Macro objektiv

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 2. 12. 2011 21:14

Já už jsem výše psal, že makro skla kolem 100mm jsou povedené prakticky všechny. Tamron je víc plastový, ale zase je levný.

Třeba Tokinu bych si já osobně vzal okamžitě. ;-)

http://www.photozone.de/canon-eos/270-t ... rt?start=2
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 2. 12. 2011 23:47

brkoslav01: a Canon, Nikon ci Pentax ohniska kolem 100mm jako nemaj, ze na zaklade srovnani Tokiny s Tamronem a Sigmou ji prohlasujes za nejlepsi makrac?
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brkoslav01 3. 12. 2011 11:11

Dobře, na nikon v rozumný cenový kategorii tzn kolem 7tis z bazaru v ohnisku 100mm za něco stojí jen Sigma Tamron Tokina který si stojej podobně a podle mě vychází nejlíp tokina

-- 3. 12. 2011 11:14 --

jinak nevim proč srovnávat nikon canon a pentax když je nedam na jedno telo
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 12. 2011 14:48

Panenko skakava, snad uz naposled:

jinak nevim proč srovnávat nikon canon a pentax když je nedam na jedno telo

Z makro objektivů je podle mě nejlepší Tokina 100

Budto se nauc konkretne vyjadrovat, nebo se jednoduse zdrz tehle obecnych vykriku o tom, ze je neco nejlepsi, kdyz to pak neumis obhajit.

Mimochodem, spickovy Nikkor 85/3.5 s tichym ostrenim a stabilizaci je lepsi jak Tokina. Takze pro Nikonistu rozhodne Tokina nejlepsi makroobjektiv neni. Canon 100/2.8 USM ma rovnez tiche ostreni, takze pro Canonistu take aberujici Tokina nejlepsi sklo neni.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brkoslav01 3. 12. 2011 16:27

Podle me je nejlepsi makrac Tokina, ohnisko 100 je univerzalni da se s nim fotit v makru cokoliv, ostreni nehraje roli, clovek se s nim nemusi bat cokoliv provadet protoze toho hodne vydrzi, da se sehnat za dobrou cenu.
puvodní dotaz byl na levnej makrac pro mírně pokročilyho cloveka s canonem tak, myslim ze nikkor 85/3.5 by mu k nicemu nebyl, a usm si asi taky moc neuzije, jinak sem si nikdy nevsiml ze bych mel kvuli aberaci zkazenou fotku, leda bych ji zkoumal pixel po pixelu to necham na tobe.
Jinak si myslim ze sou lepsi moznosti na makro nez makro objektiv
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 12. 2011 17:00

Nejlepsi pro tebe v porovnani s Tamronem a Sigmou. Nic vic!Neni v nicem lepsi nez Canon 100 USM. Canon ma tiche a rychle INTERNI ostreni, tazke nemeni svou delku, coz pro makro rozhodne neni nejaka nepodstatna vlastnost. Pro Tokinu nemluvi ani jeden parametr, tak tu prosim te nesir bludy, jak je Tokina nejlepsi makro objektiv jen proto, ze ty sam ji mas a k nicemu jinemu si, tedy krome Tamronu a Sigmy, nepricuchl.
Zadne lepsi moznosti nejsou, nic neni tak obrazove kvalitni, univerzalni (ostreni od zvetseni 1:1 po nekonecno) a na manipulaci jednoduche, jako makro objektiv.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod brkoslav01 3. 12. 2011 17:58

ja na makro ostreni na nekonecno nepotrebuju ty mozna jo, jak sem rekl otocena padesatka nebo jiny pevny sklo je stejne obrazove kvalitni a na manipulaci jednoduchy navic mensi a lehci nez makro sklo
Mel sem cest napr i s nikkorem 105, ten bych vynechal jelikoz je mnohem vetsi a tezsi coz je podle me docela zasadni kdyz se s tim clovek vali po zemi celej den. Canon neznam to je pravda, o rychlosti ostreni pomlcim protoze vzdycky ostrim manualne. Pro tokinu mluvi pomer cena/vykon kterej je v tyhle kategorii celkem vyrovnanej za to cena je nekdy hodne rozdilna, pro normalniho cloveka proste doporucim tokinu a tak sem ten prvni prospevek myslel, vic asi dodavat nebudu, hold mame jinej pohled na vec
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 3. 12. 2011 18:43

Pro Tokinu nemluvi ani jeden parametr

Zahrň prosím mezi parametry parametr nejdůležitější. A sice cenu. ;-)
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 12. 2011 19:43

brkoslav01: otocena 50mm sklo nenabizi 1:1 a uz vubec neumoznuje zvetseni menit, navic na levnych telech nefunguje mereni expozice, o AF nemluve.

_DAVE_: rozdil v cene je cca 10 procent a to v kazdem pripade za priplaceni na Canon stoji.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 3. 12. 2011 20:07

Každý pták chválí své peří a brkoslav01 svou Tokinu. :-) A třeba má pravdu, nemohu soudit, Tokinu jsem nikdy neměl .
Pro sebe jsem si to vyřešil Tamronem 90/2,8 a nejsem nespokojen. Případně připojím slabý mezikroužek nebo předsádku. Jediná pro mě podstatnější nevýhoda je vysouvání objektivu při ostření.Tamron byl z druhé ruky za 7,500 Kč.
Pár cvaků z něj ( mimo první fotky alba) je tady:
http://zahradnikb.rajce.idnes.cz/Hmyz_a ... na_zouzel/

-- 3. 12. 2011 21:23 --

brkoslav01: A koukal jsem na Tvoje fotky a hlavně ti mravenci jsou parádní. Tokina - je-li to s ní focené, bude určitě dobrá volba. Ty máš navíc asi ještě dobré oko a pevnou ruku. Prima!
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod brkoslav01 3. 12. 2011 22:17

velká většina mých makro fotek je focená tokinou, jinak kdyby byl zájem zrovna jí prodávám, s makrem končím. Větší přibližení je nikkor af 28/2.8 reverzně. Vysouvání objektivu je nevýhoda u plachého hmyzu ale dá se s tím poradit, stačí opatrnost a naučit se chování objektu, což podle mě k tomu patří. Zahradník: pěkné fotky, fotíš to s bleskem vid ? zaexperimentuj s ruznym tvarem difuseru na blesk hodně to udělá
brkoslav01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 3. 12. 2011 23:12

player píše:Pri makru (tim nemyslim nazev objektivu, ale miru zvetseni) je rozkmit vetsi, nez pri zaostreni blizke nekonecnu. Takze to proste stabilizator zjednodusene receno nepobere.

Myslím, že u relatívne nového Canonu 100/2.8L IS USM Macro je akási hybridná stabilizácia, ktorá funguje aj pri fotení makra, ale s dosť zníženou účinnosťou ("The Hybrid IS is clearly having some positive effect even at 1:1 magnification, but in truth the benefit isn't huge (closer to 1 stop in this test as opposed to Canon's claimed 2 stops), and we struggled to get many really sharp shots which truly reflected the lens's exceptional resolution." - dpreview.com).
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 12. 2011 23:26

Tak nejaky vliv tam je, ale uz v hledacku je velky rozdil oproti zaostreni na nekonecno videt.
player
Návštěvník

Předchozí stránka