Objektiv Tamron 90-závada?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 17. 3. 2010 09:58

s original objektivmi od Pentaxu na Pentax tele K100D/K20D som nikdy problem nemal s expoziciou. na ostatnych objektivoch od tretich stran na 50/135/200mm som musel pri urcitych clonach robit korekciu expozicie,naucil som sa s tym zit,inak to nejde. a radsej nastavim spravnu korekciu expozicie pri foteni,ako potom vytahovat podexo fotku v editore aj ked z RAW,kvalita klesa(sum/farby).

taka blbost,ale napisem to:-) ked si porovnaval expoziciu a rozstrenie pozadia na clone 2.8 a 3.2,bral si do uvahy aj vzialenost od objektu,kvoli porovavaniu boheku? (korekciu expozicie teraz vynechavam)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 17. 3. 2010 21:50

Tak já se tedy omlouvám za poplach, který jsem vytvořil, pro většinu z Vás asi 10 000 nic není, ale u mně je to téměř celý měsíční příjem. Tak se mi potom nedivte, když koupím vysněný objektiv za (pro mně) těžké peníze a on nefunguje tak, jak bych si přál a očekával, jsem z toho zklamaný a hledám každou dobrou radu od zkušenějších kolegů. U toho Tamrona se mi chýlí ke konci lhůta pro vrácení objektivu (nejpozději zítra) takže jsem nervózní. Ale protože je možné, že je to fakt vlastnost a ne vada, tím méně se mi chce objektiv měnit. A taky nevím, co bych koupil místo něj, protože Sigma 105 je o 2 000 dražší a ještě prý má problém s přenosem informací o cloně při zaostření na krátko, Tokina 100 je nedostupná, velmi těžce sehnatelná (měl jsem ji objednanou přes měsíc, pak jsem vzal toho Tamrona).
Píšete, že si mám na to zvyknout a naučit se s tím žít, no dobře, když už překousnu, že objektiv nemá nejmenší clonu 2.8 ale až kolem 3.5, ostatní clony směrem nahoru vycházejí zase přeexponované, tak to znamená při focení mít neustále korekci expozice na -0.7 a při F 2.8 zase +0.3, tak to prakticky znemožňuje focení v P režimu, protože bych to musel neustále kontrolovat. Já vím, zase mi napíšete, že správný fotograf fotí výhradně v manuálním režimu, já jsem prostě zvyklý fotit v P nebo A režimu. Už toho nechám, abych Vás zase nepopudil, asi si hodím korunou, jestli mám objektiv vrátit nebo ne, kupovat Nikkora 105 za 20 000 nebudu, takže bych zůstal bez makroobjektivu.
Ještě pár slov k tomu, co jsem dnes zkoušel, a sice rozostřené pozadí, od F 2.8 až po F 4 byl bokeh naprosto stejný, k nerozeznání od sebe. V praxi by se mělo rozostření s každou vyšší clonou měnit, být méně rozostřené. To by zase nasvědčovalo pro nějaké problémy s clonou nebo komunikací s tělem, když se mi bokeh nemění..
Uff, končím :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 17. 3. 2010 22:21

No D80 má udajně problémy s měřením přexponává o O,7EV. Vždycky má souvislost objektiv s tělem. 10000,- je určitě hodně peněz já taky vlastním šmejda od Tamronu 90mm a samozřejmě taky další zoufalý objektiv Sigma 10-20mm a mimo velkých výhrad to dělá moc hezké fotky, i když jsem jako fotograf dost mizerný.
Mě nejvíc kormoutí, že vždy máš příspěvky jen ve forech, které se věnujou technice, potažmo problémy s ní. Žádné kreativní příspěvky a obzvlášt co je koření fotografie, fotky:) Paneláky teda neberu.
Vlastně toho Nikona 105mm ti vřele doporučuji a dokaží si představit velmi živě, jako dneska na hokeji ve Vítkovicích za 250,- tak mizerný hokej jsem ještě neviděl. Jak si tím nanocoatingem děláš .....
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 17. 3. 2010 23:31

leštíš přední čočku :nenapadne
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 17. 3. 2010 23:42

:?:
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 18. 3. 2010 00:02

no chtěl jsem říci toto, že když napoprvé znáš ten pocit, když vidíš ten zoufalý plastik od Tamronu držíš za ohánku tyto navenek nezajímavé čočky a pak z tebe vyleze, že se to nějak divně chove.A vesměs z neživých věci dosáhneš nejzajimavějších úspěchu, lze k tomu jen dodat žil jsme ne nadarmo ani zadarmo.
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 18. 3. 2010 00:18

Sorry, ale nerozumím Ti ani slovo. Nebyls na pivě? :-)
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 18. 3. 2010 00:48

Nemám to z pivem moc společného.
Ale mám tu něco z Egaptana Sinuheta:
Lebo po nesmiernom piti piva je mi zavse cudne
a mam dojem, ze vidim hrochy a vselijake ine hrozne veci.
(ty si tam asi představuješ Sigmy a Tamrony)
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tex086 18. 3. 2010 07:34

Petře, ještě jednou, ten Tamron je výborný objektiv, pokud si myslíš, že se nechová, tak jak má, tak ho reklamuj, ale třeba já jsem velmi spokojen. S tím bokehem, mám dojem, že objektiv má max. clonu teď to nevím z hlavy, ale něco kolem 36-40, tzn. pracuje s velmi nízkou rovinou ostrosti, takže si myslím, že ten rozdíl v bokehu mezi clonami 2.8 a 4 nemusí být poznat:-). Tady jedna muška.
moucha.jpg
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 18. 3. 2010 08:15

Dnes v noci jsem ani nespal a jenom zkoušel. Dospěl jsem k závěru, že se objektiv opravdu chová divně. Když udělám řadu fotek na režim priority clony, tak každá fotka je jinak exponovaná, v rozmezí clon 2.8-8! A to vzestupně, na 2.8 nejtmavší, na 8 už přepálená. Takhle by se v praxi špatně pracovalo, co clona to jiná korekce expozice :-( No, dnes ho posílám zpět, i když z toho žádnou radost nemám :-(
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 3. 2010 08:31

Mozno je to o merani expozicie vo fotaku,... aj mne casto namera ine hodnoty, ak sa troska posuniem a pod,..
Ak chces zistit, ako na tom je objektiv, tak daj fotak na pevnu podlozku, vyber manualny rezim a odfot rovnake fotky s upravenou expoziciou o 1EV...
napr. (vsetko pri rovnakom ISO):
1/200s f2,8
1/100s f4
1/50s f5,6
....ak vyjde expozicia priblizne rovnaka a napriek tomu fotoaparat stale zle meria expoziciu, tak si nasetri na D90, alebo zacni vyuzivat iny rezim na fotenie (ako P) ...napr. A, S alebo M su praktickejsie;)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 18. 3. 2010 09:45

tak to sa ti ten Tamron fakt chova dako divne, ked na priorite clony ti od 2.8 az po 8 robi podexpozciu alebo preexponuje. kazdopadne toto nie je normalne, urcite nemas problemy vo fotaku, skusal si aj ine objektivy a tie ti meraju expoziciu dobre? bud je ten Tamron vadny, alebo ti jednoducho nepojde D80 + Tamron90 dohromady. kazdopadne ak si robil pokus zo stativu na jednu scenu a menil na priorite clony iba clonu od 2.8 hore a fotak ti v tom rozsahu urobil fotky bud tmave alebo prepalene, niekde je chyba.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centy 18. 3. 2010 10:02

Nechtel sem nic psat ale je to makroobjektiv, tak proc tu resis clonu 2,8? Na makro stejne musis clonit ohoooooodne vic. Jestli chces portretak kup si nikkora 85 a vyprdni se na makro, protoze evidentne se snazis delat z tamrona portretak!
Nikon D300; 17-55/2,8; 35/1.8; SB-900
centy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 18. 3. 2010 11:53

Tak problém je vyřešen, objektiv vrácen. Opravdu se choval přesně tak, jak píše lennyl_2, při řadě expozic v režimu A postupně fotka od podexp. po přeexp. Takhle by v praxi nešlo pracovat. Ano, chci jej zároveň jako portréťák, ale spousta lidí to tak má taky a žádný problém.
Vezmu buď Tokinu 100, nebo Sigmu 105. Když tak můžete napsat, který by byl lepší.. :-)
Díky za Vaše názory, i ty negativní.. :-)
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 18. 3. 2010 13:15

Petře vem Nikkora 105VRRRR, kompromis tě potom stojí bezesné noci a poštovné.
tumek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka