Pomoc s výběrem

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tinkao 11. 5. 2011 16:23

Zdravím, byla jsem pověřena kamarádkou, jestli bych jí nevybrala nějaký foťák a objektiv. Cenu mi zatím nesdělila, ale chce zrcadlovku, chce fotit hlavně portréty, lidi v akci (tanec), květiny (suchou vazbu), popř. nějaké makro, ale makroobjektiv už se jí zdá drahý. Jsem canonista, tak jsem nakonec předběžně vybrala Canon 500D a objektiv tento: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p202082 ... -pro-canon
nebo tento: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p202080 ... -pro-canon
Tu Sigmu mám doma, není to špatné sklo do začátku, trochu mi vadí ta f 4,5 na konci, ale zase je výhoda delšího ohniska a většího přiblížení.
Tamron neznám, ale zdá se být dobrý, spíše tedy pro ty portréty.
Myslíte, že jsem vybrala dobře? Máte zkušenost s tím Tamronem?
Jinak, samozřejmě, čím levnější tím lepší, ale nechtěla jsem žádné seťáky s mizernou světelností.
A co ta 500D, máte někdo zkušenost? Já mám 50D. Jediné, co kamarádka chtěla, aby to mělo nějaký rozumně velký hledáček.
Díky za tipy.
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 12. 5. 2011 06:56

Pro dané téma je vhodnější Sigma. Tamron má pomalejší ostření, ale jinak je ok. Řekl bych, že je lepší než Sigma, hlavně jeho světelnost f2,8 celém rozsahu je skvělá. Kresba je velmi dobrá i na plnou díru, ale na makro to není. Sigmu je třeba zaclonit o 1-2 clony. To ji dost brzdí. Sigma je univerzálnější, ale bral bych Tamron.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 12. 5. 2011 07:39

Dalším alternativním řešením by mohla být koupě zrcadlovky se stabilizovaným seťákem což je oproti samostatnému tělu jen nepatrně dražší. K tomu ještě pevnou světelnou 50 na portréty + automatické mezikroužky na příležitosné makro.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 12. 5. 2011 08:07

Objektiv:
Skor by som povedal ze na ten tanec by (vdaka svetelnosti) bol Tamron lepsim riesenim.
No ten vybraty nema stabilizaciu, takze ako jediny objektiv by to nebolo to najlepsie riesenie.

Telo:
- najvhodnejsi DSLR lowend je dnes Nikon D5100: ma najlepsi APS-C chip (je to fakt rozdiel) a otocny display sa na makro hodi
- ak chce usetrit, bol by vhodnejsi Pentax K-x: je za dobru cenu a nebolo treba by u Tamrona doplacat za stabilizaciu
(alebo Sony, ich zemetrasenie tolko nepostihlo, tak teraz ponukaju svoje modely dost pod realnu cenu)
- lowendove canony v sucastnosti radsej nie: 500D je uz zastaraly model (brat ho ma 2 roky), realne zabery z 550D sa v recenziach nikomu nepacili a 600D (to iste) je prave docasne predrazeny (koli zemetraseniu je malo dostupny predajcom)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tinkao 12. 5. 2011 08:27

Díky všem, tak to budu muset ještě všechno promyslet. Ganec, je fakt, že kupovat teď 500D už asi nemá smysl, nj, já ty trendy tak nesleduju.

-- 12. 5. 2011 09:52 --

Tak jsem se koukala na ten Nikon a Pentax. Pentax mě odrazuje, že je na AA baterie, což mi přijde nepraktické, a odrazují mě i další maličkosti, jako kompenzace expozice po 1/2 kroku, atd. Nikon se mi líbí víc, hlavně je to nový model. Tak ještě uvidím. Nakonec mi to všechno kamarádka hodí na hlavu, že je to moc drahé :-)
tinkao
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 12. 5. 2011 09:46

Když Pentax, tak spíš K-r než K-x. Ten je podle mě docela povedený a nic podstatné mu nechybí.
Daf
Návštěvník