Aspoň co jsem slyšel, tak se starými analogovými objektivy jde vpohodě fotit na dové digitální zrcadlovky.
Obrazová i konstrukční kvalita starých objektivů je výborná, jsou většinou z kovu, takže se dají srovnat konstrukčně s profi řadami objektivů na digitální zrcadlovky (ty levnější jsou z plastu).
Akorát je třeba počítat s tím, že pokud si člověk nekoupí full-frame, tedy digitální zrcadlovku, co má snímač velký jako starý 35mm kinofilm, tak si koupí něco levnějšího, kde je snímač menší a pak nastupuje tzv. crop faktor a ohniska objektivů je třeba o daný crop-factor vynásobit (např. 1,3, u Canonu typicky 1,6 atd.) takže pak místo širokáče 17mm má člověk 17*1,6=27,2mm a místo padesátky má 50*1,6= portrétní 80mm.
Ale já bych se toho nebál, koupil bych normálně nové digitální tělo, třeba teď je perfektní Canon EOS 550 (má snímač STEJNÝ jako 60D a 7D, což jsou foťáky 3* dražší) a s tím bych začal fotit.
Pak by se vidělo jak stará skla kreslí a ostří. Ta Canon 550D má už opravdu vyjímečně výborný sensor, který využije skla na maximum, takže pokud by nějaké sklo AŽ PO vyzkoušení kreslilo špatně, či blbě třeba osřilo s novým tělem, tak až pak bych ho prodal. Ale každopádně, pokud člověk koupí nějaký nový širokáč za 10k a nebo tele za 30k, tak sice dostane novější sklo ale bude to plastový zmetek, takže kvalitou zpracování si pohorší.
Prostě bych to zkusil a tipl si, že na 95% dopadneš dobře a žádné nové objektivy kupovat nebudeš (možná širokáč, když se ti protáhnou všechny ty objektivy díky crop factoru (když nekoupíš full-frame), tak ti bude chybět něco opravdu širokého...). Ale kvality bych se u starých objektivů rozhodně nebál!!!

Ganec by potřeboval schladit, mi připadá, že si půlku argumentů cucá z prstu, jen aby měl co napsat. Já mám DSLR a NEtočím videa a NEmám objektiv se stabilizací a taky žiju, mimochodem fotím za pěkně hnusných podmínek (typicky koncerty, nic jiného skoro nedělám). Dávat někomu tyhle argumenty, když chce koupit nové tělo mi připadá scestné a hodně účelové! I před 50 lety se dalo fotit bez stabilizace a i za 50 se bude dát fotit. Objektiv dělá především jeho dílenské zpracování, optická kvalita a SVĚTELNOST. Na co mi jě nějaký "super duper" nový objektiv - seťák, který má stabilizaci, ale špatnou světelnost a tak si s ním nevyfotím nic byť jen za trochu špatného světla. Jo kdyby jsi Ganec napsal, ať vyhodí ty se špatnou světelností, to bych pochopil aspoň to je nějaké měřítko, ale stejně to nemá smysl, protože nové zrcadlovky umožnují fotit na vysoké citlivosti (3200, 6400) s akceptovatelným šumem, takže i tohole pozbývá platnost a jde použít i staré analogové objektivy s horší světelností...