Nikon D90 - rozšírenie fotovýbavy

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PietroSK 2. 8. 2010 14:00

Ahoj všetkým,
som pár mesiacov vlastníkom svojej prvej zrkadlovky - Nikon D90 s kitovým Nikkor-om 18-105 VR. Keďže čas pokročil, tak uvažujem o rozšírení fotovýbavy. Som amatér, fotím relatívne veľa, bez nejakého konkrétneho zamerania... Tak by som vás chcel poprosiť o váš názor a pomoc pri výbere:
1. záklaďák:
Mal by to byť univerzálny objektív do horších svetelných podmienok...Aj s ohľadom na témy tu na webe som viac-menej rozhodnutý pre Nikkor 35/1,8.
2. portrétne/makro sklo:
Sledoval som tu viaceré diskusie a najviac sa mi pozdávajú dva:
Nikkor 85/1,8 (prídem o makro, plus je svetelnosť)
Tamron 90/2,8
prípadne vás prosím o doporučenie nejakého iného v podobnej cenover relácii.
3. teleobjektív:
tak tu varím z vody.. S ohľadom na tele-koniec záklaďáku sa mi do "200-vky" ísť nechce, asi by to chcelo už aspoň 300-vky, ale ktoré?? Žiaden extrémny indoor šport fotiť (momentálne) nebudem, ale človek nikdy nevie... Asi by som skôr uprednosnil stabilizáciu kvôli foteniu z ruky (statív mám, ale nie vždy sa dá použiť ho resp brať so sebou..).
4. blesk:
o externých bleskoch je tu toho popísaného celkom dosť, možno aj "vďaka tomu" si nejak neviem vybrať. Z cenových dôvodov som vylúčil Nikon SB900, asi by som ho fakt nevyužil. Zúžený výber:
Nikon SB600
Nissin Di866
Metz 58
Neviem prečo, ale asi najviac ma láka ten Nissin, ale dám si poradiť. Neviem, na čo si dávať pozor, plusy a mínusy v reálnom použití (nie papierové dáta).
Budem rád za každú radu a koment. Vopred ďakujem a všetkým prajem dobré svetlo!
PietroSK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 2. 8. 2010 15:23

ahoj, tak 35/1,8 nelze nez jen doporucit.Na makro klidne toho Tamrona nebo i Tokinu 100/2,8. Teleobjektiv jasne Nikkor 70-300VR s nicim jinym bys asi nebyl spokojeny. Blesk zkus najit starsi SB800.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SuperPapouch 2. 8. 2010 18:35

ad 2) zkusil bych se ještě podívat na nový Nikkor 85/3,5 Micro
SuperPapouch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 2. 8. 2010 18:53

PietroSK píše:1. záklaďák: Mal by to byť univerzálny objektív do horších svetelných podmienok...Aj s ohľadom na témy tu na webe som viac-menej rozhodnutý pre Nikkor 35/1,8.

Mne pevných 35mm nepripadá ako univerzálny základák...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 2. 8. 2010 19:30

Ta nová řada Nikkoru 70-300 je fakt špičková za tu cenu :). Já bych si ale radši vzal starší a levnější 70-200. Ono se to nezdá, ale rozdíl mezi 200 a 300mm není tak razantní. U bližších ohnisek je znát každý mm, u delších ne. Ta světelnost je prostě potřeba a když bys chtěl 300mm, tak 1,5 konvertor je k sehnání za pár šlupek.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PietroSK 4. 8. 2010 17:57

Veľmi pekne ďakujem za všetky rady, vážim si to! Teraz už len určiť poradie priorít :-) Jediné, čo stále nemám doriešené, je ten blesk - skúšal som pozerať po SB 800, ale nič rozumné som nenašiel. Čo by ste vybrali vy medzi SB600 a Nissinom Di866? Výkonovo ten Nissin bude asi lepší, na druhú stranu originál je originál... Cenovo sú na tom porovnateľne, čo je dosť prekvapujúce... A ščul babo raď:-(

Tom4-8: myslíš ten sveteľný Nikkor /2,8? Hmm, tak ten je parádny, ale cenovo úplne nad možnosti, ktoré mám a ktoré som ochotný dať za objektív pre amatérske využitie.. Asi pôjdem po Tvojej rade a vezmem ten nový 70-300/3,5-5,6 VR...
PietroSK
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 4. 8. 2010 18:04

Blesk si kupuj jedine originál...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maciakba 5. 8. 2010 08:42

novu 70 - 300 VRII mozem tiez len odporucit rychle ostrenie, fotky krasne ostre, ked potom nasadis 18-105 tak sa ti bude zdat uplne pomala :-)

ak chces pozri sem http://michalsemanik.eu/gallery/main.php vacsina fotiek je tam fotena 70-300 VRII najma auta a letecky, svetelny na mackach 13.06.2010 som mal uz 35 f1.8 takze aj tu si mozes pozriet ako foti
maciakba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PietroSK 5. 8. 2010 13:11

Maciakba: ďakujem za odporúčanie! Práve som "z prvého výkladu" objednal toho Tamrona 90/2,8 a Nikkor 35/1,8. Tele pôjde v druhom kole. Apropo: pekné fotky, príjemný web!

Ešteraz ďakujem všetkým a dobré svetlo!
PietroSK
Kolemjdoucí