Jaký objektiv s pevným ohniskem na Nikon D90 s DX snímačem?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozenka 21. 1. 2011 16:14

Zdravím všechny fotografy a fotografky, plánuji si koupit nějaký pevný sklo do 12 tisíc korun. Zatím se nejvíce přikláním k 35/1,8, důležitým parametrem je dobrá světelnost, kvalita obrazu. Řekněme na co nejuniverzálnější využití (portréty, krajinky,architekturu, popřípadě makro jestli vůbec něco takového existuje) Všem díky moc.
Naposledy upravil kozenka dne 21. 1. 2011 16:34, celkově upraveno 1
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 1. 2011 16:27

Zadání je velmi velmi zvláštní, ale tak v rámci splnění zadání přichází k úvahám Tamron 60/2. Je to makro objektiv, je dost světelný, jeho ohnisková vzdálenost ve spojení s jeho světelností se dá dobře používat na portréty, zpracování je taky dobré, nic se netočí,nevyjíždí.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 21. 1. 2011 16:37

Podívám se na něj. Jinak co je zvláštního v zadání? :-) Jen si chci koupit pevný sklo na D90 s DX snímačem (cropfaktor 1.5) a žádám o doporučenní nějakého skla případně zkušenosti s 35/1,8.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 21. 1. 2011 16:56

Priklanam sa k 35/1,8 z dovodu ostrosti na plnu dieru, kresby, ceny...a v interieroch by si mal s dlhsim ohniskom dost problem.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 1. 2011 17:26

Krajinka na 50mm? To asi sotva.. Interiér jde, ale člověk se bude prát se vzdálenostma.

Ideální by bylo něco okolo 20-24mm (30-36mm přepočteno na FX). Háček je v tom, že cokoliv kvalitního od Nikonu je jaksi hodně drahé.. Nikon sice má krásnou 24/f1.4, ale cena je už mírně jinde..

Takže existuje Sigma 20mm a 24mm oboje s f1.8. Oboje vcelku použitelné, kromě obligátních Sigma problémů s různými kousky a taky s tím, že ani jedno nějak světoborně neostří. Nicméně oboje produkuje docela slušné fotky.

Předpokládam, že manuální objektivy neuvažuješ, kdyby ano, tak jsou nějaké Zeiss, ale to spíš z druhé ruky. Jsou excelentní, ale drahé a hodně.

Jinak z pevných 35mm, asi Nikkor 35mm/f2. Levnej, dobrej. Problém s tou oblastí pevných skel pod 35mm je, že pokud chceš kvalitní, je to buď drahé, nebo manuální.. Něco jako levné a dobré tam moc není.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozenka 21. 1. 2011 18:56

Daemonius: A proč 35mm/f2 za 9.500,- a ne ten 35mm/1,8 ? 5.500,- ? Je v něm nějaký kvalitativní rozdíl?
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 21. 1. 2011 19:48

Takze moje zkusenosti s 35/1,8. Za ty penize skvely sklicko. EQ ohnisko je celkem univerzalni na vsechno. Fotak je s tim jaksi drobnejsi a kompaktnejsi. Co je ale nejpodstatnejsi je zpusob foceni. Diky zoomovani nohama me vic nuti se pri foceni hybat a premyslet. Ale nejakou dobu mi trvalo, nez sem s nim naucil fotit. Clovek musi opustit tu touhu fotit na minimalni clonu. Diky minimalni hloubce ostrosti jsem mrte fotek lidi zkazil.

PLUSY:
- prenos kontrastu, kresba
- cena
- cena
- velikost
- svetelnost, pekne se s nim ostri

MINUSY:
- chromaticka vada! velka nectnost tohohle sklicka, nefotit do RAWu, asi by mi z toho jeblo
- pomalejsi focus

-- 21. 1. 2011 19:49 --

Daemonius píše:Jinak z pevných 35mm, asi Nikkor 35mm/f2. Levnej, dobrej. Problém s tou oblastí pevných skel pod 35mm je, že pokud chceš kvalitní, je to buď drahé, nebo manuální.. Něco jako levné a dobré tam moc není.

Svata pravda, chtel bych 24mm a nemuzu nic rozumnyho (cti Nikkor) sehnat...
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 1. 2011 22:25

No jestli to má pomalejší AF, tak snad klidně i tu Sigmu (protože ta ho má taky pomalej). A CA je u Sigmy menší (to platí prakticky obecně).

Jinak 35mm, ta f1.8 je DX a ta f2 je FX. Proto je tam cenovej rozdíl. Obecně je fakt, že na D90 to asi nemá smysl, takže ta f1.8 je ok volba.

Ještě mě napadnul Tamron 28-75mm/f2.8, který by se měl vejít do cenové kategorie a pokrývá docela dost ohnisek a navíc je v rozsahu 28-35mm poměrně slušně ostrý i na f2.8 .. celkově by měl být opravdu hodně ostrý na f4 v celém rozsahu.

Nic víc mě nenapadá.. prostě levné a "širokoúhlé" to u Nikonu zrovna není.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lemming 21. 1. 2011 23:11

team_daddy píše:MINUSY:
- chromaticka vada! velka nectnost tohohle sklicka, nefotit do RAWu, asi by mi z toho jeblo
- pomalejsi focus

Kdyby jen chromatická vada, sférická aberace je taky docela znatelná, pokud se poblíž okraje vyskytne něco rovného, je setsakra vidět, že na fotce to rovné není :-)

Ale jinak je to prima objektiv potvrzuji všechny plusy. Fotím s ním většinou "na plnou díru", chce to si dávat pozor, kam člověk ostří a odvyknout si nebo alespoň silně omezit point-recompose-shoot, ale výsledky jsou pak velmi slušné (minimálně za tu cenu).
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 1. 2011 23:55

Měl jsem Nikkora AF 35/2D. Prodal jsem ho a koupil jsem Nikkora AF-S 35/1.8G. Zkušenosti z přechodu na těle D300:
- na clonových číslech pod F2.8 kreslí 35/1.8 zcela nesrovnatelně líp, především směrem do krajů, ale na plnou díru je 35/2 neostrá i uprostřed, 35/1.8 je na plnou díru velmi ostrá ve 2/3 - 3/4 plochy obrazu
- na vyšších clonových číslech kreslí oba parádně
- 35/1.8 má podstatně hezčí bokeh
- 35/1.8 mně na D300 ostří zcela přesně, 35/2 mně na D300 nešla zkorigovat
- 35/1.8 je zpracováním levnější plasťák (taky je za skoro polovinu ceny)
- 35/1.8 má longitudinální CA na okrajích světel, NX2 si s tím výborně poradí
- oba mají krásné barevné podání
- IMHO 35/1.8 má smysl mít i vedle 17-55/2.8, ale 35/2 nikoliv
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 1. 2011 07:42

35 1.8 je dobrá volba. Pokud by tě to táhlo trochu víc i k portrétu zvážil bych ještě 50 1.4G. Na DX snímači prakticky nemá žádné optické vady a kromě toho je ještě světelnější. Navíc má díky 9. lamelové cloně nádherný bokeh.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _t0m_ 28. 1. 2011 11:20

Nemôžem porovnávať, Nikkor 35/1.8 som nemal a neskúšal. Kúpil som ale z druhej ruky Nikkor 35/2.0D a nemôžem si vynachváliť. Dočítal som sa v názore vyššie dosť zlé názory naň, ale s mojimi skúsenosťami sa to veľmi nezhoduje. Na plnú dieru je ten objektív podľa mňa veľmi príjemne ostrý, no a keď sa trochu pricloní, výsledky sú výborné. Používam ho na Nikon D50 a ostrí mi presne. Ani recenzie, ktoré som naň čítal, nespomínali mínusy, ktoré sú spomenuté tu, skôr naopak. Podľa mňa je to výborné sklo.
Či sa viac oplatí 35/1.8 alebo 2.0 podľa mňa závisí aj od toho, či fotograf plánuje prechod na full frame alebo nie, keďže 1.8 je len pre DX. Ja som volil 2.0, pretože ak niekedy v budúcnosti (verím že skorej) príde full frame telo, ktoré si budem môcť dovoliť, pôjdem do toho a nerád by som potom menil celý objektívový arzenál.A verím, že na full frame bude ten Nikkor 35/2.0 ešte parádnejšie sklíčko ako na APS-C.
_t0m_
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozenka 28. 1. 2011 12:36

Daf: Ten 50/1.4G mě láká hodně i cenově by se vešel jen mě mrzí, že je hlavně pro FX u DXka bude spíše na portréty kvůli menšímu zornýmu úhlu, ale zas tak strašný to nebude asi :-)....zatím vede Nikkor 35/1.8
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 1. 2011 13:08

Podle mě hlavní nevýhoda 35mm je to univerzální ohnisko :) Na portrét moc krátký a na krajinu a archytekturu zas moc dlouhý. Ten objektiv se asi nejlíp hodí na reportážní fotografii, kde je potřeba zachytit nějaký děj.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 28. 1. 2011 13:16

Ještě jsem koukal na skla jako je toto: Tamron AF SP 60 mm F 2,0 Di II Macro , něco co je parádní na portréty a na macro, což bych asi využil nejvíce, protože na vše ostatní mám v podstatě univerzální 18-105 mm

-- 28. 1. 2011 13:17 --

Ten 50/1,4 je fajn na portréty, ale makro s tím asi moc nepůjde že?
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Další stránka