Ochrana objektivu vs. polarizační filtr

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ggrand 11. 2. 2009 21:38

nejak to moc nechapu, ale na co chranit makro objektiv, ktery podle obrazku ma naprosto dostatecnou ochranu slun.clonou,pouziva se spis na makro nez na neco,kde lita kameni(spise kvuli rychlosti AF a kratsiho ohniska). I ten nejkvalitnejsi filtr dela prasatka, takze bych se vybodl na investici v radu 3 tisicu(filtry pro 2 objektivy). Daleko vetsi pravdepodobnost je prave uraz objektivu filtrem nekde v brasne pri velkem narazu,kdy sklo z filtru poskrabe cocku. A dalsi je taky cena setaku. Nereknu ze napr 24-70 nebo 70-200 chce nekdo chranit, ale plastak za 6500,- ... kup fotak a fot a pak dostanes vlastni rozum a podle toho se pak rid.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 11. 2. 2009 21:51

ggrand píše: ale na co chranit makro objektiv.

...sr... na něj mouchy
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 11. 2. 2009 22:09

drAcOniS píše:...Než permanentně používat nejlevnější filtry, radši bych tam nedával nic...

Přesně tak.
:-)
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 11. 2. 2009 22:17

Ještě něco, dost dlouho už používám Nikkor 14-24/2.8, na který, jak známo, žádný filtr nasadit nejde. Používám ho v interiérech, hlavně ale i venku, někdy spadne kapka z nebe, kolem lítá prach, stačí občas otřít, no problem. Není to sklo zrovna za hubičku, ale že bych kvůli nemožnosti ochrany UV filtrem ho měl doma ve vitríně, tak to opravdu ani náhodou.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 12. 2. 2009 04:49

Pozor,polarizak ubira svetlo stejne bez ohledu na jeho natoceni!
Ja osobne pouzivam ochranne sklicko Marumi ve slim verzi na Tamronu 17-50.Kresbu nezhorsuje a prasatka pridava minimalne a to jeste pouze za specificke situace.Makro Tamron 90mm neni treba chranit,predni cocka je zapustena,stejny pripad je nikkor 50 a na nikkoru 70-300 VR mam velkou clonu.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 12. 2. 2009 08:13

Jirka S píše:Ještě něco, dost dlouho už používám Nikkor 14-24/2.8, na který, jak známo, žádný filtr nasadit nejde. Používám ho v interiérech, hlavně ale i venku, někdy spadne kapka z nebe, kolem lítá prach, stačí občas otřít, no problem. Není to sklo zrovna za hubičku, ale že bych kvůli nemožnosti ochrany UV filtrem ho měl doma ve vitríně, tak to opravdu ani náhodou.

to bys potom to sklo nemusel mít....
na co mít sklo kterým nefotíš :hm
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 12. 2. 2009 11:08

Je snad jasné, že to není můj případ.
;-)
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 12. 2. 2009 11:39

to jo...
dokonce i můj případ, ono taky s jedním seťákem toho asi moc nenastřádám ve vitríně :D
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 2. 2009 12:50

Na UV bych se vykašlal a koupil CPL, protože budou mít k výsledné fotografii pozitivní přínos... Navíc se v průměru 67mm a 62mm jednotlivý CPL filtr vleze do 2000 Kč i při volbě špičkového modelu
anonymni

Odeslat příspěvekod runis 12. 2. 2009 19:03

Zdravím.
Prosím vás o radu mám objektiv Sigma 17-70 2,8-4,5 a chtěl bych polarizační filtr. Má průměr 72mm. Nějak nevím jaký. Myslel jsem, že se vlezu do 2.000,-Kč, ale asi to bude stát více. Můžete mi poradit? Jaký je rozdíl mezi fa. B+W a Hoya? Nebo něco jiného? Akdyž, tak jaké jsou rozdíly v kvalitě a ve značení těchto dvou firem? Děkuji za rady. Jsem z toho nějak zmatený.
runis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pelcik 12. 2. 2009 20:32

Kup si vsechny filtry od Hamy a vyzkousej co to dela. Nekupuj nic drahyho, protoze na zkousku to nema cenu. Ja mel na setaku UV filtr od Hamy a ze by to s nim bylo nejak tragicky a nedalo se s tim fotit jsem vubec nepozoroval. Takze presne jak rikas, vykasli se na drahy Hoya a B+W filtry, nakup vsechno od Hamy treba na Cybexu, tam to maj levny...Uv filtr stoji 200 Kc a je to mnohem lepsi nez kdyz mas pak poskrabanej objektiv za 10000 Kc. Za dve stovky to pak muzes hodit po psovi a nebo si z toho udelas cocku.
pelcik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ITGuru 12. 2. 2009 20:48

Jo, takhle to asi vidím zatím i já. Koupím asi teda Hama polarizák na 18-105 a Hama UV filtr na makro a prostě budu testovat co bude dál. Buď nakoupím po sléze dražší verze nebo to sundám úplně a nebo koupím čirý sklo - uvidím. Dokud jsem to nevyzkoušel, těžko rozhodovat.
ITGuru
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ITGuru 12. 2. 2009 21:06

runis píše:Prosím vás o radu mám objektiv Sigma 17-70 2,8-4,5 a chtěl bych polarizační filtr. Má průměr 72mm. Nějak nevím jaký. Myslel jsem, že se vlezu do 2.000,-Kč, ale asi to bude stát více. Můžete mi poradit? Jaký je rozdíl mezi fa. B+W a Hoya? Nebo něco jiného? Akdyž, tak jaké jsou rozdíly v kvalitě a ve značení těchto dvou firem? Děkuji za rady. Jsem z toho nějak zmatený.

Já jsem asi bohužel ten poslední, kdo tady může radit, přesto se ale pokusím. O polarizačních filtrech je pěkný třídílný článek na fotorádci. Jestli tě zajímá všechno, tak doporučuji všechny díly (1. díl, 2. díl, 3. díl). Jestli všechno víš, jen nevíš jaký vybrat, pak si určitě přečti díl druhý. Jestli budeš kupovat Hoya nebo B+W, tak myslím, že litovat nebudeš ani u jednoho výrobce - co jsem se dočetl, tak oba jsou hodně dobří. Nejlepší zkušenosti mají lidi obecně asi s B+W. Bohužel, jak píšeš - je tam víc značení a co co znamená už ti neporadím. Např. trošku nad ty 2.000,- můžeš mít 72mm, B+W cirkulární slim NC, ale např. 72mm, B+W cirkulární slim MRC už je za dvojnásobek (cca 4.500,-).

Ale pozor - tímto příspěvkem jsem ti chtěl ušetřit trochu hledání a čtení diskuzí - praktické zkušenosti zatím bohužel nemám. S tím značením ti neporadím.
ITGuru
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Molex 1. 6. 2009 05:22

jestli je toto dlakno jeste aktualni - mam na prodej 72mm BW cirkulační polarizační filtr. stál mě 3300 prodám za 2500 (měnil sem objektiv a novej má jinej průměr) volejte na mobil 775 173 770
Molex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hatreder 22. 5. 2012 15:14

Ahoj. Nemáte někdo tip na čirý ochranný filtr o průměru 67 mm? Nechci úplně nějakej obyč cca kolem 150 Kč, ale něco, co nezhorší kresbu a nebude podporovat odlesky. Cena kolem 500,-
Zatím jsem narazil na
http://www.fotofanda.cz/e-shop/skladem- ... k?vmcchk=1
hatreder
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka