Prechodove filtre

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 17:30

Zdravim, chcel by som sa opytat ake farebne prechodove filtre odporucate. Potrebujem 58mm, lenze sa neviem rozhodnut, ci su lepsie tie dostickove, alebo klasicke okruhle. Uvazoval som o cokin bola to nejaka sada, aj za dobru cenu, ale uz neviem najst tu stranku. Diky za rady.
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod game_over 6. 4. 2010 17:45

Doporučoval bych asi jenom šedy přechodový ostatní jsou celkem zbytečné dají se nahradit v pc, u cokinu je výhoda, že je to celkem levné řešení narozdíl od šroubovacích, které mohou být poměrně drahé.. Tak že v závěru je to pouze věc peněz :-)
"Dokáži všechno, co chci. Nic mě nemůže zastavit."
game_over
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cc355 6. 4. 2010 17:50

Doporučuji filtry KOOD, které jsou prakticky shodné s Cokinem, jen jsou o dost lenvější. Ježíšek mi donesl 4 přechodové a i když by šedý přechodový stačil, tak třeba mauve se mi líbí opravdu moc.:-)
http://www.b-foto.cz/catalog.php?cat=47&m[32]=on

PS - redukce jsou také levnější
cc355
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 17:54

na okruhle srobovacie radsej zabudni,budu ta obmedzovat,prechod bude vzdy v strede fotky a ak ho budes chciet regulovat zdvihnutim objektivu hore/dole,prides o kus fotky na ukor prechodu...

kood - slusne neutralne farebne, skvela cena
cokin - obcas tahaju do fialova, cena o nieco vyssia
hitech - z tychto asi najlepsie, ale aj najdrahsie

vsetko su to stale plastove filtre, napr. profi lee fitler stoji cca 100euro/ks, co je akoze dost:-)

drziak velkosti P a redukcny kruzok podla zavitu objektivu si kup od Cokin v sade a na zaciatok by ti mozno aj postacila dvojica kood prechodovych filtrov. ja mam doteraz Cokin P121S - soft prechod na ND8 - obcas vyrobi ruzovu, Hitech 0.6soft - super filter za tie peniaze,najcastejsie ho pouzivam pocas nie dramatickych rozdielov v expozicii (potom musim k nemu prikladat dalsi filter), KOOD 85 GG2 - ma byt ND8 soft prechod,ale je trocha slabsi ako ten Cokin. este mam jednen extra na zapady na rovny horizont-Hitech ND16 hard,ale ten malokedy vytiahnem.

ak to myslis s prechodovymi filtrami na krajinu vaznejsie, budes potrebovat na zaciatok aspon dva, soft prechod na ND4 a ND8 (tie budes asi aj casto spolu kombinovat). hard prechod na ND4 a ND8 sa tiez vie vyuzit,ale to treba s rozvahou.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 18:07

super diky za rady, tiez som tak uvazoval, ze sedy + na zapad slnka a popripade este tabakovy. Cize zobrat tu ND4 a ND8, len teraz neviem ci brat cokin alebo hitech, lebo ten co pozeram co mas ty, je len o zopar € drahsi, ale ked je o dost kvalitnejsi tak nieje o com. Takze aky odporucas? A este by som sa chcel spytat, ci sa zide aj tabakovy alebo nie. Diky :)
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 18:15

Cokin bol moj prvy filter, po skusenostiach s obcasnym (zalezi od tonality svetla a uhlu dopadu na filter) zruzovenim fotky som kupil dva Hitechy, s tymi som spokojny a este jeden KOOD na vyskusanie (bol za 1/2 ceny Hitech, Cokin je niekde v strede s cenou medzi KOOD a Hitech) a tiez som spokojny (aj ked je viditelne slabsi,ako Hitech v prechode). vsetko mam sede prechodove stvorcove filtre velkosti P (znacenie asi podla Cokin, KOOD ich znaci 85).

tabakovy prechodovy fitler nemam ziadny, nepotrebujem ho, taky prechod urobim aj na PC softwarom. co je dolezite si uvedomit,preco sa pouzivaju sede prechodove filtre a nestaci iba pouzit sedy prechodovy fitler na PC je ten, ze v terene ti ten filter realne vykompenzuje rozdiel v expozicii medzi napr. svetlejsim vrchom oblohy (pri vychode/zapade slnka) a tmavsom spodku pri zachovani kresby na fotke! a v softe to akurat tak ztmavis:-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 18:23

ok cize najelpsia volba bude asi hitech, aby som sa vyhol tym zruzovenim fotky. Takze tento ND4 http://www.photonet.sk/shop/stvorcove-f ... p_701.html a ND8 soft alebo hard? resp. tento http://www.photonet.sk/shop/stvorcove-f ... p_712.html alebo tento http://www.photonet.sk/shop/stvorcove-f ... p_702.html ? A k tomu este toto http://shop.ephoto.sk/katalog/filtre-do ... 58-mm.html . Myslim, ze k tomu drziaku nepotrebujem nic viac nie? Super diky zas som o nieco mudrejsi :)

// a aby som nezakladal zbytocne dalsiu temu, mohol by niekto poradit nejaky dobry pevny stativ do 100€, na olympus e520, nieco pevnejsie, aby som sa o to nemusel strachovat, ze to spadne, snad sa za taku cenu nieco najde.
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 18:41

presne z tej stranky www.photonet.sk som si aj ja objednaval Hitech aj KOOD filtre, prislo to rychlo a neposkodene:-).

pokial sa naucis vhodne vyuzivat prechodove filtre, zober radsej oba na soft prechod ND4 a ND8. drziak a redukcny kruzok som kupoval ten isty od Cokin, akurat z inej stranky - www.mafra.sk.

alebo este chvilu pockaj, mozno dostanes lepsie rozumy od niekoho ako odo mna na vyber filtrov:-)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 18:44

jo no ved chcem ND4 a ND8, len neviem, ci ND8 hard alebo soft ;) , cize hovoris aj ND8 soft ano? a este ak by si vedel poradit nejaky stativ, co som pisal o post vyssie. Dakujem velmi pekne :)
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 19:07

kedysi som mal Hama Star 61 ci ako sa volal, za 900sk, posluzil dobre (Pentax K100D + 18-55) ale casom sa rozvrzgal a nedrzal (praskla aj plastova objimka pod hlavou). kupil som davnejsie za co najnizsiu cenu co najpevnejsi stativ, Velbon Sherpa 200R, ked som ho rozbalil a postavil vedla tej HAMY, to bolo ako Fabia a SuperB, doslovne:-) - pevny, kvalitne casti, dostatocne skladny. ale nie je najlahsi, na celodenne nosenie je uz citit. teraz pozeram cenu a je este lacnejsi, ako kedysi, pozri: 79euro!!

http://www.fafshop.sk/?site=show_item&item=436

pred kupou som pozeral priamo v predajni v tej cene aj Manfrotto a Vanguard, ale ani jeden nebol taky pevny ako ten Velbon Sherpa 200R, ale boli zasa lahsie! ja som spokojny, za tie peniaze by som ho nemenil
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 19:54

Ok ta cena vyhovuje, velmi pekne dakujem. :)
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 20:00

do tej povodnej ceny 100euro sa zmestis aj s inymi stativmi, Velbo Sherpa 250R/450, Vanguard Alta+ 233AP...vid. www.megafoto.sk, pozri si na nete recenzie,zalezi aj,co chces a hlavne kde fotit,ak si v prirode a su velke tam velke nerovnosti,je dobre,ked sa daju nohy dat do roznych poloh a napr.aj stredovy stlpik otocit a fotit uplne blizko pri zemi...
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SilverSurfer 6. 4. 2010 20:04

no chcel by som to na krajinky, a to fotenie blizko pri zemi by tiez nebolo odveci, myslel som, ze sa to da s kazdym, cize s tym, co si posielal vyssie sa to neda ano?
SilverSurfer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lennyl_2 6. 4. 2010 20:33

lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iggi 6. 4. 2010 20:40

a nechcete ukazat nejake ukazky s a bez prechodoveho filtra?
ja si stale neviem predstavit ako sa to pouziva :)
ked nieje horizont rovny :)
iggi
Návštěvník

Další stránka