Poradte s makrom

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 1. 9. 2010 12:22

S filtrem a jeho nepoužíváním jako ochrana - souhlas. To má smysl leda tam, kde létají kameny, třeba na rallye. Jinak je lepší mít trvale nasazenou sluneční clonu.

Ale co se týká baterky v noťasu, tak to je pravda, sám jsem to zkoušel u minulého NTB - nabil, vyndal, nasadil zase až byla potřeba, pak zase nabil a vyndal. Cestoval jsem s noťasem tak 1x týdně, jinak visel doma denně 8-16 hodin práce/používání na 230V. Po víc jak 4 letech baterka stále držela 90% původního času. Zatímco běžně baterka u denně používaného NTB odchází po půl roce až po roce. Některé firmy už na to přišly a mají proti tomu ochranu, třeba Asus nedobíjí, dokud nabití neklesne pod 95%, u Dellu se dá zbytečné dobíjení vypnout v setupu atd.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ewing 1. 9. 2010 12:36

ja mam tiez notas na stole a baterku stale v nom po troch rokoch a stale drzi okolo dvoch hodin ako ked som ju kupil. to je ako s akymolvek inym zariadenim - tiez nezapojim iPod do PC na minutu kazdy den 30 krat aby sa zosynchronizoval, ved by mi bateria odisla za pol roka.

Btw za 5 - 6 rokov ta bateria aj tak odide takze je to uplne jedno po takej dobe. Fyzika/chemia nepusti. Samozrejme cim dlhsie, tym lepsie.

Bolo to hlavne myslene na ludi ktory maju notas bez baterky, pisu nieco dolezite a zrazu im niekto odkopne kabel a oni stratia stranu dokumentu, dolezite zmeny a hlavne cas kvoli tomu aby usetrili bateriu v notebooku ktory vymenia skor ako tu bateriu samotnu. uplne na hlavu... :)

no ale spat k makru... :)
"Imagination is more important than knowledge."
Albert Einstein
ewing
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod neeoo 1. 9. 2010 14:50

Tak aby sa nezabudlo objednal som 105 Nikkora. Ked mi pride dam vediet dojmy. Spytam sa este jednu vec.

Co je treba prikupit ak chcem fotit s priblizenim vesvim ako 1:1 ?

PS ked uz sa tu kecalo o baterkach tiez mam book a baterku som nevyberal. A mozem potvrdit ze kapacita jej za ten cas riadne spadla teda za cca 1.5 roka cca na polovicu. Ale ma to vobec vyznam vyberat ? V dnesnej dobe sa daju baterky nakupit naozaj lacno.
neeoo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 1. 9. 2010 15:14

potřeba je přejít k Canonu :D:D Tohle jim závidím.. 65 MP-E

No, ale k Nikonu.. dobrou cestou je myslím makropředsádka, od +1 tak do +4 dioptrií.. (dál už to myslím dost zhoršuje kresbu, ale to ti řeknou líp jiní..)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 1. 9. 2010 16:43

Mr.Scully píše:player - měl jsem taky Tamrona a když pominu, že na noční fotky ve městě nebyl příliš použitelný (hodně odlesků a prasátek od lamp - v porovnání s levnou 50/1.8 docela tragédie), tak po nasazení filtru to bylo ještě tak o 200% horší.

Nemas nekde takovou ukazkovou pokazenou fotku? Ja jsem se u sveho Tamrona jeste nesetkal s pripadem, ze by mi prasatka kazily fotku, respektive nepamatuju fotku, kde by se mi vubec objevily a to ani s ochrannym sklem. Jinak se domnivam, ze srovnavat pevne skolo se zoomem je rekneme nesikovne.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 1. 9. 2010 16:59

player - mrkni na tyhle odlesky (bohužel už nedohledám, jestli to bylo s nasazeným UV filtrem nebo bez něj, ale je to každopádně ten Tamron). S tou pevnou padesátkou od Canona tady příklad nemám, ale pamatuju se, že se to výrazně zlepšilo.

http://img9.imageshack.us/img9/6545/img4524c.jpg
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 1. 9. 2010 17:36

Tak to je fakt humus, takovou zkusenost, alespon zatim, nemam.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neeoo 5. 9. 2010 19:01

No tak objektiv pride dufam tento tyzden. Zatialsa caka. .. . :)
neeoo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod neeoo 9. 9. 2010 19:29

Ahojte, ma niekto skusenost s tymto bleskom ? A jeho kompatibilitou s Nikon D90 ?

Dörr DAF-14
Marumi DRF14

Vdaka
neeoo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karol ox 4. 10. 2010 20:28

neeoo píše:Ahojte, ma niekto skusenost s tymto bleskom ? A jeho kompatibilitou s Nikon D90 ?

Dörr DAF-14
Marumi DRF14

Vdaka

No tiež by ma to zaujimalo. Neviem len, či nejde o diodovy blesk a tento potom radsej nekupovat si myslim.
Tu maju jeden tiez este lacnejsi: http://www.fotopl.sk/produkt,1519,3233,3232.html

Kupoval som uz cez nich cosi takze v pohode :-)
karol ox
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dropsyy 5. 10. 2010 08:31

Ten blesk je celkem OK. Používal jsem ho s D40x a teď s D90. Kompatibilní v plném rozsahu. Sice není žádná extra třída, ale svůj účel plní. Měření TTL je OK. Jakékoliv nastavení je jen z foťáku, tedy úprava výkonu jednotlivých výbojek nejde. Redukce jsou myslím od 52 mm do 67 mm. S redukčním kroužkem na filtry ho používám i na sigmu 150 (ta má 72mm). Bez jakékoliv vinětace (tady myslím to je díky tomu, že fotím na APS-C). Mechanicky zas tak dobrý nejsou (levný, celkem křehký plast), ale když se o ně rozumně pečuje, tak vydrží (mám ho už aspoň 2 roky).
Dohromady bych řekl, málo muziky za ještě míň peněz, ale coby makro blesk svou funkci plní dobře a hlavně má plnou podporu moderních nikonů (iTTL).
dropsyy
Návštěvník

Předchozí stránka