Nikon 16-85 - vůle

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Vabys 29. 4. 2009 10:41

Ahoj uživatelé N 16-85,
mám tento objektiv asi půl roku a včera jsem zjistil, že ty vysouvací tubusy mají určitou vůli. Nejvíc samozřejmě při 85 mm, ale je to patrné i při 50 mm. Tak se chci zeptat, jestli máte podobnou zkušenost. Na netu jsem o tom moc zmínek nenašel, naopak je tam daleko víc poznámek o absolutně žádném viklání.
Vabys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 29. 4. 2009 12:06

Zdravím, no jasně, že se mi tubusy, speciálně na 85mm, decentně viklají. Vůbec to ale neřeším, kdybys viděl, jaký vůle měl plastový Nikon 18-55 F3,5-5,6. Tady jsou tubusy aspoň kovové. Pokud ti to fotí, tak to neřeš.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vabys 29. 4. 2009 12:25

to Kelav: seťák 18-55 jsem měl (vlastně ještě mám) a to bylo opravdu něco jinýho co se zpracování týče. Přesto fotil pěkně. Samozřejmě, že ani teď to nemá vliv na fotky, ale myslel jsem, že tohle už mají výrobci u skel střední třídy (to je čistě moje kastování) vychytaný. Já totiž nemám zkušenosti - zatím jsem vlastnil pouze zmiňovaný seťák a teď N 16-85 - tudíž mi chybí širší povědomí o těchto věcech.
Vabys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 29. 4. 2009 14:11

Bezkonkurenčně budou asi zpracovaný až profi skla. Pokud chceš kvalitně zpracovaný objektiv, tak sáhni třeba po Sigmě a jejich řadě EX. Ve zpracování by se Nikon mohl od Sigmy řady EX učit.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 29. 4. 2009 20:21

Kto chce naozaj pevne skla (co do konstrukcie), toho neminie profi trieda,... V ramci strednej triedy je podstatnejsi co najlepsi obraz za danu cenu, konstrukcia je u vyrobcov menej podstatna (vacsinou je u majitelov DSLR podstatny obraz pre vymenu skla za vyssie,...nie kostra)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fojťan 3. 5. 2009 19:14

zalezi jak se ktery kus povede, nic jineho bych v tom nehledal. ma to urcity vyrobni tolerance (obecne cim drazi objektivy, tim mensi tolerance), a kdyz se zrovna povede zpasovat kus z casti, ktery jsou vyrobeny na vhodnych krajich tolerancnich poli, hybe se to jen minimalne (resp. vubec). v pripade druheho extremu toleranci je vysledkem to, ze se to vikla znatelneji... pokud se to vikla fakt fest (treba v radech mm), tak je to na reklamaci.
learnin' to fly
Fojťan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mart22 4. 5. 2009 16:56

Vůle je vidět na tomto videu na 18-70 - Video 2- Video 1
Originál viz : Zde
NOKIA E52
Sony Cybershit DSC-HX100
mart22
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pelcik 4. 5. 2009 18:15

Jaj, tak podle toho videa se to kyve celkem hodne...a to jsem si mysel ze muj setovej objektiv od Olympusu 14-42mm je tak akorat zralej na reklamaci...ted kdyz vidim tohle, rikam si, ze se neni ceho bat...
pelcik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mart22 7. 5. 2009 16:15

Tys to nečetl ceelé, zapomněl jsem zvýraznit odkaz, kde se píše, že upadl a teď špatně ostří při 18mm na dálku. Pokud přitisknu objektiv, fotí ok, pokud vůle zustane, tak se čočka nedokáže dostatečně přiblížit k čipu, což vede k tomu, že objektiv "musí ostřit dál", takže nad 5m je na doraz, obraz je celkem ostrý, ale "nepípne". Jak to mám opravit?
NOKIA E52
Sony Cybershit DSC-HX100
mart22
Návštěvník