Tak jsem těsně před objednáním, ale prožil jsem si bezesnou noc. Ve výběru mi zůstali 3 kandidáti, mezi kterými se rozhodnout je velký oříšek

Napřed taková úvaha: Vyplatí se dnes, s nejasnou budoucností formátu DX, dávat za objektiv pouze pro APS-C více peněz, řekněme 17000, anebo je lépe se držet při zemi a v první řadě hledět na cenu.
Tomáš X si koupil Nikkor 10-24 za 20 tis, jeho víra v budoucnost DX formátu je asi velká. Tome, mám pravdu?
A teď se pustím do popisu zbylých kandidátů, u každého uvedu klady a zápory, které jsou zřejmé na první pohled, bez ohledu na čtení recenzí. Pořadí je od nejžhavějšího kandidáta k poslednímu. Nikkor ve výběru zařazen není, ale mít ty peníze, beru ho z fleku. Krásný rozsah, slušná světelnost, provedení, rozměry, váha. Prostě super objektiv. Ale cenově je mimo mě, zvlášť proto, že se jedná o DX objektiv, viz výše.
Takže jdeme na to:
1/ Sigma 10-20 4-5.6 HSM:+ Solidní objektiv, subjektivně dobrý mechanicky, EX úprava, skvělý rozsah, rozumný průměr filtru, HSM, je nejlevnější ze všech.
- Slabší světelnost. Toto mě velmi výrazně odrazuje. Prakticky to vylučuje focení při horších světelných podmínkách v interiérech, zlaté okno je posunuté výše. Jak je to s bleskem při tak vysoké cloně? Vzhledem k průměru objektivu a možností stínění objektivem blesku, bude asi nutný externí. Mám SB400, bude to stačit? Prosvítí to místnost i při vyšší cloně (f 5.6)?
2/Sigma 10-20 f 3.5 HSM
+ Objektiv blížící se ideálu. K němu mi chybí ještě trochu delší rozsah na dlouhém konci, podobně jako Nikkor 10-24. Výborná světelnost f 3.5 v celém rozsahu, EX úprava, HSM. Velmi sympatický objektiv, nebýt vysoké ceny.
- Bohužel velmi vysoká cena. Dávat 17000 a více za Sigmu a ještě jenom DX, to už mi příjde moc. Nevyplatilo by se už radši připlatit na Nikkor?
Dále mi vadí velký průměr filtru, a tím i celého objektivu, nemůže se stát, že objektiv bude stínit diodě na přisvětlení při autofokusu? Dále se asi zhorší stínění při blesku, zde by už SB400 nemusel stačit a to by bylo zlé..

3/Tokina 11-16 f 2.8
+ Mechanická konstrukce, solidní objektiv, přijatelná velikost a průměr, skvělá světelnost f 2.8 v celém rozsahu! Výborné reference na netu ohledně obrazové kvality.
- Mírně vyšší cena oproti první Sigmě, malý rozsah zoomu, a co je nejhorší: Hodně majitelů na zahraničních diskuzích si stěžuje na přesnost autofokusu, něktří museli vyměnit až několik kusů, než se dopracovali k bezvadnému objektivu. Toto mě velmi zneklidňuje a nebýt toho, už bych Tokinu asi měl objednanou

Prosím, poraďte, který z těchto objektivů vzít. Díky