Výměna dvou objektivů za Nikkor 18-200 VR

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pitris24 21. 9. 2008 12:19

Podstatně horší určitě nebude. Podle mě rozdíl nepoznáš a když, tak jen k lepšímu. Jenže pak si vyfotíš testovací obrazec a nabudeš dojmu, že je ten objektiv nepoužitelný. Btw. říkal jsi, že jsi s 55-200 nefotil, tak jak víš, jaký je? 16-85? Taky ho chci. Ale kvůli kvalitě a ne kvůli rozsahu. Vždyť potřebuješ dlouhý konec, jak píšeš. Kdybych si pořizoval 16-85 tak si rozhodně nechám tele a to dokonce plasťáka 55-200. Maximálně mi vyhovuje.

Zkrátka jsi fototechnofil nebo jak jsi to psal. Vsadím se, že funkce, které Ti tolik chyběly na D40 jsi na D80 ještě nepoužil ;-) Pokud požaduješ "nekompromisní" výkon, tak 18-200 to nebude. 18-200 je skvělá věc na denní nošení :-)
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 21. 9. 2008 20:17

Petr67: ještě máš jednu možnost. Půjč si zmíněný objektiv a vyzkoušej a porovnej. Potom si dej pauzu na rozhodování s chladnou hlavou a uvidíš, zda ti koupě za to stojí. Jestli nemáš známého, navštiv půjčovnu. Já to měl snažší. Zajímalo mě, kolik mě bude stát zvýšená kvalita fotografií. A skoro nepozorovatelné zlepšení stálo móóóóc peněz. Zůstal jsem u 18-135, ale od 70 mm používám 70-300 VR.
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod L.N.D. 21. 9. 2008 20:35

Fototechnofilové to nemají jednoduché, jelikož nebudou nad svými testovacími obrazci nikdy spokojeni. Leda by měli neomezené finanční možnosti, ať už svoje, nebo třeba bohatého strýčka.
Ostatní lidé, kteří nefotí obrazce, ale to, co je zaujme, však mohou klidně spát. :idea:
L.N.D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr67 28. 9. 2008 11:02

Tak jsem ve stadiu, kdy začínám pomalu 18-200 VR zavrhovat. Jak si tak prohlížím obrázky z té Sigmy 17-70 HSM Macro, tím méně mám chuť se tohoto objektivu zbavovat. Fotky z něj jsou fakt pěkné, ostré už od malých clon. Rovněž rozsah do 70 mm je relativně dostatečný, i když bych přivítal mírně větší. U 18-200 mě odrazuje věší hmotnost, velikost, samovolné vysouvání zoomu, které je podle videí dostupných na netu nechutné, údajně horší kresba. Tak mně napadá, že ideální řešení by byl objektiv 16-85 VR, nechci o něm zakládat nové vlákno, můžete své názory napsat tady? Je to téměř ideální objektiv, rozsah, ostrost, hmotnost, a hlavně stabilizace. Je však poměrně drahý a já velmi váhám, v případě, že bych jej zaměnil za tu Sigmu, doplácet kolem 8 tisíc. Stojí výhody (hlavně VR) tohoto objektivu zato, hlavně v situaci, kdy nemám peněz na rozhazování? Případně bych se mohl zbavit své zánovní 55-200 VR nebo 35/2 čímž bych pokryl cenový rozdíl? Chvíli bych byl sice bez tele, ale později bych si našetřil na 70-300 VR a měl bych objektivy snů :-) Tak co vy na to? Opakuji, že obrazově je Sigma 17-70 skvělá, jen mi chybí to VR.. :-)
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mene.T 28. 9. 2008 11:50

... ano, ale pak nevím, proč zrcadlovku s výměnnými ojektivy. Jsem původním majitelem Nikkoru 18-200 a po půl roce jsem ho prodal. Proč? Na žádném ohnisku to nebylo lepší, než sada objektivů s kratším rozsahem. Nevím, jak vy, ale já chci do fotky dostat co nejlepší kvalitu. Výměna objektivů mi trvá chvilku a nevidím v tom prolém. A přehnané obavy o čistotu nechápu, objektivy i tělo po návratu z akce vyčistím. Co je mi platné, že mám jeden širokorozsahový objektiv, když většina fotek je sice slušná, ale ne výborná. Nu, asi si to chce zkusit na vlastní kůži. Ale chápu, že pro amatéra, který chce něco lepšího než ultrazoom se zachováním vlastností ultrazoomu je to dobré. Pro fotografa s vážnějšími ambicemi určitě ne...
Mene.T
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 28. 9. 2008 17:26

a) 16-85 a 17-70 je pro tve potreby tak zanedbatelny rozdil ze to skoro nepoznas a z hlediska rozsahu si nepomuzes. Nasad si doma v obyvaku tele (tam se ti cip nezaprasi neboj) a zkus si to. Nazoomuj z 55 na 70 a pak na 85. A rekni jestli ti to stoji za osm tacu pokud neberes do uvahy kvalitu

b) na realnych fotkach nepoznas rozdil mezi 55-200 a 70-300

Kdyz nemas penez na rozhazovani tak nechapu, proc koumas nad 16-85. Mas skvelou vybavu D80 Sigmu a 55-200 VR.

Ted jsem si uvedomil ze ti schazi VR tohle je reakce na to ze ti chybel rozsah.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dimax 28. 9. 2008 18:11

Sigmu 17-70 za Nikkor 16-85 by som určite nemenil, nakoľko Sigma ma lepšiu svetelnosť, čo žiadne VR nenahradí a pre daných ohniskách má VR minimálnu (skoro žiadnu) možnosť využitia.
dimax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 28. 9. 2008 18:16

Souhlas s pitris24. Když jsi teďka spokojený s tou Sigmou 17-70, proč měnit, co ti chybí? Jen VR? Dobře, budeš moci používat delší časy. Stojí ti jen tohle plus za ten příplatek? Změna rozsahu je zanedbatelná.
Tu Sigmu neznám, nevím nic o změně rychlosti a přesnosti AF, přenosu kontrastu, barevném podání či prosté ostrosti v případě výměny za N16-85.

Připadá mi, že chceš něco, ale vlastně nevíš co a proč. Nic ve zlém.

Za týden budu mít N16-85 doma, nechal jsem si ho koupit v UK jako takový malý, lehký a poměrně levný výletně-procházkový objektiv k D300, tak třeba později poreferuju.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 28. 9. 2008 18:32

Já za chci 16-85 místo seťáku :-) časem :-)
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rudi86 28. 9. 2008 21:36

no nevím, taky by mi asi štvalo "pořád" vyměnovat objektivy :eh bral bych UZ s lepší kvalitou a možnosti nastavení což DSLR určitě poskytuje..
je to prostě tak že život je o kompromisech a prioritách :!:
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 30. 9. 2008 15:44

Taky nevím, ale řekl bych, že výměna objektivů není opruz, nýbrž požitek ;)
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 30. 9. 2008 18:16

friggo píše:Taky nevím, ale řekl bych, že výměna objektivů není opruz, nýbrž požitek ;)

Ja mám vždy pocit, že držím v ruce nový foťák :-)
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 30. 9. 2008 19:33

frigo, pitris24: Masochisti... :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 8j-j8 12. 11. 2008 10:51

pokud vyměňuješ objektivy takhle složitě, tak opravdu nemá cenu dělat to kvůli jednomu záběru. já mám dva krátky pevný objektivy, jeden je v kapse, druhej na těle, když je potřebuju vyměnit, je to otázka deseti vteřin...
bohužel je problém většiny lidí, že se o svojí techniku bojí, ale tu věc máš proto, aby ti sloužila, proč přemýšlet o prachu na snímači, pokud mi za ten záběr výměna objektivu stojí.je přece blbost kupovat teleobjektiv, když jsi línej fotit.
8j-j8
Návštěvník

Předchozí stránka