Poprosil bych o doporučení, který z těchto dvou objektivů by se co se týče kvality a univerzálnosti hodil na můj Nikon D90 s DX snímačem. Chtěl bych spíše 50/f1.4, ale odrazuje mě crop factor, který udělá z objektivu portréták. Myslíte, že by se i tak dal využít na běžné focení a nejen na portréty? Příjde mi totiž z 50ky kvalitnější výstup jak z 35ky. Mám pravdu že to tak je? Díky moc za všechny komentáře, rady a přinosné rady. (mé požadavky světelnost a kvalita obrazu)
Já osobně mám padesátku (na Canonu) a je to velmi dlouhé. Fakt je to spíše na ty portréty než univerzální světelný objektiv. Takže osobně bych volil 35mm.
Ona ani ta 35 neni moc univerzalni. Jako univerzalni mi na dx prijde ohnisko kolem 24mm. A co se kvality tyce, tak si myslim, ze AF-S 50/1,4 a AF-S 35/1,8 si nemaji moc co vycitat. AF-D50/1,4 je podle me horsi nez 35/1,8.
russianblue: No je krásnej což o to ale ta cena, dostal jsi mě dobrá i cena je požadavkem asi co slyším tak půjdu do té 35/1.8, ušetřím a budu mít podobnou kvalitu obrazu.
padesatka (->75) je na zakladni objektiv pro DX opravdu prilis dlouha. Mam s tim docela sirokou zkusenost.
35 (po prepoctu 52,5) je mnohem lepsi pro bezne situace, najde zcela jiste sirsi uplatneni. Nicmene rozhodne nerikam, ze by 50 na dx v jistych situacich postradala smysl.
Pánové, 16-17mm f/1.8-2 by byla děsně drahá, protože by musela být strašně velká, pokud by na plnou díru neměla být děsný bláto. f=16mm při vzdálenosti snímač - přední čočka hodně přes 100 mm znamená fůru rozptylek. Při špatné světelnosti mnohem méně s větší opt. mohutností, protože se krajní části odcloní, při f/2 by to musela být velká série rozptylek za sebou postupně polehoučku zalamující ty krajní paprsky aby tam nebyla nepřesnost jak kráva.
Ja som si nedavno k 50 1.8 kupil 35 1.8 a vidim to tak, ze 35 vyuzijem omnoho castejsie. Na interiery mi pripada 50 dlha (samozrejme po prepocte). Rozmyslal som este o 85 1.8 ako dalsom skle, ale planujem prejst na fullframe a to by som sa dostal +/- na tu 50 s cropom ako mam teraz. A to mi momnetalne pride take nijake