Vim ze je to forum hlavne o dig.fotografii, prece jen se chci zeptat jestli nemate zkusenosti s timto objektivem??? Take by me zajimalo jake mate zkusenosti s pouzivanim starsich objektivu na dig.zrcadlovku??? (pres redukci M42??) Diky za odpovedi.
No, já ho mám na Zenitu...nikdy jsem z toho žádný velký fotky nedělal, nicméně, na fotkách běžnejch velikostí je to fajn sklo, ohnisko celkem praktický, světelnost dobrá a konstrukce jakbysmet. Opticky se nejspíš bude lišit kus od kusu.
Zkoušek jsem Pentacon 50/1,8 na pouhých 6 MPx a kresba byla opravdu, ale opravdu pod psa. Pokud si dobře vzpomínám, kdysi jsem viděl digi fotky z tohole Heliosu a byly docela slušné.
Typ Helios 44-2 prý jest méně kvalitní , než 44-4. To neumím posoudit, ale 44-4 na DSLR je při cloně 8, podle mne, skvělý. Kdysi jsem si v tom dělal jasno a vycházelo mi, že to , co umí seťák např. na cloně 8, umí Helios už od 5,6. Snad moc nekecám.
Ahoj Boydo, právě taky začínám experimentovat se staršíma objektivama. Zatím jsem zkoušel pentacon 135/2.8 a jsem velmi příjemě překvapen! Možná ti pomůže tohle vlákno http://forum.digineff.cz/read.php?47,1642024,page=1
VladiksS: Diky moc za to vlakno, velmi zajimavy! No, ja jsem hlavne krajinar, ale chci zacit trochu experimenovat, takze planuju neco s tema manualnima sklickama no. Ale pry se vsechy tyhle starsi objektivy (konkretne ten Helios) lisi dost kus od kusu... Btw, nevite nekdo o nejakem dobrem bazaru na tyhle manualni skla? (krome paladixu..)