Proto jsem se rozhodnul investovat peníze jinam - D300 a novej (bazarovej) seťák. Váhám mezi Tamronem 17-50/2,8 I. verze a Tokinou 12-24/4.
Já vím, jsou to dost odlišný skla - počítal jsem kolik fotek nafotím na 18mm (dosud nejširší ohnisko) a bylo to tak 40% fotek, do 35 mm to bylo dalších 20% fotek, zbytek byl tak z 20% fotek na nejdelší ohnisko, rozsah mezi tím příliš využívaný nebyl. Delší ohnisko je pro mě nyní nepodstatné - na 70-200VR nedosáhnu a až budou peníze tak možná zatím T70-300 VC. Stejně tak to bylo u UZ - prostě fotím na krajní hodnoty + na ohniskách kde mám nejmenší možnou HO.
Nejsem si jistej nakolik bych tu Tokinu byl schopnej využít - širokáč jsem zkoušel jen ve fotoškodě a to je takový.. že jsem si z toho nedokázal udělat pořádně obrázek o reálném využití. Pro Tokinu jednoznačně mluví zpracování, opticky si myslím že obě skla jsou slušné a cenově to vychází tak o 2000 líp pro Tamron. Jinak co mě skutečně baví je focení halových sportů a obecně focení v horších světelných podmínkách, především na delší ohniska, ale jak jsem řekl.. na to nejsou finance