výřezy podstatně větší, takže opět neporovnatelné. Nevím, co je na tom tak těžké pochopit. Opět musím opakovat, že mlčet je někdy lepší.Nevím jestli sis toho všiml, ale 80% objektivů od Nikonu má divnou aberaci než objektivy na Canonu na těhle stránkách až se mi tomu nechce věřit.
Ohledně stabilizace, měl jsem 105VR a byl tam znát posun,takže nějakou funkci má,jenže to člověk nemůže chtít excelentní ostrost 1:1 na tu potřebuje vždycky stativ či blesk. A co se ostrosti týče, ještě jsem neviděl objektiv pro FF, který by byl víc ostrý než jeho novější konkurent speciálně zkonstruovaný na APS-C(viz třeba optyczne.pl kde 85/3,5 má na clonu kolem F/4 lepší rohy než 105VR).
Ohledně porovnání 105VR a T90, tak ti můžu říct, tak to makro s T90 vyfotíš líp(teda jestli si nevyplašíš předmět focení čumákem objektivu Tamronu), ale jinak na vše ostatní je Nikkor o tolik lepší,že kdybych si to nevyzkoušel, nevěřil bych a ty peníze navíc nejsou vyhozené do komínu. Přesto přezevšechno s láskou vzpomínám na Sigmu 105/2,8 kterou jsem blbec prodal abych si pořídil N105VR, což vidím jako chybu.