ahoj. původně jsem nechtěl vstupovat do tématu širokých tokin, ale nakonec se do výběru dostaly i sigmy, takže proč ne. Mám tu starší s menším průměrem filtrů i světelností. ostrá je dost, s externím bleskem použitelná bez problémů, postavená je perfektně, rozhodně bych si nestěžoval na mechanické provedení ani v nejmenším. HSM je fajn.. ta moje je přesná a když sem ji vybíral (na Nikona D40x) bylo to HSM dost podstatné plus. Uvedené problémy s kompatibilitou (předchozí příspěvek) jsem někde četl také, ale týkalo se to vždy a pouze Canonu. Nikon se sigmama zdá se nikdy problém neměl. Aspoň mně se za více než rok nikdy žádné problémy nevyskytly. Takže abych to shrnul, celkově výborný objektiv.
Skutečnost je ovšem taková, že v současné době uvažuji o výměně právě za tokinu 11-16. HSM už nepotřebuji, přešel jsem na nikona D90. aberace u tokin výraznější mne zas tak moc netrápí, D90 dokáže ledacos vyčistit rovnou sám a beztak krajinu či architekturu fotím často B&W, kde aberace není moc vidět. Co by se mi ale líbilo dost je míra skreslení. Tokina je údajně o trochu lepší než sigma. rozdíl je to malý, ale každé procento se počítá, zejména u architektury. Jinde to tolik znát není.
Ještě bych rád podotknul, že na začátku uvedená poznámka, že rozdíl mezi 11 a 12 mm není zas tolik je dost milná. Právě na širokém konci je každý milimetr znát nejvíce. Viděl jsem někde snímky s testováním ohnisek, na kterých to bylo vidět hodně. Ledacos se dá vyčíst i z úhlu záběru, který je u objektivu vždy uveden. V tomhle směru je sigma začínající na 10mm opravdu nejlepší.