Zkušenost s Tamronem AF 18-270 mm

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod PaKlíč 21. 6. 2010 11:10

Mám přes rok D60 s 18-105VR a přemýšlím jako každý jiný o rozšíření. Ale zároveň nemám zájem sebou tahat x kilo výbavy za x desítek tisíc. Většinou fotím pro radost klasické rodinné fotky. Dovolenou, oslavy, zoo a auta. Spoustě lidí by stačil i ultrazoom kompakt ale kvalita fotek kompaktů mne prostě neuspokojuje. To až budou do kompaktů dávat APS-C čipy tak mě začnou zajímat (a podle mne se ta doba blíží) Přemýšlím tedy o tom že prodám 18-105VR a koupím univerzálnější sklo Tamron 18-270. K tomu bych přikoupil na vážnější focení a horší světelné podmínky Nikkor AF-S 35/1,8 G DX . Proč tady vlastně píšu? Zajímalo by mne jestli ten Tamron je použitelný nebo je k ničemu tak jak se píše o ultrazoom objektivech. Kdybych měl peněz nazbyt tak si nechám 18-105 a přikoupím Nikon 70-300VR + 35/1.8 ale to už jsme na ceně přes 20tis. Což je dvakrát tolik než mám k dispozici.
Pokud někdo máte Tamron 18-270 a podělíte se se mnou o zkušenosti sním, budu jen rád.
PaKlíč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 21. 6. 2010 11:50

Ahoj, nemám osobní zkušenosti s Tamronem, ale podle různých recenzí napříč webem bych ho nebral ani zadarmo. Věz, že tvůj Nikkor 18-105 je o několik tříd lepší, než onen Tamron. Být tebou, tak si koupím starší, bazarový, Nikkor 55-200mm. Je to výborný amatérský objektiv, sám jsem ho používal víc jak rok s maximální spokojeností. Sice byl bez VR, ale vnitřní ostření zaručovalo rychlé a hlavně přesné ostření. A za denního světla to byl bezkonkurenční objektiv v rámci své kategorie. A k tomu přikup nový Nikkor 35mm, mám, používám, za ty prachy taky neskutečný sklo. Teď jsem s ním odfotil dvě svatby. Myslím, že do 10K se určo takhle vejdeš a budeš spokojenější, než s Tamronem.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 6. 2010 12:14

Videl jsem porovnani s Canonem 18-200IS ,ktery je porovnatelny s Nikkorem 18-200VR, tak na dlouhem konci(C 200mm, T 270mm) udelali vyrez z Canonu a interpolaci ho zvetsili, tak byl obraz porad lepsi nez neupravovany vyrez z Tamronu. Takze bych osobne doporucil kdyz uz, tak radeji Nikkora 18-200VR.
Tady je ta recenze : http://www.juzaphoto.com/eng/articles/c ... 18-270.htm
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lazyone 21. 6. 2010 17:54

na bezne fotografovani vam bude stacit Tamron, "ja bych ho nechtel ani zadarmo" jsou kecy v kleci radoby fotografu, ja sam jsem Nikonista takze doporucuji originaly ale nevim jake recenze cetli soudruzi, ja prave jsem cetl nekolik zahranicnich a ty dopadly vic nez dobre, dnes jsem ji zrovna cetl....
lazyone
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 21. 6. 2010 20:15

Ahoj,já mám sice Canon,ale bratr má Nikona D40 + 18-105 + 55-200VR takže jsem si s ním také pofotil.A fotí opravdu výborně.
Můj názor je ten,že pokud už hodláš pořídit Nikkor AF-S 35/1,8 G DX ,nech si 18-105 a k němu pořiď Nikon AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED.Budeš mít velice slušné objektivy a využiješ kvalit D60ky.Nebo prodej 18-105 a pořiď Nikon AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED.Je to starší a verze 18-200.Není o moc dražší,než Tamron,ale kvalita tam je.Zde test:
http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/ ... 18_200.htm
Na Tamrona jsem četl rozdílné reakce.Vyslověně špatný není,na běžné fotky bude stačit,ale musí být hezky.Jeho světelnost na dlouhém konce je špatná.V každém případě bych se držel originálních objektivů,pokud nemáš opravdovou finanční nouzi.V případě Nikonu je z čeho vybírat a vyplatí se to
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 21. 6. 2010 21:26

lazyone píše:"ja bych ho nechtel ani zadarmo" jsou kecy v kleci radoby fotografu, ja sam jsem Nikonista takze doporucuji originaly ale nevim jake recenze cetli soudruzi

Soudruhu, přestaň urážet ostatní fotografy. Tvoje nevybíravé "asertivní" chování se do diskuze zrovna nehodí. A dovolím se ozvat, týdně nafotím několik fotoreportů pro jeden hudební server, kromě toho fotím svatby, pro sebe pak lítám s foťákem po krajině a fotím si krajinku... navíc s DLSR fotím tímhle "zápřahem" několik let. Takže nás přestaň laskavě nazývat "rádoby fotografy", děkuju.

K tomu Tamronu vím o čem mluvím, tazatel na tom bude daleko líp s Nikkory 18-105, 55-200 a pevnou 35mm . Za svoje peníze dostane daleko víc, než koupí jednoho univerzálního ultrazoomu od Tamrona. A jak tu psali druzí, radši Nikkor 18-200, než Tamron. Samozřejmě, pokud nechce prohazovat objektivy, tak mu nic jiného nezbude.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PaKlíč 22. 6. 2010 10:41

Měl jsem v ruce půjčenou 55-200 a hodně mě překvapilo jak malý rozdíl je mezi 105 a 200. Tu 55-200 jsem hned vyřadil jako zbytečnou. Proto jsem začal zajímat o delší ohniska kolem 300. Je pravda že s 18-105VR jsem hodně spokojený. A o tom že koupím 35mm už rozhodnutý jsem. Tu koupím jako první. No ale co s delším ohniskem to zatím nevím, asi si to nechám uzrát v hlavě. Možná se objeví na trhu jiná alternativa nebo se mi podaří sehnat ultra levně bazarového nikona 70-300VR. Koukal jsem třeba i na tamrona 70-300 ale do toho mám strach jít i já protože je bez stabilizace.
Zatím díky za vaše postřehy.
PaKlíč
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldbas 22. 6. 2010 13:05

300mm a víc bez stabilizace neber.Jeďině,pokud hodláš důsledně používat pořádný stativ.Máš pravdu,že rozdíl,mezi 105mm a 200mm není tak velký.Ovšem pouze v přiblížení.Může to být tak 5 kroků.Ale je velký rozdíl v hloubce ostrosti.S 200kou lépe odpíchneš pozadí třeba u portrétu,květin...
Nech si to projít hlavou,pokud opravdu nespěcháš.Bratr poté,co si koupil 18-105 tu 55-200VR skoro nepoužívá,pač ho nebaví měnit objektivy 10x za den.Jinak 18-105 + 35ka je výborná kombinace na většinu situací.Není to na zvěř,nebo do zoo,ale na výlet,dovolenou,rodinu, ideál.
v případě 300mm teleobjektivu u nikonu nemáš moc na výběr.Ale 70-300VR je velice slušnej co do optiky,tak i konstrukce.Ovšem v přiblížení platí to samé jako v případě 105 a 200.Ale ta 70-300VR je skoro jednou taková,co 55-200VR,stojí 2xtolik,ale rozdíl 2x takový není.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník