Vlastním Nikkor AF-S 16-85mm f/3.5-5.6G VR.
Měl jsem ale týden doma oba, i toho Tamrona a navíéc znám dost lidí, kteří Tamrona používají. Tohle je moje recenze Nikkora:
http://www.tomx.eu/Texty/Recenze1685VR/ ... VR_01.htmlTamrona jsem nechtěl z těchto důvodů:
- velice chatrné plastové zpracování, příšerná ergonomie, krytkami počínaje, nasazováním pokračující a protáčejícímse ostřícím prstencem končíc
- extrémně nespolehlivé ostření a pomalé ostření v mém případě a velice časté stížnosti na nepřesnost ostření - dráha ostření je u Tamrona extrémně krátká, takže stačí nějaké výrobní tolerance v tom laciném plastu a .....
- 16mm je lepší, než 17mm a 85mm je lepší, než 50mm
- na ohniscích 24-50mm je Nikkor zřetelně ostřejší, zvláště do krajů
- Nikkor je podstatně kontrastnější, takže na zamlžené horizonty a podobně Nikkor z toho vydoluje lepší kontrast
- podstatně lepší barvy z Nikkora - Tamron má barvy vyblité a stačí třeba i obrázek modré oblohy ve stejnou chvíli z obou a je to vidět
- výkon na F2.8 není tak úžasný a nepřesné ostření k tomu, abych tuhle jedinou výhodu proti Nikkoru (kromě ceny) nějak považoval za hlavní důvod výběru
Jinak ale samozřejmě Tamron když se povede je nadprůměrně ostrý, světelnost f/2.8 za velice málo peněz je také úžasná, ale 17-50/2.8 pod 10 000,- Kč kdyby neměl vážné chyby, tak by to bylo úžasné zjevení a vůbec by se neprodávaly seriózní f/2.8 zoomy za vysoké ceny. Takže něco v tom být musí, jinak by si nikdo nekoupil třeba Nikkora AF-S DX 17-55/2.8 za několikanásobek ceny. Jenže on se na ty reportáže prodává a v bohatším zahraničí je to nejběžnější objektiv k D2X, D200 a D300. Takže zázrak jménem Tamron za pár šupů se nekoná, ale za ty prachy, za které se prodává, rozhodně stojí, tedy pokud to ostření nedopadne s konkrétním tělem bledě.