Tokina 12-24/4 jako seťák?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod karmy 20. 4. 2011 16:31

Původně jsem vybíral portréťák, ale jelikož do 10 tisíc mě neuspokojil asi žádný objektiv - 85ce chybí krémově jemný bokeh a zpracování mi přijde takové.. no, bál bych se o něj :) U Sigmy 50/1,4 mi zase vadí krátké ohnisko, na report to pro mě je dost dlouhé nebo dost krátké.

Proto jsem se rozhodnul investovat peníze jinam - D300 a novej (bazarovej) seťák. Váhám mezi Tamronem 17-50/2,8 I. verze a Tokinou 12-24/4.

Já vím, jsou to dost odlišný skla - počítal jsem kolik fotek nafotím na 18mm (dosud nejširší ohnisko) a bylo to tak 40% fotek, do 35 mm to bylo dalších 20% fotek, zbytek byl tak z 20% fotek na nejdelší ohnisko, rozsah mezi tím příliš využívaný nebyl. Delší ohnisko je pro mě nyní nepodstatné - na 70-200VR nedosáhnu a až budou peníze tak možná zatím T70-300 VC. Stejně tak to bylo u UZ - prostě fotím na krajní hodnoty + na ohniskách kde mám nejmenší možnou HO.

Nejsem si jistej nakolik bych tu Tokinu byl schopnej využít - širokáč jsem zkoušel jen ve fotoškodě a to je takový.. že jsem si z toho nedokázal udělat pořádně obrázek o reálném využití. Pro Tokinu jednoznačně mluví zpracování, opticky si myslím že obě skla jsou slušné a cenově to vychází tak o 2000 líp pro Tamron. Jinak co mě skutečně baví je focení halových sportů a obecně focení v horších světelných podmínkách, především na delší ohniska, ale jak jsem řekl.. na to nejsou finance :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 20. 4. 2011 17:32

Podle toho, co píšeš ti ta Tokina moc nesedí, pokud nejsi zcela primárně krajinář tak bych asi bral Tamrona.
A proč to vlastně píšu? Před pár týdny jsem řešil přesně tyhle dvě skla jako nástupce seťáku 18-55IS. Nakonec vyhrál Tamron (přiznám se že i kvůli ceně) hlavně proto, že je prostě univerzálnější. Slušně siroký začátek (hlavně na Nikonu), velmi dobrá kresba už od F3.5 a i možnost fotit slušné portréty na 50mm.

Jako "holka pro všechno" je určitě lepší než Tokina. Ale zase záleží na tom, jaké skla už vlastníš a jak často jsi ochoten "přehazovat".
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 20. 4. 2011 19:05

Ze současné výbavy mi zůstane jen blesk, stativ a drobné příslušenství..

Já právě nevím, pocitově mě to dost táhne k Tokině, jen fakt nevím jestli bych jí využil o tolik víc.. přehazování mi problém nedělá, Tokinu bych na čas asi doplnil co nejdřív 50/1,8, abych měl něco i na středním ohnisku a aspoň trochu použitelného na portréty, nechce se mi zase dávat majlant - to jsem si rovnou mohl pořídit výšše zmíněné portréťáky.

Líbí se mi to právě i do menších klubů/diskoték kde stejně dost často na f/4 cloním kvůli HO. Oproti Tamronu mi nabídne nevšední pohled, což je fajn. Navíc by se mi asi dost hodila letos do Českosaskýho Švýcarska.

Ale Tamron asi univerzálnější je, to se mu upřít nedá, navíc ta cena.. trochu nevím jak by to u Tamronu bylo s ostřením, zkoušel jsem verzi s motorkem (bez VC) na D300s a mám z toho takovej rozporuplnej pocit..
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cc355 22. 4. 2011 13:39

Tu tokinu 12-24/4 používám jako základ... s kvalitou jsem spokojený. Ale nedá se použít vždy. Prakticky s ní neuděláš žádný detail ve společnosti... Na krajinu je ale naprosto výborný. (jen ty filtry 77mm je lepší kupovat třeba v Singapooru :-)) Tamrona 17-50/2,8 vlastní můj kamarád (verzi bez VC) a v porovnání právě s tou Tokinou, mi to přišlo jako hrachovina. Vyzkoušel jsem také Nikon 16-85 a ten je super. Ostřil rychle, nevydává takový pisklavý zvuk jako Tamron, ostrý je také, lepší rozsah a ještě má stabilizaci. Bohužel cena je asi trochu vyšší, ale kvalita tomu rozhodně odpovídá.
cc355
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 23. 4. 2011 19:03

Nikon 16-85VR je skvělý sklo, ale finančně je výš než si můžu dovolit, ale hlavně je nesvětelný. Osobně si vůči svému focení nedokážu představit situaci kdy by mi tohle sklo nabídlo pro mě citelně víc oproti 18-105 VR.

77 závit mi nevadí - používal bych Hitechy, ale i na těch bych si připlatil no. Detaily ve společnosti bych zaplácnul na čas právě tou 50/1,8. Ale asi to vidím na toho Tamrona a časem dokoupit buď Tokinu 12-24/4 nebo Tokinu 11-16/2,8. Díky za radu :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 23. 4. 2011 20:22

Ne že by to bylo podstatné, ale 16-85 má světelnost 4 (do 24mm) a 4,5 (do 35mm). To není až tak hrozné...
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 23. 4. 2011 21:15

pro mě to málo je :) f/2.8 nebo f/4-4.5 je už znát, byť samozřejmě - je to v pohodě pro většinu uživatelů :) ale podstatné je hlavně 2.8 na 50mm vs 5.6(myslím) na 85mm.. Je to o prioritách a pro mě 16-85VR prostě není.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maraou 24. 4. 2011 08:38

No jenom, že na rozsahu 16-24 to ma svetelnost 3,5-4... coz je dokonce o chlup lepsi , nez Tokina 12-24/4 o ktere uvazujes.
maraou
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 24. 4. 2011 16:12

to jo, ale to jsme u papírového užívání :) prakticky je HO na širokém konci stejně velká - na f/2,8, na f/3,5 i na f/4, takže tam to neřeším. Ale s narůstajícími ohnisky je to pro mě podstatné. Samozřejmě občas se světelnost využije i na širokém konci - nejde zde jen o HO. U té tokiny jde spíše o nevšední perspektivu a tak, takže 16-24mm bych nejspíš až tolik nevyužíval :)
karmy
Návštěvník