Zoom-objektiv - volný vnitřní výsuvný díl

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vondrysen 27. 8. 2024 12:05

Včera jsem zkoušel nasadit na můj zoom Fuji XF18-55 držák na filtry a přitom jsem zjistil, že je volná výsuvná část objektivu - ta co se při zvětšování ohniska vysouvá z objektivu.
Pokud je objektiv plně "vyzoomovaný" tak se dá vnitřním dílem trochu pohybovat ze strany na stranu.

je to normální?

Díky zkušenějším za reakce :-)
vondrysen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OnderCZ 27. 8. 2024 13:34

Nějaká vůle tam být může, teď objektiv u sebe zrovna nemám, ale myslím, že pevné to tam úplně taky není.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vondrysen 27. 8. 2024 13:54

Otázka, která mne při tom zjištění napadla byla, jestli se pohybuje celá soustava čoček, nebo jenom některé.
V tom prvním případě by asi to viklání nevadilo, v tom druhém by to nutně muselo vadit, protože by čočky nebyly v ose.
vondrysen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 8. 2024 15:07

The front optical module frame contains two glass element. The dirt was on the inner glass surface of the second element, so I’ve accurately cleaned it with moisturized tissue then dried out and double cleaned with dry tissue.
If you check official Fujinon optical design, 1st and 2nd glass elements sit inside front module frame. On two pictures below you see front surface of 3rd glass element. When Fujinon XF 18-55mm lens is zoomed in/out – 2nd and 3rd element come very close at 18mm, and move far from each other at 55mm. So the space area between these two glass surfaces is collecting most of dust and dirt because air is flowing inside large space of zoom chamber.

Disassembly – Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 OIS lens

Velmi lehce se mi viklal předek i u XF 16-55/2.8 a ničemu to nevadilo.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vondrysen 27. 8. 2024 15:24

Super odkaz - díky.
Nikdy bych se asi nepustil do rozborky objektivu, ale je dobré vidět, že to jde :-).
vondrysen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 8. 2024 15:27

Když o tom tak uvažuji, tak jsem asi ještě neviděl vůbec žádný zoom ve výsuvném provedení, který by se aspoň trochu neviklal. Teď zrovna mám pro příklad doma od Oly 12-100/4pro, 8-25/4pro a 100-400, od FF Panasonicu pak 28-200 a u všech se s vysunutou částí trochu hnout dá.
Nesmí to být nějak extrémní, ale mírný pohyb do stran je dost dán principem, podle mne to v podstatě úplně potlačit ani nejde.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod vondrysen 27. 8. 2024 22:55

Tak jsem klidnější.
Večer jsem doma koukal na můj úplně nový xf70-300 a taky se viklá. Tak to nebudu řešit.
Původně jsem měl obavy, jestli jsem to neudělal mým nemotorným nasazováním držáku čtvercových filtrů. Radši ho budu teď nasazovat na zasunutý objektiv.
Díky všem za názory.
vondrysen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 8. 2024 08:15

Mimochodem ale zrovna opatrnost při bočním tlaku na místě je a třeba to nacvakávání držáku filtrů spíš v zasunuté poloze není špatný nápad.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý