Pety ma scasti pravdu, trebalo by si asi nieco precitat

, ze kade sa chces s fotenim vybrat, ci do prirody s TELE... alebo na hori s WIDE... alebo do mesta s "niecim ako" SETakom... alebo na zem s MACRO... alebo do atelieru PORTRET...
Takze... naj prv by som si ujasnil, co chces a potom isiel pozriet lacne moznosti... Tiez nechem

davat do fotenia peniaze a preto cez redukciu(cca 1000Sk aj s emulatorom) pouzivam stare(viem budu ma tu kamenovat) ruske, nemecke, japonske skla. Sice iba cisty manual

, ale... za 500Sk kupis aj 50/2 + medzikruzky na macro(nie na vystavu ale na zaciatok) alebo za 500Sk kupis 100/2.8 alebo za 1000Sk napr. 200/4 alebo za 2000-3000Sk 300/4................
So zirokacmi to bude tazsie, ale najdes aj rybie oci za cca 5000-7000Sk...
Viem som mimo reality a sucastnosti

, ale... Za babku kupis objektiv na zoznamenie sa so zrkadlom a potom, ked budes vediet, aku clonu, cas, ISO a dokonca(co uz dnes moc ludi na AF neriesi) vzdialenost mas nastavit, tak... Je cas kupit si aj L-kove sklo.
Inak nieco ako 18-125 L 2.8 od Canonu fakt chyba. Bol by to univerzalne sklo na 80% fotiek, ale... Povedz mi ktory dnesny vyrobca spotrebnej elektroniky(a DIGIFOTO tam radim) ti chce vyrabat univerzalne veci, ktore dlho vydrzia a su lacne ?

Okrem IBM, ale aj to uz je Lehovno. Cogito ergo sum...
L <> Lacne
PS: Skus teda aspon tu SIGMU 18-125 a potom nam povies co je to za zazrak... Good luck pilot.