Sigma 17-70 mm F 2,8-4,0 přesnost AF ?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kulisek.kuratko 7. 3. 2010 19:37

Asi měsíc vlastním tento vcelku nedávno na trh uvedený objektiv a řeším celkem zásadní problém s AF. Málokdy zaostří správně, většinou musím několikrát namáčknout spoušť aby bylo zaostřeno správně. Dá se říct že když zaostří napoprvé správně tak to je náhoda. Chtěl sem se zeptat zda někdo nemá podobný problém s tímto objektivem. Ještě vlastním objektiv 50mm F1,8 a ten ostří přesně a napoprvé, takže tělo (Nikon D90) by mělo být vpořádku.
Nikon D90, Sigma 17-70mm F2.8 - 4.0, Nikon 50mm F1.8, Nikon SB600, 8GB SDHC . . .
kulisek.kuratko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 3. 2010 19:47

Na to je jediná odpověď: Sigma
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kulisek.kuratko 7. 3. 2010 20:11

To mě neříkej že to je běžná věc :-S Jako když fotim něco doma tak si klidně několikrát zaostřim, ale někde venku na nějaký akci na to není většinou čas, v tom případě je ten objektiv nepoužitelnej . . .
Nikon D90, Sigma 17-70mm F2.8 - 4.0, Nikon 50mm F1.8, Nikon SB600, 8GB SDHC . . .
kulisek.kuratko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 7. 3. 2010 21:32

Vem ho do servisu spolu s tělem, třeba to dokážou poladit nebo zjistí, že jde o vadný kus.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kulisek.kuratko 7. 3. 2010 22:05

Mno, to bude asi problém. Na Trutnovsku mě nenapadá místo kam bych s tím zašel. Jedině to zaslat do AWH, ale toť otázka zda to je normálni jev toho objektivu nebo chyba kusu co mám . . .
kulisek.kuratko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 7. 3. 2010 22:22

To je jedno, v každém případě to musí vzít jako záruční seřízení, když splníš všechny formality...
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 7. 3. 2010 23:43

JJ určitě servis, může to být SW problém. Sám jsem měl Sigmu 18-50 f/2,8 ostřila přesně... kdykoliv. Ale až druhý kus, první ostřil špatně a měl optickou vadu. Jak už to tu někdo poznamenal... prostě Sigma. Musí se vybírat z více kusů.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 8. 3. 2010 00:57

Ano, je to normální věc..

D90 jsou dost dobré mašinky, takže tělem to nebude (tak na 95%).

Sigma prostě takřka nemá kontrolu kvality a výkon je kus od kusu, někdy špičkové, někdy nefunkční. Jedinou omluvou by mohla být cena.. kdyby ovšem nebyla v ČR drahá jak prase.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod archetto 8. 3. 2010 10:04

ahoj,
vim, že nebudu mluvit přesně k tvému problému, ale jak se řiká: cizí neštěstí, naše radost. Prakticky celý rok 2009 jsem šetřil na svoji první zdcadlovku a stále jsem se nemohl rozhodnout mezi Nikon D-90 a Canon 50D - znáte to mnozí. Nakonec jsem se v listopadu rozhodl pro Canon a jeden z důvodů bylo mikronastavení pro různé objektivy. I jako šetrný vidlák z praskoles, který nemá na kvalitní, ale drahé značkové objektivy a který nechce jezdit s každým alternativním objektivem (nebo posílat) do servisu do Práglu (zase náklady). Objektivy mám zatím tři: C 50/1,8 - přesná, Tamron 17-50/2,8 - mikro +3, Sigma 50-150/2,8 - mikro +10!!! :shock: Takže zatím jsem ušetřil 2x. Nechci dělat Canonu reklamu, ale je to prostě tak. Tobě bohužel nezbývá nic jiného než servis. :-S V záruce zdarma, ale stejně jsou to další starosti a náklady. :roll:
archetto - canoňák, s duší nikoňáka ;-)
archetto
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 8. 3. 2010 23:49

Mikronastavení autofokusu je fajn pokud pro všechny polohy zoomu a pro všechny polohy zaostření vyhovuje stejný posun. Mám mikromastavení v Nikonu D300 a například Nikkor AF 80-200/2.8D potřeboval na 170-200mm nablízko mínus, na 7-10 metrů byl přesný a pak zase naopak plus. No a na 80-170mm na dálku byl na nule a nablízko zase menší hodnotu mínus. Takže celkem 4 nastavení. Tak strašně moc mě to bavilo přenastavovat, že jsem to vydržel 3 měsíce, pak jsem ho prodal, koupil novější ultrazvukovou verzi AF-S 70-200/2.8 VR a ta je na nule všude. Jo a ta stará verze objektivu mně předtím na D70 a D80 bez mikroadjustmentu fungovala v pohodě. Takže v tomto případě to byl dokonalý paradox. Jinak ovšem je pravda, že autofokus D300 je rychlejší a přesnější a spolehlivější, než ten z D200/D80/D90/D5000, jenom je možná víc vybíravý na objektivy. Staré 80-200/2.8 a 35/2 ostřené z těla šly z domu, ta pětatřicítka kvůli ostření na krajní body. Jinak 85/1.8 ostřená z těla to přežila v pohodě.
Dnes s D300:
Nikkor AF-S 10-24 ... zcela spolehlivý, s drobným mikro posunem
Nikkor AF-S 16-85 .... zcela spolehlivý na nulu
Nikkor AF-S 17-55/2.8 .... zcela spolehlivý, s drobným mikro posunem
Nikkor AF-S 35/1.8 .... zcela spolehlivý na nulu
Nikkor AF 85/1.8 .... zcela spolehlivý, s drobným mikro posunem, nezvládá prediktivní AF
Nikkor AF-S 70-200/2.8 .... zcela spolehlivý na nulu
Předtím na D80, která má stejný AF jako D90, jsem nevnímal žádnou potřebu mikroposunu AF, ale pravda je, že ta spolehlivost AF nebyla tak dokonalá jako D300, což jsem zjistil až s D300, předtím jsem chování D80 považoval za normální. Takže vyšší výkon a spolehlivost ruku v ruce s většími nároky na objektiv.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ralfik3 13. 3. 2010 14:35

Moje zkušenost se Sigmou 17-70: Po měsíci provozu jsem zjisti, že něco není v vpořádku. Otestoval jsem ho a s hrůzou zjistil, že snímky jsou ostré až od F8 a na široké strně objek. byly ostré jen úhlopříčně protilehlé rohy. V servisu řekli, že je to výrobní vada. Peníze už mám doma. Radši si připlatim za značkový objektiv než Sigmu.
ralfik3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod runis 17. 3. 2010 16:41

Zdravím. Mám Sigmu 17-70 f 2,-4,5. Tedy starší verzi bez OS. Jem spokojený, ale taky šel na seřízení do servisu. Kvůli manželce bych chtěl verzi se stabilizací. Zajímalo by mě, jestli ho už někdo máte a jak jte s ním spokojeni? Bylo by to na Canon. Zajímá mě zpracování, kresba, rychlost atd. v porovnání s mojí verzi bez stabilizace. Děkuji.
runis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TomK83 17. 3. 2010 17:52

TomK83
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kulisek.kuratko 18. 3. 2010 10:59

Tak jsem psal do AWH a přišla mě tahle odpověď. Nevím zda si ze mě ten technik dělá srandu bo to myslí vážně . . . To že AF není dokonalej je mě jasný, ale to že když 5x zaostřim a ani jednou se AF netrefí tak asi není něco vpořádku. Celkem oříšek je focení třeba na 50cm vzdálenost, to si v hledáčku pohlídám aby bylo zaostřeno, ale na 2m už si to v hledáčku moc nepohlídám a to že není fotka ostrá zjistím až v PC při prohlížení. To už moje předchozí Fuji S6500FD ostřila mnohem líp . . .

Vážený pane,
mějte prosím na paměti,že AF je pro fotografa pomocník,nikoli funkce se 100% přesností.Proto je někdy třeba spoušť namáčknout i několikrát pro přesné zaostření,zvláště při nižší hladině osvětlení.Toto je u Vašeho modelu objektivu zcela normální.Lze ovšem seřídit rovinu ostření objektivu,což se provádí ke konkrétnímu aparátu zákazníka(dle instrukcí výrobce),vzhledem k výrobním tolerancím jednotlivých aparátů.I jako záruka.Seřízení lze provézt i v průběhu dne po dohodě na termínu.
kulisek.kuratko
Kolemjdoucí