Polarizační filtr-jaký?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tatanka1 3. 5. 2008 13:08

Ahoj. rád bych se zeptal zda poznám rozdíl mezi polarizačnímy filtry. Mám Nikon D50 a rad bych koupil polarizační filtr. Jaký poznám rozdíl v těchto filtrech když koupím napr Hoya Pro1 nebo nejaky obycejny za 400 Kc? Dekuji za informace a preji pěkný den.
Aleš
Tatanka1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 3. 5. 2008 14:23

Já mám ten "obyčejný" od Hamy a polarizační efekt by měl být stejný jako u dražších, ale často dělá reflexy (ikdyž poměrně slabé a dají se snadno vyretušovat). Rozdíl může být také v odolonosti proti poškrábání a životnosti.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 3. 5. 2008 15:47

Ty dražší mají kvalitnější povrchovou úpravu, a poznáš to tak, že v těch levnějších se uvidíš pomalu jak v zrcadle. Na UV filtrech je to vidět nejmarkantněji, ale je možné, že ani HAMA polarizáky tolik nešidí.
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 5. 5. 2008 10:20

obyc od hamy (linearny) ma pomerne dobre opticke vlastnosti za tu cenu. Osobne pouzivam hamu HDC (ci ako ma tu skratku), ten najlepsi co hama roby ... kupeno v bazare za cca 500sk, (ziadne opticke vady 100% stav) a rozdiel je vidno ...

Namiesto kupovania najlacnejsie hamy odporucam pobehat par bazaru ... filtre sa tam daju kupit velmi lacno aj tie lepsie.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 5. 5. 2008 15:50

nevim jaky mas objektiv,ale soudim ze nebudes mit zadny profi, proto je mozna blbost kupovat filtr za > 1500.. osobne bych bud prosel ty bazary jak rika irmo (koukal bych po B+W, Hoya) nebo koupil nakou tu Hamu:)
Do what you like, and like what you do.
Boyda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SkyHawkCZ 5. 5. 2008 15:50

není lepší cirkulární?
SkyHawkCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 5. 5. 2008 17:56

Na zrcadlovku určitě.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kubuthor 5. 5. 2008 21:47

A na EVF....? Taky by mě to zajímalo - koukám po něčem nepříliš drahým (FOMEI - HAMA)...
kubuthor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 5. 5. 2008 22:04

Cirkulární polarizační filtr má dvě vrstvy - ta přední je polarizační a ta zadní zase depolarizuje, aby se do foťáku nedostávalo nadměrné procento polarizovaného světla. To totiž u optických systémů se zrcadly (která světlo odrazem sama polarizují) může znamenat v určitých polohách filtru a za nepříznivých podmínek (třeba při určitém natočení vůči slunci) například málo světla pro autofokus nebo zkreslené měření expozice. Problémy ovšem nenastávají, pokud jsou příslušná zrcátka vyrobena povrchovým pokovením - kovové povrchy odražené světlo nepolarizují - ale kdo z nás o své zrcadlovce toto ví? :-)

EVF žádná zrcadla nemá, světlo prochází objektivem a případně otvorem v závěrce rovnou na čip, ostření i měření expozice se děje prostřednictvím čipu, takže stačí filtr lineární (který má jen vrstvu polarizační).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jirka S 5. 5. 2008 22:12

Pozor na úbytek EV při použití polar. filtrů, před časem jsem zaznamenal případ, kdy pán měl CPL nasazen jaksi pořád a divil se, že mu za špatného počasí vycházely neudržitelné časy.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kubuthor 6. 5. 2008 14:17

Díky moc!!
kubuthor
Kolemjdoucí