Začiatok so zrkadlovkou

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod holubko 7. 3. 2008 18:18

Ahojte
chcel by som sa poradiť i keď viem že rozhodnutie bude na koniec aj tak na mne.
Chcel by som si kúpiť svoju prvú zrkadlovku ako študent som finančne limitovaný rozmýšľam nad D50 z druhej ruky napr za 9000SK telo a 2 gb karta .Prvá otázka či to nie je zlé rozhodnutie.Chcem Nikon alebo Canon kvôli bazárovým objektívom.
A druhá s akým objektívom začať fotiť klasicky 18-50mm alebo k tomu 50mm pevný f1.8 alebo pošetriť na tamron 18-50mm f2.8 vzhľadom na investíciu do budúcnosti.
Fotiť budem ľudí aj krajinu .
a ako každý chcem za málo peňazí veľa muziky
za každú radu vopred ďakujem
holubko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 7. 3. 2008 19:02

Ahoj, spíš, než Nikon D50 bych Ti doporučil Nikon D70. S Canonem nemám zkušenost, ale myslím, že za prima peníze bys mohl koupit jak 350 tak i 400D.

Co se týče objektivu, to je strašně těžký. Pokud jsi nikdy nefotil s DSLR, tak budeš mile překvapen i výstupy ze setovýho objektivu.

Já bych Ti za Nikon doporučil starší D70 + Nikkor AF-S 18-55 z druhé ruky. Tento objektiv vzhledem k bazarové ceně můžu s klidem doporučit.

Myslím, že by jsi se mohl vejít s cenou maličko nad 10.000 Kč.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 7. 3. 2008 20:33

Kdybys šel do použitého canonu, tak spíš než plastové hračky jako 350/400 nějaký 10D nebo 20D. Cena bude podobná a dá se čekat znatelně vyšší životnost.
S bazarovými objektivy si dej pozor, nikdy nevíš, kde s tím kdo praštil. U starých manuálních objektivů to takový problém není, ale třeba objektivy se stabilizátorem jsou náchylné na rozladění a za pár let je znatelný pokles kvality obrazu i při běžném používání.
Takové jako pevná padesátka nemá smysl uvažovat z druhé ruky, ušetříš na tom pět stovek a riskuješ hodně.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 7. 3. 2008 21:24

holubko píše:.Chcem Nikon alebo Canon kvôli bazárovým objektívom.
o/quote]

Nerozumím vašemu zdůvodnění. Na Sony/Minoltu a Pentax v bazarech nic není?
Pokud budete chtít experimentovat s levnými M42 objektivy, tak u Nikona máte smůlu.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 7. 3. 2008 22:13

Konkrétně použité objektivy na Pentax po úspěchu K10D na dlouhou dobu zmizely, nebo se schovaly do velkých cenových výšin. Teď se situace začala stabilizovat, ale pořád to není jako na C/N.
Sony po převzetí Minolty zdražila nové objektivy skoro neúnosně, což mělo na second-handový trh taky ošklivý dopad.
Olympus má poměrně mladou nabídku, takže tam se zatím moc bazarových kousků neurodilo.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod holubko 8. 3. 2008 08:44

rozumiem že telá D70 sú kvalitnejšie resp 20D tak ešte aký základný objektív či to asi zistím až sám ale s niečim začať musím tak rozmýšlam či 18-55 seťákom alebo svetelnou 50 kouf1.8

a tie bazárové objektívy som myslel tak ako napísal elho_cid
holubko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mad.snowman 8. 3. 2008 09:24

holubko: Já myslím, že jsi se rozhodl dobře. D50 + 18-55 bude dobrá volba pro začátek.

50/1,8 je super objektiv, lze ho určitě doporučit, ale asi ne jako tvůj jediný. Znamenalo by to hodně omezení, obvzláště při focení krajiny.

Tamron 18-50mm f2.8 je dobrý objektiv, ale vhledem ke tvé finanční situaci si myslím, že se ty peníze dají využít jinak. Minimálně bude potřeba brašna, na krajinu stativ a na lidi třeba i nějaký blesk.
mad.snowman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 8. 3. 2008 10:24

Já bych zase na objektivu nešetřil. U něj bch začal a zbytek dokoupil až podle potřeby.
Brašnu nepotřebuješ. Trojůhelníkové pouzdro z bazaru koupíš za 400Kč.
Blesk je dobrá věc. Ten zabudovaný je ale také použitelný. Navíc můžeš nastavit vyšší iso a dá se fotit i v hospodě z ruky a má to uplně jinou atmosféru než zmrazené vypálené obličeje.
Samozřejmě jsou situace, kdy se hodí fotit s bleskem odrazem o strop ap.
No a focení krajiny. To jde o to jak to myslíš. Pokud chceš zachytit pohyb trávy ve větru, pohyb mraků po obloze, zurčící potůček ap. potřebuješ stativ. Pokud ale chceš tahat foťák po výletech a pod. Bez stativu se obejdeš a stejně zjistíš, že se ti sním nechce tahat.

Ten Tamron bude dobrá incestice, pokud zrovna nenarazíš na špatný kousek.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 8. 3. 2008 10:45

Narážení na špatné kousky se týká úplně všech výrobců, v tom si nevybereš.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mad.snowman 8. 3. 2008 13:47

[quote="víík"tTen Tamron bude dobrá incestice, pokud zrovna nenarazíš na špatný kousek.u/quote]

Z prvního příspěvku je zřejmé, že holubko je student s poměrně omezenými příjmy, má tedy dvě možnosti:
1) Koupit D50 + 18-55 a fotit
2) Koupit Tamron 17-50 /2.8 a vystavit si ho někam... a třeba půl roku šetřit na tělo.

V TOMHLE případě to není dobrá investice.

Tím nechci říct, že Tamron je špatná volba pro spoustu jiných lidí.
mad.snowman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 8. 3. 2008 17:50

No já otázku pochopil zda Foťák+Tamron
nebo Foták+seťák+pevná 50/1,8.

Tamron je nový za 11000+9000 foťák. Takže se to vleze do 20 000.

Ta padesátka je výborná (já mám canonovou) ale tak na portréty. Je potřeba fotit z odstupem. Možná by bylo vhodnější uvažovat o pevné 28, která odpovídá 42mm. Podobná ohniska byla celkem oblíbená univerzální u hledáčkových přístrojů.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 12. 3. 2008 13:48

Myslím, že pevné sklo není pro začátečníka zrovna ideální... alespoň ne pro každodenní používání.

Ač nejsem žádný fotograf, tak koupi zrcadlovky jsem řešil relativně nedávno a pročítal jsem recenze... pokud je jeho finanční limit opravdu napnutý, tak asi bych na jeho místě zvolil Pentaxe se seťákem.
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 12. 3. 2008 15:07

Já myslím, že pevné ohnisko je naopak pro začátek dobrá věc. Jen bych používal nějaké univerzálnější. Spousta lidí vyrostlo na Praktice s pevnou padesátkou. Samozřejmě je člověk omezen, ale na druhou stranu používáním zoomu člověk zleniví. Ono omezení pevným objektivem prospívá kvalitě tvorby.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 12. 3. 2008 19:19

víík"t[quote="holubko píše:.Chcem Nikon alebo Canon kvôli bazárovým objektívom.
o/quote]

Nerozumím vašemu zdůvodnění. Na Sony/Minoltu a Pentax v bazarech nic není?
Pokud budete chtít experimentovat s levnými M42 objektivy, tak u Nikona máte smůlu.t/quote]
Je, ale podstatně méně, jak na Canon nebo Nikon. Taková je realita daná rozšířením jednotlivých značek. Navíc na C a N jsou v bazarech často i hodně kvalitní skla, nejen ta běžná - je to dáno tím, že ostatní značky prakticky nemají profi těla, která by používali profíci, kteří po pár letech často mění téměř celou výbavu...
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod placak 13. 3. 2008 09:02

Pokud zacinas tak si kup lepsi telo, tj. 10/20D nebo D70 se setakem - tak jak bude v inzeratu. Nauc se ho perfektne ovladat a az zjistis, ze ti objektiv nestaci tak se poohledni treba po tom tamronu.
http://www.youtube.com/watch?v=sU_PzuJ1zMU
placak
Návštěvník

Další stránka