Jak použít redukční kroužek

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod smeli 31. 5. 2009 23:40

Rád bych se zeptal, jak se vlastně používá redukční kroužek. Chtěl bych jej použít s Nikkorem 50/1.8D a starším Summicronem (?) 58/2. Lze tento kroužek použít tak, že závit M52 našroubuji do filtrového závitu Nikkora a z druhé strany našroubuji tímtéž způsobem Summicron, taktéž do filtrového závitu? Jedná se mi o focení makra s co nejmenší vzdálenosti. Děkuji za odpovědi. :-)
8) Nikon D80 + Nikkor 18-70/3,4-4,5 + Nikkor AF 50/1.8D + SanDisc Extreme IV 4GB + Kenko Pro1d CP + Marumi CG + Nikon SB-800 8)
smeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 6. 2009 05:19

To popisuješ reverzní kroužek. Ano, tak se používá.

Revezní kroužek má oba závity vnější (šroub), redukční má jeden vnější a jeden vnitřní (šroub + matka).

Redukční se například používá k připojení většího filtru na menší závit - případně i naopak, což je možné například při použití kinofilmového objektivu na digitálu s crop faktorem.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod smeli 1. 6. 2009 07:15

Tak takhle to je :) Moc děkuji za vysvětlení. Hodně jsi mi pomohl. Takže si koupím obojí, a ušetřím ještě za polarizační filtr který už jeden mám :D
8) Nikon D80 + Nikkor 18-70/3,4-4,5 + Nikkor AF 50/1.8D + SanDisc Extreme IV 4GB + Kenko Pro1d CP + Marumi CG + Nikon SB-800 8)
smeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod runis 1. 6. 2009 07:19

Prosím Tě a kde se dají koupit ty reverzní krouky?
runis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 1. 6. 2009 08:11

ja som kupoval s ebay :), nejaky korejsky shop ... je to zelezne a nie plast a je to lacne ...

Ale podlamna zrovna velky odstup s reverzne nasadenim objektivom mat nebudes! (reverzne nasadeni objektiv je sice dobra closeup cocka ale hodne velka ....)

a davat reverzne 52mm objektiv nie je tiez idealne to chce sirokac aspon takych 24mm ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 1. 6. 2009 10:43

Pokud se používá redukční kroužek pro filtr, zase je obvykle problém se současným použitím sluneční clony...
Pety
VIP uživatel