Nikkor 85/3.5 Micro nebo Tamron 90?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 10. 5. 2011 15:19

Chtěl bych takový objektiv na pokusy s makrem a portréty. Dříve byla volba jasná, Tamron 90 Macro byl (je) jedinečný objektiv. Má však své mouchy, jako vysouvající se tubus a klesající clona se zaostřením na blízko. Nikkor vypadá ideálně, má VR, ale není clona F 3.5 už moc na potréty? Nebo využití jako lehké tele na cokoliv? Díky za radu.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 5. 2011 16:32

Ahoj Petře, asi před 14ti dny jsem se rozhodoval podobně. Nakonec to vyhrál Tamron 90mm. A udělal jsem dobře, jsem s ním maximálně spokojen. Mezi pozitiva řadím především perfektně ostrou kresbu (kupodivu již od plné díry), hodně příjemný bokeh a parádní kontrast. Nevýhody (jestli se tomu tak dá říct) jsou vysunující se tubus a proměnlivá clona měnící se na základě zaostřené vzdálenosti. Jestli chceš nějaké snímky poslat, stačí říct.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 10. 5. 2011 16:50

Měnící se clona se zaostřenou vzdáleností je vlastnost všech makro skel, to není chyba.
Já hlasuju pro Tamron 60/2.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 10. 5. 2011 16:54

na portréty zjistíš že se ta světelnost už nejspíš taky bude zmenšovat, takže tady hlasuju pro f/2 nebo 2,8. Pokud ti nevadí kratší ohnisko, pak jednoznačně tu 60/2 - pokud vím tak z hlediska vzdálenosti od objektu to vyjde nastejno jestli 60 nebo 90mm.

Mě na tom Tamronu vadilo ještě pomalé ostření, i přes limiter, ale jel jsem na D80, takže lowend motorek.. kresba je ale opravdu perfektní, vůbec jsem neřešil že bych musel někdy kvůli ní přiclonit - to je hodně fajn.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 10. 5. 2011 17:27

Klesající světelnost při ostření nablízko je vlastnost všech skel, nejen makro. Jenže u nemakro skel to je znát tak málo, že to nevadí. Když zaostříš toho Tamrona 90 na 2 metry, o kolik klesne světelnost?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karmy 10. 5. 2011 17:43

jj, proto jsem to ani nezmiňoval..

teď bych nerad kecal, není to zas extra tragický - při 1,2m mi vycházela světelnost asi f/3,5 - a to už vychází na portrét čistě obličeje.. Na dva metry hádám že tam ještě nepatrnej úbytek je.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 10. 5. 2011 17:54

To bude odhadem F3.2, co se tak pamatuju. Na F2.8 musel byt objekt u T90 pomerne vzdaleny. I vic jak 3m. Osobne bych se tez primlouval za Tamrona 60/2.0, byt nejidealnejsi by byl Nikkor 105/2.8 VR.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 10. 5. 2011 18:14

jj, to by tak sedělo
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 5. 2011 18:33

Pro toho, kdo by se chtěl podívat na pár ukázek Tamronu (ne že bych jich na netu nebylo dost) jsem na svůj web nahrál pár fotek v plném rozlišení. Vše foceno Nikon D300 + Tamron 90mm, zpracováno v Nikon View NX2, bez doostření, takhle ostré to vylezlo z foťáku.

http://www.bretavalek.eu/temp/kachny.JPG
http://www.bretavalek.eu/temp/kytky.jpg
http://www.bretavalek.eu/temp/pampeliska.jpg
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 10. 5. 2011 19:08

Ono "bez doostreni" je zavadejici, nebot doostreni uz nejake v danem obrazovem profilu nastavene vyrobcem je (v tomto pripade na cca stredni hodnotu). To bys jej musel stahnout na nulu, aby se dalo hovorit o "bez doostreni" ;)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 10. 5. 2011 19:23

Player, máš pravdu, uvedu to na pravou míru. Fotil jsem do profilu STANDARD a vše nechal na výchozí hodnoty - tedy zostření (Sharpening) bylo nastaveno na hodnotu 3.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 10. 5. 2011 22:39

Tak ja se take pridam, tentokrat trosku extrem. Cili Tamron 90 na clonu F32 a makropredsadka Hoya +4d:

http://www.nahraj.cz/content/dw/ec1f0a6 ... 8542cc.jpg
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 11. 5. 2011 07:57

Bral bych Nikkora je velmi dobrý. Na portrét se ale podle mě moc nehodí kvůli světelnosti. Navíc na focení portrétu v místnosti je prakticky nepoužitelný, protože je už příliš dlouhý. Pokud bys chtěl univerzálnějšího Nikkora, tak je podle mě lepší volba 60 f/2.8 který bude na portrét podle mě už použitelnější, na druhou stranu na makro se zas připravíš o výhodu delšího objektivu např. při focení létajícího hmyzu. Univerzální veci mají bohužel vetšinou tu vadu, že nakonec nejsou dobré ani na jedno ;-) Kup si objektiv na portrét a makro zvlášť a pak budeš spokojený.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 11. 5. 2011 13:33

Koupil jsem Tamron 60/2. Případné postřehy pište, já to napřed otestuju.
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Další stránka