Tamron 90/2,8 vs Sigma 105/2,8

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Martin M 6. 6. 2008 15:21

NAzdarek lidicky,chci si koupit makroobjektiv,vlastním nikon D40,bohužel na nikkor 105 zatím nemám tak zvažuji levnejší variantu,tokinu jsem uplne uz vypustil,tak me zbyva jeste tamron 90/2,8 a sigma 105/2,8,mate nekdo nejake zkusenosti nebo jste nekdo vlastnikem,dik za rady a tipy a zkusenosti.budu fotit kvetiny,i hmyz,sperky ale i portrety,dik Martin,s tim ze budu muset ostrit rucne jsem smiren,ono i u makra je to lepsi si myslim
Martin M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 6. 6. 2008 16:49

Hlasuju pro Tamron
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matus141 6. 6. 2008 17:34

Akurat som ta chcel upozornit ze budes musiet ostrit rucne :) sice nechapem preco je to tak (ak by sa nasiel niekto kto to vysvetli budem rad)... Ja som si asi pred 2mi tyzdnami kupil ten TAMRON... vrelo odporucam, robi nadherne fotky... ostrenie je jemne a pohodlne, takisto prepinanie na manual a automatiku (najma pri prenasani) je velmi prakticke, povedal by som ze lepsie ako pri nikkor kde je na to ten maly prepinac... takze hlasujem za TAMRON :)
matus141
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sorbus 6. 6. 2008 22:18

Tamron mám a jsem s ním velmi spokojen.
sorbus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 6. 6. 2008 23:44

matus141 píše:Akurat som ta chcel upozornit ze budes musiet ostrit rucne :) sice nechapem preco je to tak (ak by sa nasiel niekto kto to vysvetli budem rad)...

Zrcadlovky standardně mívají v těle motorek, který přes hřídelku pohání zaostřovací mechanismus objektivů. Časem se začaly vyrábět objektivy, které už motorek obsahují (typicky s tzv. ultrazvukovým ostřením) a tím pádem nepotřebují motor v těle. Canon např. už dlouho vyrábí svoje zrcadlovky bez motorku, protože všechny objektivy pro Canon už svůj motor mají (pokud to nejsou objektivy s MF (ruční zaostřování). Nikon se k tomuto odhodlal právě modelem D40 a pokračuje u D40x a D60 - u těchto foťáků tedy potřebujete objektivy s vlastním motorkem, nebo musíte ostřit ručně. Ze začátku se to bralo jako obrovský nevýhoda D40, ale Nikon všechny své nové objektivy už motorem vybavuje a přidávají se i další výrobci (Tamron, Sigma,...)
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 7. 6. 2008 00:17

Pre zmenu mám Sigmu a tiež som s týmto objektívom spokojný.
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 7. 6. 2008 09:44

To Pa.Va.Zi:
Ještě bych možná zmínil, že Nikon vypustil motorek z těla až s příchodem cenově dostupných ultrazvuků. Ještě před dvěma lety preferoval přístup "lepší jeden kvalitní motor v těle, než všelijaký v každém objektivu".

K poptávaným objektivům: z těchto dvou vycházel ve většině testů lépe Tamron.
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 7. 6. 2008 10:03

Ja hlasuju pro zavrhnutou tokinu 100/2.8. Mel jsem ji v ruce (i na fotaku) a opticky je lepsi nez canon 100/2.8 (prominte, nemuzu srovnat s nikorem, jsem kanonak).
Jediny duvod ktery me od tokiny odradil bylo ze pri zaostrovani vyjizdi, ale to dela i sigma i tamron.
Kazdopadne tokina ma 9ti lamelovou clonu a ten bokeh na tech makrech byl proste uzasny.
Takze ma skromna rada - vem tokinu, nebudes litovat.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Miloš 66 7. 6. 2008 12:31

co tento by nestačil? http://www.megapixel.cz/nikon-60-mm-f-2 ... parameters

Ručně ostřit na D 40 bude celkem VOPRUZ
Miloš 66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 7. 6. 2008 16:01

Tamrona jsem měl, šikovné sklo, vejde i do větší kapsy. Problém je trochu skutečnost, že při ostření se prodlužuje, což ale dělá myslím i ta 105 Sigma.
Na makro bych v Česku ale spíš hlasoval pro Sigmu 150.
Teď jsem si pořídil ale tohle: http://www.microglobe.co.uk/catalog/pro ... 29647f533d
Za ty peníze není co řešit, je to asi to nejostřejší sklo, co jsem měl kdy v ruce. Vřele doporučuju.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 7. 6. 2008 19:23

To prodlužování mne také odradilo, navíc se spolu s ním snižuje světelnost snad až na f:5,6. Jak je to u toho Nikkora 105mm F2.8G ?
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 7. 6. 2008 20:27

s dovolením sem přihodím taky dotaz:
když už se tady debatuje o nezoomových teleobjektivech, jak byste hodnotili Sigmu 150/2,8? Většina majitelů ji vychvaluje do nebe, ale dokázal by ji někdo srovnat se zmíněnými (Tamron 90/2,8, Sigma 105/2,8, Nikkor 105/2,8, Tokina 105/2,8)?

Díky.
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 7. 6. 2008 20:27

Světelnost se snižuje u všech makro skel, aspoň tedy myslím.
Nikkor 105/2.8 začíná při největším přiblížení na F4.8. V praxi to vůbec nevadí, makro se přece nefotí na plnou díru.
Tamronu se clona začíná zvyšovat už od cca 3,5m, což je docela dost. Nikkoru naskočí clona F3 až při necelých 2m.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin M 7. 6. 2008 20:38

no sigma 150 je super,ale v trochu jiné cenové relaci
Martin M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 7. 6. 2008 20:43

V UK 419 liber.
Jirka S
Návštěvník

Další stránka