Kterou padesátku byste si vybrali?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 1. 2009 19:56

Uvažuji o pevné 50, s výhledem na FF v budoucnu. Zatím ještě ve sbírce nemám makroobjektiv, proto mně zaujala Sigma http://www.megapixel.cz/sigma-50-28-e-xdg-macro-nikon, která se základním rozsahem poměrně světelného objektivu přináší nezanedbatelnou výhodu makra. Oproti ní druhý uvažovaný objektiv Nikkor http://www.megapixel.cz/nikon-50-mm-f-1-4-af-s-nikkor-g bude asi rychleji ostřit a je je ještě světelnější. Který objektiv byste si vybrali, já se zatím kloním k té Sigmě právě kvůli tomu makru, které sice zatím nefotím, ale je to přidaná hodnota velmi lákavá. Také horší světelnost oproti Nikkoru nemusí být na překážku, protože, jak známo, světelné Nikkory nemají zrovna nejostřejší kresbu na plnou díru a ta Sigma je údajně velmi ostrá už od 2.8. Takže výhoda Nikkora ve vyšší světelnosti nemá až takový význam, víc bych si cenil rychlého ostření. Toho se zase obávám u té Sigmy, protože nemá HSM, ale naštěstí má omezovač ostření, takže při normálním, "nemakro" focení by nemusela být zas tak pomalá. Při její koupi bych měl vyřešené makro do budoucna spolu se základním, ostrým a kvalitním (EX) objektivem v jednom. Takže u mně vede Sigma, máte něco proti? ;-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 15. 1. 2009 20:01

Petře, ty zas perlíš... :D
Vem tohle a máš po starostech...
http://www.megapixel.cz/nikon-60-mm-f-2 ... af-s-micro
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 1. 2009 20:27

No ale ten Nikkor 60 se nedá použít jako záklaďák na FF v budoucnu. Specializovaný makro objektiv nepotřebuji, jen jsem si říkal, když to spojím se záklaďákem, mohla by to být super volba.. :-)
A navíc je drahý..
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 15. 1. 2009 20:47

A to by se jako nedal použít proč?
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 1. 2009 21:02

Protože je příliš dlouhý na záklaďák.
Spíš bych uvítal názory na tu Sigmu :-)
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 15. 1. 2009 21:41

60mm vs 50mm, vskutku nepoužitelné. ;-)

A co třeba tohle: "Systém vnitřního zaostřování pro dosažení konstantní délky objektivu" ve prospěch Nikkoru AF-S 50/1.4, není to vlastnost vhodná k uvážení? ;-)

Křivky toho nového Nikkoru jsem neviděl, ale je-li na tom aspoň jak předchozí AF 50/1.4, bude na stejných clonách oproti Lutínu výrazně lepší. Kočkopes v podobě padesátkového makra, k čemu to?
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 15. 1. 2009 21:54

Doporučuji se poptat na http://www.fotografovani.cz/
dostaneš užitečné rady a něco i od cesty. :)
Jak vidím opět dávaš jablka s hruškama do stejného koše.
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 1. 2009 22:07

No konstantní délku objektivu při zaostřování bych uvítal právě u makra, kde jsem předním členem téměř u objektu. Ale k čemu to je u normálního objektivu? Tam proměnná délka přece vůbec nevadí. Proč 50 a právě makro? Protože mám objektivy obyčejné, 35,85, a žádné makro. Tak jsem si říkal, pevná 50 by už fakt měla být něco extra, abych vůbec měl důvod o ní uvažovat. A to makro něco extra podle mně je. Kdybych koupil makro 70 nebo 105, tak bych téměř dubloval rozsah 85, který již mám. Protože brouky nefotím a nikdy fotit nebudu, vidím v makru 50 mm celkem příhodný objektiv pro různá použití, makro neživých předmětů apod.
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 15. 1. 2009 22:16

Tu Sigmu koupíš v bazaru za pár šupů, brát novou je nesmysl, už by ses jí nikdy nezbavil...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 15. 1. 2009 22:31

No proto se ptám, abych v budoucnu nelitoval. Jinak v bazaru zásadně nekupuji, vždy jen nové. Jak by slušela ta Sigma na nějakém FF těle? Měla by nějaké podstatné nevýhody, např. pomalý autofokus? Je nějaký důvod, proč bych mohl litovat, že jsem nekoupil Nikkora? Co jsem četl recenze na tu Sigmu, vychází celkem dobře. Jako záklaďák s clonou 2.8 a makrem, lákavá představa, nebo se mýlím?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 15. 1. 2009 22:37

Lákavá? Inu, jak pro koho... Suum cuique... ;)
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tumek 15. 1. 2009 22:44

Jelikož jsi pedant na ostrost doporučuji 60ku Nikkora.
tumek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rudi86 16. 1. 2009 01:27

koukam téma o 50sátce, tak asi trochu odbočím, ale rád bych se zeptal na 50ku k Nikonu D40.. co jsem se dozvedel, tak prý NIKKOR AF 50/1,8 D nebude ostrit na tomto těle.. (da se predpokladat kdyz nema AF-S v nazvu, pry ale ma uvnitr nejaky CPU.. ? ) prý se to udajne "da obejit" ze kdyz se bude ostrit manualne tak se hledacku rozsviti zelene kolecko.. ale preci jen takova otazka, neni nejaka 50 od nekoho jineho co by automaticky ostrila v podobne cenove realci? 50ka 1.4 stoji 9000 a to uz je preci jen dost.. a nebo nezbyde jine moznosti nez koupit Nikkora a ostrit si sam :hm
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 16. 1. 2009 08:37

rudi86 píše:# Citace rudi86

Ahoj, ano na D40 nebude NIKKOR AF 50/1,8 D ostřit automaticky. Je to díky tomu, že v těle není servo motorek pro ostření. D40 nemá hřídelku pro ostření, spoléhá se jen právě na objektivy s vlastním ostřícím motorkem (AF-S Nikkor, HSM u Sigmy).

Takže máš dvě možnosti, házet do kasičky a šetřit na novou verzi s motorkem, ta je ale proklatě drahá, nebo si budeš věřit a koupíš starší verzi bez motoroku a budeš spoléhat na ruční ostření.

Jinak ano, foťák signalizuje správné zaostření pomocí zeleného puntíku v hledáčku. Nikon to umí s každým objektivem, který v sobě má tuším že CPU a objektiv nesmí mít světelnost nižší jak F5,6. Teď hádám, najdeš to ale v manuálu k D40.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Další stránka