Projeť si tohle(zejména ohledně ostření) :
http://makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamr ... _300VC.htmA náznaky, že u Nikonu/Canonu je malá kolísavost kvality si nechej. Je toho plný internet a přitom jsou to bludy. Od té doby, co jsem musel kvůli naprosto nepoužitelné kvalitě obrazu vyměnit profi pevné sklo(zlatý proužek),18-55 byl na široké ohnisko znatelně ostřejší než můj 18-105VR, mám na celou problematiku svůj názor.
Jinak s Tamronem 70-300VC jsem spokojený a věřím, že bych stejně spokojený byl i s Nikkorem 70-300VR.
K té Sigmě: pod 2metry je měkká(zejména na delší ohniska). Ostří z těch 3 nejrychleji. Měl jsem ji na D300. Kvalita obrazu naprosto plně srovnatelná s dvouprstencem Nikkorem 80-200/2,8. Bohužel pro nedostatečně přesné ostření se clona 2,8 nedala využívat naplno i když to kvalita obrazu dovolovala, jen bylo ostřeno trošku jinam a bylo to vidět,nebylo na to spolehnutí. To byl taky důvod proč jsem se jí zbavil. Tamron 70-200 mi ostřil přesně,ale zase děsně pomalu a někdy se ani nechytl a přejížděl celý rozsah, takže tudy taky cesta nevede.