Jaký kvalitní základní objektiv?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 07:52

Zdravím vás všechny :-)
Můžete mi prosím dát radu, jaký základní objektiv by jste mi doporučili? V současné době mám Sigmu 24-60 f/2,8 a z objektivu jsem víc než zklamán. Byly to vyloženě vyhozený peníze. Tak měkkou kresbu neměl ani setový plasťák (AF-S 18-55) u mé předchozí D40. Zkoušel jsem i reklamaci, vyjádření firmy Oeh*inku bylo jasné - měkká kresba je prý v normě.

Podle mě ale v normě vůbec není, však se podívejte na moje testovací snímky, které jsem do zmíněného Oeh*inku posílal: http://www.falesnamoralka.cz/sigma-ukazkove-snimky.zip

Potřeboval bych něco světelného, možná Tamron 17-50 f/2,8? Nebo radši zůstat u Nikkorů?

Budu rád za každou radu, napište mi jaký máte zkušenosti se svými objektivy, díky.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 24. 4. 2008 13:50

A ta tvoje sigma ostri presne? Jeste jsem nevidel sigmu, ktera by nemela FF/BF. Mozna je ten tvuj problem zpusobeny tim.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 14:20

Netestoval jsem ji na FF/BF. Spíš mi přijde, že má měkkou kresbu, že by to ale bylo způsobený třeba front focusem fakt netuším. Viděls ty testovací snímky? Z Oehlingu mi napsali, že je obraz stejný jako u ostatních objektivů.

Jak bys v mém případě postupoval, ani nevím, kde by mi tu moji sigmu seřídili.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ypres.bass 24. 4. 2008 14:32

to je Zelená brána?
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 15:10

JJ to je můj pohled z okna kanceláře, na Chrudimku a Zelenou bránu...
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 17:59

Tak si odpovím sám :-) Vzal jsem foťák do jedné specializované firmy tady v Pardubicích. Prodavači z fotek nevěřili vlastním očím. Povídali, že se mi podařilo koupil zmetek. Ať to reklamuji, no a pokud to zmiňovaný Oehling neuznává, tak mám prý poslat objektiv sám do AWH servisu, který by mně měl pro Oehling vypracovat posudek. Případně by provedli záruční opravu.

Podle prodavačů to vypadá na špatně seřízený focus objektivu, nebo špatnou komunikaci s mou D70. Tak jsem zvědav, jak tohle dopadne.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 24. 4. 2008 18:06

Jsem si stáhnul ty fotky a je to docela mazec:-) Tohle by mě opravdu nepotěšilo.

Na vyšší clony by se to dalo zkousnout, ale do f4 to je hrůza. Můj seťák od Olympusu kreslí líp na f3,5 než ta sigma na f8.

Tohle nevypadá na BF ani FF.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 24. 4. 2008 18:15

Zboží koupené přes net se snad nechá do 2 týdnů vrátit bez udání důvodu, ne? Nevím to přesně, nikdy jsem nic nevracel, ale v některých diskuzích tohle zaznělo.
Jinak kupovat Sigmy (kromě makro) přes net bez vyzkoušení, to chce odvahu.
Držím palce.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 24. 4. 2008 19:58

Samozřejmě Ti přeju, aby se podařilo spravit tu Sigmu. A pokud na otázce jaky jiný objektiv trváš, nemůžu než doporučit klasický Nikkor 18-70. Koupil jsem si ho na D40 místo seťáku a jsem nadmíru spokojen. Festovní kousek, solidní provedení, kreslí velmi dobře, ostří rychle a spolehlivě. Cena mírně přes 10.000,- Kč. Neměnil bych.
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 24. 4. 2008 20:08

U těch levnějších objektivů záleží prostě na kusu. Já měl Nikkor 18-70 docela nic moc, Tamrona 17-50/2.8 jsem měl možnost si v krámě vybrat ze 4 kusů a ten teda kreslí jak břitva. Mimochodem je na prodej, v záruce, za 9K, neboť mám nové 2.8 Nikkor zoomy.
Měl jsem i z druhé ruky všude vychvalovaný Nikkor 35/2, ten byl hrozný, okamžitě šel pryč za stejnou cenu, teď mám nový z UK a je vynikající.
Tož tak.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 20:25

Maročan píše:Jsem si stáhnul ty fotky a je to docela mazec:-) Tohle by mě opravdu nepotěšilo.

Na vyšší clony by se to dalo zkousnout, ale do f4 to je hrůza. Můj seťák od Olympusu kreslí líp na f3,5 než ta sigma na f8.

Tohle nevypadá na BF ani FF.

Je to síla co? Podle reklamačního odd. firmy Oehling je to absolutně v normě :-/ Slušně řečeno mě poslali do oněch míst. Můj plasťák Nikkor 55-200 je na tom taky o několik tříd líp.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 24. 4. 2008 20:28

team_daddy píše:Samozřejmě Ti přeju, aby se podařilo spravit tu Sigmu. A pokud na otázce jaky jiný objektiv trváš, nemůžu než doporučit klasický Nikkor 18-70. Koupil jsem si ho na D40 místo seťáku a jsem nadmíru spokojen. Festovní kousek, solidní provedení, kreslí velmi dobře, ostří rychle a spolehlivě. Cena mírně přes 10.000,- Kč. Neměnil bych.

Ahoj, Nikkor 18-70 je neskutečně ostré sklo. Super kreslí, super barvy. Jenže mám blesk SB 600 a s ním si zase nerozumí (špatně ostří). Vlastní zkušenost, objektiv jsem měl, jakmile jsem večer nasadil na foťák blesk, tak šlo ostření do kytek... Proto jinak tento skvělý objektiv nemůžu koupit.
Jedině, že bych koupil novej blesk.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 24. 4. 2008 22:34

kelav: úspěšně se ti povedlo mě vyděsit :-( SB600 je věc o které jsem uvažoval, nakonec jsem asi změnil na SB400 (je kompaktnější a mě postačí), ale stejně...hergot, prolezu net, co o tom kdo vi...
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 25. 4. 2008 09:40

team_daddy píše:kelav: úspěšně se ti povedlo mě vyděsit :-( SB600 je věc o které jsem uvažoval, nakonec jsem asi změnil na SB400 (je kompaktnější a mě postačí), ale stejně...hergot, prolezu net, co o tom kdo vi...

SB600 je super blesk, bohužel při měření vzdálenosti (ledkama) dochází ke špatné komunikaci mezi bleskem a objektivem. Na blízko to zkrátka špatně zaostří. Je to ale vlastnost výhradně tohoto blesku ve spojení s objektivem Nikkor 18-70mm/3,5-4,5. Otázkou je taky, jestli se to taky projevuje na jiném těle. Ozkoušeno to bylo na D70 a D70s. Přičemž když kamarád nasadil na svou D70s svůj blesk SB 800, tak ostření probíhalo správně, vše OK, fotky ostrý.

SB 400 nekupuj, rovnou kup SB 800 a bude mít nafurt vystaráno.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 25. 4. 2008 10:02

kelav píše:SB600 je super blesk, bohužel při měření vzdálenosti (ledkama) dochází ke špatné komunikaci mezi bleskem a objektivem. Na blízko to zkrátka špatně zaostří. Je to ale vlastnost výhradně tohoto blesku ve spojení s objektivem Nikkor 18-70mm/3,5-4,5. Otázkou je taky, jestli se to taky projevuje na jiném těle. Ozkoušeno to bylo na D70 a D70s. Přičemž když kamarád nasadil na svou D70s svůj blesk SB 800, tak ostření probíhalo správně, vše OK, fotky ostrý.

SB 400 nekupuj, rovnou kup SB 800 a bude mít nafurt vystaráno.

Asi ne človeče, chápu, že SB800 i SB600 je jinde od SB400ky, ale mým zájmem jsou venkovní fotky a jediný důvod, proč chci externí blesk je ten, že mě štvou ty hnusný fotky z hospody. Potřebuju něco, čím blesknu o strop. Na to mi - aspoň myslím - postačí i SB400. Za jeho velkou výhodu považuji kompaktnost a skladnost, čehož si dost cením.

team_daddy
Návštěvník

Další stránka