Jaký objektiv s pevným ohniskem na Nikon D90 s DX snímačem?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Daemonius 2. 2. 2011 19:16

Záleží jak moc té aberace je.. korigovatelná je cca do 2-3 pixelů, jakmile to jde výš, tak už to nejde.

Sem zkouknul recenzi, změřená je max 1.6 pix .. takže ještě v korigovatelné hranici. Doporučuji použít na to patřiční softík. Jinak v JPEGu si to bude foťák korigovat sám (pokud to neni vypnuté.. pokud to vůbec jde :D).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jirka S 2. 2. 2011 20:07

1, 2 nebo 3 pixely, jak se těch pár pixelíků asi tak projeví na A4 tisku, když jich tu máme cca 12 mil.? Fakt bych se tím nezabýval, vidět to nebude.
;-)
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeckjack 24. 2. 2011 18:40

Trochu to tady oživím. Už několik měsíců špekuluji nad pevným sklem na D90 (teď mám 18-105 a Sigmu 10-20) a pořád se nemůžu rozhodnout. Láká mě světelnost, ostrost kresby, malá hloubka ostrosti. Využití portrét, detail (nemusí být makro), produktová fotografie. Mezi favority patří Nikon 50/1,8D; 50/1,4G; Sigma 50/1,4; Nikon 60/2,8 Macro a Nikonu 105/2,8 (i když už je to trochu za hranicí kam bych chtěl finančně jít). Asi nejvíc mě láká Nikon 50/1,8D kvůli ceně a ostrosti. Sigma a Nikon 50/1,4 nejsem si jit jestli cena odpovídá větší světelnosti a lepšímu bokehu u Sigmy. Nikon 35/1,8G... spousta si ho tady chválí, ale trochu mě zaráží toto: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=665&Camera=614&Sample=0&FLI=2&API=2&LensComp=671&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=4 Oproti 18-105 v kresbě nevidím takový rozdíl. U Nikonu 60/2,8 Macro mě láká poměr zobrazeni 1:1... Mno a teď babo raď :-) :-) :-)
jeckjack
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 24. 2. 2011 22:04

Budeš si to muset rozhodnout sám, podle mě na portrét budou nejlepší ty 50/1.4 spíš bych se klaněl k Nikonu. Ty makroobjektivy jsou taky super ale mají světelnost o 2EV horší. Málokterý z objektivů objektivů bude ostřejší než 18-105 ten je v tomto ohledu špičkovej. Ale nemá smysl to moc řešit. Ona např ta 35/1.8G je pořád velmi ostrá.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 25. 2. 2011 08:08

a Nikkor 85/1.8 ? Je to delší ohnisko, ale.. mě třeba vyhovuje víc než 50-60mm, ale každý máme jiné preference. 35/1.8 je fakt skvělý sklo, ale zase..na portréty je to poněkud nevhodné. Z 50 bych si asi kvůli bokehu vybral Sigmu, i když je to kus skla. Produktová fotografie se často cloní, světelná skla obvykle skvěle kreslí spíše na nižší clony, a jak uváděl Daf, 18-105 je ostrý sklo..Pokud máš možnost, určitě doporučuju vyzkoušet v některém z fotoobchodů favority a rozhodovat se i podle toho :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jeckjack 25. 2. 2011 08:59

právě že na 35/1,8 čtu samou chválu, ale opticky mi na přijde podobné jako 10-105 kterou mám (viz odkaz výše). Takže mi "kromě" světelnosti mi příjde že nepřináší nic navíc (možná mě teď někdo ukamenuje). Ale nerad bych se zase honil za nějakým "démonem ostrosti", ale pokud už budu utrácet tak bych chtěl aby to sklo bylo alespoň o chlup lepší než 18-105. O 85/1,8 jsem taky vlastně uvažoval. Jenom jsem vzhledem k detailu přemýšlel o vlivu poměru zobrazení. Bude znát rozdíl mezi současnou 18-105 s poměrem 1:5 a 85 s poměrem 1:9,2? Možná už to řešim moc a hrabe mi z toho...
jeckjack
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 25. 2. 2011 09:22

Řekl bych, že z celé škály objektivů Nikkor bys ty ostřejší než 18-105 spočítal na prstech jedné ruky. Ale ostrost není jediný parametr, který určuje kvalitu skla. Třeba světelnost, a kvalita bokehu např pro portrét je mnohem důležitější parametr, než ostrost.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 25. 2. 2011 11:46

35ka je o chlup ostřejší, řekl bych, ale to není důvod proč ji pořídit. Důvodem je fajn bokeh, vyšší světelnost, kompaktnost. Určitě ji spousta lidí nevyužije, ale pro spoustu lidí je to prostě fajn sklo které má snad jen jednu vadu - aberaci a to především longitudinální kterou neodstraníte. Ale to už je na každém jedinci, mě to třeba nevadí.

O vlivu poměru zobrazení na co, na makro? Vliv to má. Na portrét? Makroobjektivům klesá s nižší zaostřenou vzdáleností světelnost rapidněji, tak je s tím třeba počítat. Obzvlášť když nejsou tak světelné. Ono je to něco za něco..
karmy
Návštěvník

Předchozí stránka