základní objektiv

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod doktor82 13. 11. 2010 19:27

Ahoj,
chystám se na exotickou dovolenou a s touto příležitostí chci i lépe vybavit svůj Canon EOS 550D.
V současné době mám pouze setový objektiv 18-55.
Rozhoduji se mezi těmito objektivy:
CANON EF-S 17-55/2.8 IS USM
CANON EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM
SIGMA 17-50/2,8 EX DC OS HSM pro Canon
TAMRON 17-50/2,8 AF Di II pro Canon.
Co fotím? - reportážní foto, krajiny, architekturu, ulice v nočním osvětlení, hospodské setkání ;-)
Co očekávám? - kvalitní kresbu, rychlé ostření, trochu i univerzálnost použití
Z nadcházející dovolené chci dovést fotografie plné ostrosti, barev, dynamiky a západů slunce :-D

Prosím o radu, který z těchto objektivů vybrat!?! Nebráním se ani jiným tipům!
Díky, Tomáš
doktor82
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 13. 11. 2010 19:41

Jako EF-S 17-55/2,8 je super objektiv, nikdy mě nezklamal, ale lepším snímkům z dovolené sám o sobě nepomůže. Možná by víc pomohly nějaké filtry (přechodové a polarizační) a stativ.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 13. 11. 2010 19:49

CANON EF-S 17-55/2.8 IS USM

Vzhledem k požadavkům na světlost.

Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

By též šlo, ale bude tam problém s nízkou světlostí objektivu, pokud chcete právě fotit věci v noci, nebo zhoršených světelných podmínek.

Osobně bych bral spíš ten první, je to dobrá náhrada kitového objektivu a kvalitou je to v podstatě "L" objektiv.

Jinak Sigma a Tamron jsou alternativy pouze pro lidi co si nemohou nebo nechtějí dovolit lepší objektivy (s vyjímkou makro skel, které umí Sigma i Tamron dobře).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod doktor82 14. 11. 2010 11:10

Ahoj, díky za rady.
Stativ mám, ale trochu vidím problém v použití polarizačního filtru s mojí setovou 18-55, u níž se otáčí při ostření přední člen. Ani si nemyslím, že jsem s tímto seťákem schopen dosáhnout takové ostrosti a kresby jako např s 17-55/2,8.
Proto sháním nějaký kvalitní základní objektiv.
Jen ta cena u 17-55 je dosti vysoká...
Myslíte si, že je rozumné uvažovat třeba o bazarovém kusu, dá se sehnat za 17000 vč sluneční clony a BW UV filtru, stáří 2,5 roku.... Na co si dát při koupi staršího kusu pozor??
Díky
doktor82
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 11. 2010 12:13

Hlavně si dej pozor na stabilizaci. Ale my taky kupovali 17-55 z druhé ruky a slouží dobře už druhým rokem.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 17. 11. 2010 10:09

Opticky i rychlostí ostření jsou ty Canony výrazně lepší než ty zbylé dva. Teď je otázka, jestli spíš oceníš světelnost prvního nebo zajímavější rozsah druhého. Na reportáž se ti bude hodit spíš ten první, na dovolenou spíš ten druhý. To už je na tobě. Oba jsou špičkové.

Já mám 17-55 taky z bazaru, se zárukou a slouží naprosto skvěle.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cc355 18. 11. 2010 17:23

Jak už tady někdo psal... hlavně bych si vzal filtry... určitě polarizační (osobně bych doporučil Mooser polarizer, který má v sobě i oteplující filtr), pak přechodové šedé (aspoň dva), tabákový a mauve. Jinak co se týká objektivů... Zamyslel bych se nad tím, co budu víc fotit... nevím, jaký je cenový rozdíl těch objektivů, co jsi vybral. Ten Canon 17-55/2,8 je jasně nejlepší (neznám je sice tak dobře, jako značku Nikon, ale je to rpakticky nejlepší model tohoto rozsahu od Canonu)... MOžná by stálo za úvahu pořídit levnější zoom 16-85 (nevím jak přesně) a k němu pevné sklo třeba na krajinu. Na to pevné sklo dát ty filtry, trochu si s tím mezi palmami při západu slunce trochu pohrát a výsledek musí být prostě parádní..:-)) nevím, jen nápad. Uži si dovču, jel bych taky :-)))
cc355
Návštěvník

Odeslat příspěvekod doktor82 23. 11. 2010 17:14

Díky všem za tipy a rady, docela jste mi v rozhodování pomohli....
Nejspíš se rozhodnu pro Canon 17-55/2,8. přijde mi jako nejlepší "univerzál", který časem doplním o teleobjektiv... Stativ je základ, bez něj se neobejdu už dnes. S nákupem filtrů čekám, dokud nebudu mít objektiv. Na můj seťák nemá cenu nic kupovat...
Děkuji!
doktor82
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 24. 11. 2010 21:19

Jinak ten 17-55/2.8 má jednu nevýhodu a to jsou prasátka při focení v protisvětle. Je to fakt peklo. Pak má taky trochu ostřejší bokeh. Ale jinak si stejně myslím, že za ty peníze nic lepšího není. Vyšší krok už je leda tak 16-35/2.8.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VladexAndroid 25. 11. 2010 14:14

asi ty filtry, dale pokud chces fotit nocni zivot a podobne veci tak se poohledni po vysoce svetelnych, canon 50 F1,8 II by ti mozna na vsecko stacil (na dovolenou) jen musis jit blize anebo dale od foceneho objektu (neni to zoom)

predpokladam ze na 24-105 za 1000$ asi nemas penize
Tamron 17-50 F2,8 je take dobry, nevim co proti nim lidi maji, tento je lepsi nez T.28-75 ktery jsem zkousel (a ktery je super), je to lepsi nez setove a zakladni
anebo si kup nejakej 35 mm, ujasni si toto: chces fotit jen obcas, anebo porad ? staci ti jeden, anebo v pohode poneses fotovybavu s sebou ?

pokud by byla prvni vec, tak si kup nejaky 28-200 mm taky se s tim da vyblbnout,
dobri fotografove to pouzivaji prave na dovolenou (nemusi s sebou tahat vybavu)
pokud druha tak vrele doporucim si k objektivu dokoupit filtry, batery grip, monopod
a mozna i nejaky batuzek na fotovybavu (s plastenkou), filtry obvzlast pokud jedes nekam za svetlem, externi blesk take dobra volba (lepsi nez co ma fotak v sobe)
VladexAndroid
Návštěvník