Co na makro ?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod exBURN 28. 7. 2010 00:29

Zdravím ve spolek.

Rád bych se zkušenějších zeptal jakou kombinaci na makro. Koupil jsem si teď Olympus E-520 DZ kit a jsem s kvalitou přístroje naprosto zaskočen a překvapen. Jediné co bych rád dořešil je makro jelikož to mne poměrně baví fotit.
Nejde o nic častého takže se mi nechce vyhodit 6000 za makro objektiv.
Láká mne použití reverzního objektivu, ale na zuiku v kitu nelze nastavit mechanicky clona, takže HO je nepoužitelná. Proto uvažuji nad pořízením nějaké mechaniky. Co by jste doporučili na začátek? Nejlépe se mi fotilo s ohniskem okolo 70-100 mm, přijde mi že pak se mohu aspoň trochu oddálit od objektu při stále dostatečném zvětšení.
Reverzní objektiv mi přijde jako dobrá volba jelikož různé makro předsádky atd údajně razantně snižují kvalitu. Myslím že u makra ani tolik nevadí MF jelikož se stejně ostří v mini HO různým posunem než AF (aspoň mě to nečinilo obtíž), navíc mechanika se dá pořídit za pár korun v luxusní světelnosti.
Takže má někdo nějaký nápad? Předem děkuji :-)
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 28. 7. 2010 08:07

1) 70-300 ta ma na 300mm 2:1 tzv eqv. 1:1 na FF.
+ teleobjektiv v tom
- makro az na 300mm (ked pohladas po fore niekde som tu dal graf presneho priebehu zvacsenia tohto objektivu + medzikruzku 25mm)

2) EX-25
+ AF
- no vela to nepomoze ... pouzitelne so setovym objektivom 40-150.
- drahy kus dieri s prenosom udajov

3) Stare objektivy
+ kvalita za malo penazi
+ daju sa pouzit aj reverzne, maju pevnu clonu
- MF ostrenie (da sa pomoct AF chipom, takze aspon indikuje ked je zaostrene, ci vymenou matnice za matnicu s split prism, macro prism (doporucujem iba pri f2.8 objektivoch))
- IS sa musi rucne nastavovat
- Niektore pomerne velke opticke vady ako aberacia atd oproti dig. zuikam.

Osobne by som doporucoval z MF objektivov na makro:
- OM zuiko 50mm f3.5 macro - super ostre a lacne 30-40eur
- vivitar 90 f2.5 serie I
- Kiron Laster a Dine 105 f2.8, Vivitar 105 f2.8 (to iste len ina nalepka) - super objektiv len dost tazky ..., masivne zelezo :-P (to sa uz nevidi)

4) cocka ... lacnym sa urcite vyhni oblukom a drahsie uz stoja pomali tolko co stare objektivy makro (Takze podlamna sa neoplatia)

-- 28. 7. 2010 08:42 --

e-510 + Vivitar 105 f2.8 (Kiron A dine)
Obrázek
(maximum zvacsenie)

e-3 + Vivitar 105 f2.8 (racej pouzivam e-510 na makro, lebo tam mam vymenenu matnicu, ale ked idem prec tak sa mi nechce tahat dve tela ... tak aj e-3 posluzi dobre)
Obrázek
(ukazka "bokeh")

e-3 + 70-300 zuiko
Obrázek
(na 300mm)

Urcite sa daju urobit aj lepsie fotky, to len tak co som narychlo nasiel zo svojich fotiek na internete.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 28. 7. 2010 09:07

exBURN - Já ti zase doporučím kvalitní makro předsádku. Výhoda je jasná. Stačí "nacvaknout" na tele, průměr 52-67mm. Nesnižuje světelnost. Foťák lze plně ovládat. Kvalita rozhodně netrpí, závisí spíše na objektivu. Zvětšení je masivní - víc jak 2:1

http://www.digimanie.cz/art_doc-E9B3906 ... 72E60.html

A jedna moje fotka..

http://www.davesfoto.estranky.cz/archiv/ifile/418.jpg
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 28. 7. 2010 09:08

Děkuji moc za info. Ta vosička je brutální :-) to je foceno na revers?
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 28. 7. 2010 09:46

nie ta osa je stale iba kiron 105 macro+ ex-25 (tzv cca 1.3:1 zvacsenie) mozno aj TC 2x (nepamatam) predava sa aj s extenderom (zrietkave) 2x potom mas 2:1, ja nemam original extender ale mam Kiron 2x macro zvacsenie tzv to iste len nieje to original.

Reversne vobec nefotim aj ked mam nato adapter ...

Max zvacsenie co dokazem urobit je
Kiron + 2x tele macro + ex-25 + reverzne obejktiv nato ako sosovka stim dosiahnem cca 2mm!! na celi zaber, senzor. (na realnu fotku som to asi nikdy nepouzil)

Toto je fotka rasce s takouto kombinaciou (2mm na zabere)
Vivitar (kiron) + ex-25 +2x TC + OM zuiko 50 f1.8 reverze (fl50R+difuzor zo strani , kedze odstup od prednej cocky bol velmi maly!!)
Obrázek

Cisto reverzni objektiv mi daval mali odstup atd a horsie vysledky ako kiron (vivitar) co mam za 30$ ... z vlastnich skusenosti nedoporucujem ..... Urcite nie pri olympuse kde tak ci tak si musis kupovat nato objektiv lebo sa neda zaclonit objektiv. (varianta je rozobrat ex-25 na prenos udajov medzi telom a reverzne nasadenim objektivom ale ex-25 je sama osobe dost draha vec)

//Pety: Rasca = kmín :)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 28. 7. 2010 09:52

No je pravda že při revers jsem se se seťákem musel skoro předmětu dotknout, ale na druhou stranu když jsem dal vyzoomovyný tele tak už odstup byl cca 10 cm a zvětšení pořád bohatě velké. Takže možné řešení by bylo pevná 100 plus manual clona a ostření.

Ta předsádka Raynox vypadá také dobře, cenově by vyšla na cca stejně jako hraní si z objektivy.

Jinak ten Vivitar 105 f2.8 máš natvrdo jen přez redukci nasazený?
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 28. 7. 2010 10:16

e-3+ex-25+ Redukcia OM-> 43 + tc-2 (OM kiron)+Vivitar OM+fl50R
Obrázek
Takto je to vacsinou fotene ... (bez toho TC-2 vacsinou..)

Mam OM-> 43 redukciu (bez AF na makro nepotrebujem) a Contex -> 43 s AF (kvoli Carl Zeisu 50mm f1.4 na portrety) .... (na 43 namotujes cokolvek ...)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 28. 7. 2010 21:21

Ty jo tak to je mazec stroj. Ale toto je přesně co nechci. Chci něco co můžu vzít sebou i na normální výlet, jelikož třeba dneska jsem potkal asi 8 cm velkého roháče. Proto se mi zatím nejvíce zamlouvá ta makro předsádka nasazena na 150mm - navíc bude fungovat i AF a clona a podle te recenze to nefotí vůbec marně.

Ale tvé řešení se mi také líbí, uvažoval bych o něm pokud mě makro opravdu chytne. Každopádně díky moc za radu :-)
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 28. 7. 2010 22:12

exBURN ty sa pozeráš na to trochu zo "špatného" uhla. U DSLR sa počíta s tým že každá sranda niečo stojí , je pekné ušetriť, ale ked sa ti zdá dať za MACRO sklo 6000,- vela... Osobne nemusím žiadne predsádky atd, ale ak by si mal kúpiť Sigmu či Tamrona 70-300 tak to radšej tú predsádku. Ja by som beztak šetril na MACRO sklo, už len preto , že je to kvalitnejšie a svetelnejšie sklo voči seťáku...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 28. 7. 2010 22:57

pufko: ty se na to díváš ze špatného úhlu. Mě nebude líto vyhodit ty peníze za sklo, které budu používat, ale je mi líto vyhodit ty peníze za těžítko na poličku - proto chci něco levného a pokud mě makro chytne tak poté proč ne. Navíc mě baví fotit a ne jen shánět peníze na objektivy, takže raději si za ty peníze někam zajedu a tam něco nafotím, než budu fotit se super sklem žížaly za barákem. Nehledě na to, že ten za 6000 to moc supr makro objektiv není :-(
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 28. 7. 2010 23:44

exBURN - já byl ve stejné situaci jako ty, chtěl jsem něco univerzálního, něco co můžu nasadit na běžný objektiv během sekundy. A pokud máš tele, je z toho rázem makro bestie o polovičním výkonu jako MPE65 !

Nehledě na to, že jsem amatér a ta předsádka vyjde na pakatel.. (obyč čočky bych ale nekupoval, minimálně ten Raynox).

Předem ale upozorňuji, že focení makra je pořádná fuška. Nic lehkého to není.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 29. 7. 2010 07:55

na AF s predsadkou zabudni ....

preto mozez zobrat to zuiko OM 50mm f3.5 to je velmi male, lachke ... (a kedze je take male tak odstup nieje zly ...)

Ten Kiron/vivitar je tazky cca 700g. (ta fotka je max vysunuti takze on je v skutocnosti temer o 2/3 kratsi ...)

Raynox som nikdy nemal takze nechcem sudit, ale ziadna predsadka umna nevzbudzuje doveru. Co som skusal makro s 40-150 setovym tak to bolo dost zufale .... (aberacia, neostrost atd pri zoastreni naozaj na blizko, cez medzikruzky) s predsadkou ocakavam este horsie vysledky.

pufko ... hovorime o zuiko 70-300 nie o tamrone ci sigme ;)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 29. 7. 2010 08:47

Na nic není přeba zabůdat. Jde to normálně.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 29. 7. 2010 09:21

Makropredsadka je dobra na makroobjektivu, na levnem telezoomu je to hruza. Ja jsem obycejnou makropredsadku Hoya 4D pouzival na Tamronu 90 s clonami F22-F32 a vysledky paradni. Zadna aberace, kresba az do rohu. Pritelkyne si tu samou predsadku poridila na Pentax 55-300 a ty vysledky jsou proste spatny(tak spatny, ze uz planuje koupi makroobjektivu). Pouzitelne ohnisko je max. 100mm, na delsi ohniska je to uplna katastrofa a ani vyrazne zacloneni na napr. F16 nepomuze.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 29. 7. 2010 09:53

Pouzitelne ohnisko je max. 100mm, na delsi ohniska je to uplna katastrofa a ani vyrazne zacloneni na napr. F16 nepomuze.

katastrofa v jakém smyslu? Kdybych dal makro předsádku na Sigmu 150 - makro, co by bylo špatně? jinak výše jsem psal že makro předsádka podává výkony závislé na kvalitě objektivu.

Taky je to věc za 1500 (v tvém případě ještě daleko levnější), nelze od toho očekávat super zázraky. Je to pro majitele UZ, nebo levnějších objektivů.
_DAVE_
Návštěvník

Další stránka