Digitální zrcadlovka do terénu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod víík 24. 2. 2008 02:33

Pokud bych dejmetomu porovnal výstupy z Pentaxu K10D a Nikonu D200 Bude mít te Nikon navrch? Bohužel nemám možnost si všechny přístroje osahat, proto zhouším kdo co poradí.

Těžko říct, jestli upřednostnit hipoteticky lepší měření expozice a kvalitnější výstupy před prachovým filtrem, stabilizátorem, lepším utěsněním a podstatně nižší cenou. Není někde recenze srovnání?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 24. 2. 2008 08:41

Podle mě nepoznáš v obrazovém výstupu rozdíl mezi D40x a D200. Ten rozdíl v ceně je úplně z jiného důvodu..
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 24. 2. 2008 12:30

Jestli jde hlavně o komfort, tak ta K20d by taky měla mít spoustu čudlíků na těle i dobrý úchop, takž v tomhle bych problém neviděl. Spíš mi jde o to, jestli třeba ta d200 nedělá díky přesnější expozici více fotek, které není třeba dál upravovat.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumintroll 24. 2. 2008 15:05

Opisem Ti moju konkretnu situaciu. S nikonom som zacinal na D50 so setakom. Potom som prikupil nejake objektivy. Lenze vzdy ked som fotil, tak obcas nikon nespravne vyhodnotil expoziciu a niektore casti obrazku preexponoval, alebo podexponoval. Tak isto sa nespratali do dynamickeho rozsahu fotoaparatu. Tym ze sa to stalo, bolo treba upravovat expoziciu vo fotaku rucne. Bud pridat, alebo ubrat. No ked vysla D300 tak stlacila ceny fotakov dole. Mne na nikone vadilo aj to, ze som musel pre rozne nastavenia lozit casto do menu fotaku. Tak som sa rozhodol ten fotak predat na inzerat. Kedze byvam v kanade budem sa vyjadrovat v CAD. Takze som si hodil cenu 450 CAD. Na to mi vola chlapik, ze od ma D200 uplne novu, ale nevie s nou fotit(D200 nema plnu automatiku ani ziadne motivove rezimy), takze ci by som mu nevymenil moju D50 a doplatil. A ja ze vyborne. Tak sme sa stretli, ja som mu dal svoju D50 a doplatil 400 CAD. On mi dal D200, ktora mala nafotenych len 18!! snimkov A tak som prisiel k suprovemu fotaku a dodnes som z toho paf. No ale spat. K D200 som kupil spickovy objektiv nikkor 20-35/2.8. A teraz to najhlavnejsie. Isiel som s rodinou do hor a spravil 140 snimkov. Ale ani JEDEN snimok nebol mimo histrogramu, cize podexponovany, alebo prexponovany. Neveril som vlastnym ociam. Vsetko bolo presne v rozsahu histogramu a ked som to previedol do pocitaca, tak dalsi sok. ZIADNU snimku nebolo treba expozicne vobec upravovat.!!! Proste D200 ma iny modul, ktory pouziva na meranie expozicie a je to s velmi poznat. Okrem toho ma ISO od 100 co je tak isto super vyhoda, nehovoriac o rychlosti a super nastavovani. Takze to je moj pribeh a ja som viac ako 100% spokojny. :lol:
Je to trochu tazsia to je pravda, lebo ma horcikove telo a nie plastove. A je stavana do terenu, prachovo aj vlkostne dobre utesnena. Nepisem vodovzdorna, lebo to nie je ziaden fotak. Ale na tulanie sa po horach ako stvorena.
ALE POZOR ak nevies fotit, tak si ju neber. Sama ti dobre fotky nespravi, lebo ako som spominal na rozdiel od inych fotakov nizsej triedy nema automatiku!!! Ma len rezimy P,M,A,S nic viac.
Hodne zdaru pri vybere. :wink:
mumintroll
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod víík 24. 2. 2008 16:05

Díky za typ. Zní to lákavě.
Takže zatím připadá v úvahu Pentax K10D + Tamron 17-50
Nikon D200+tamron 17-50, nebo Pentax k20d + ten samý Tamron.

1. varianta cca 30 000Kč, 2,varianta cca 40 000, 3. varianta taky cca 40 000Kč

Tak a co teď s tím
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 24. 2. 2008 19:45

Co se týče ergonomie různých značek, dá se k ní říct jen to, že je rozdílná. Proto taky pokaždé znovu opakuji, že foťák se musí vyzkoušet (měl jsem v rukou nejrůznější modely DSLR značek (abecedně) Canon, Minolta, Nikon, Olympus, Pentax) a musím říct, že mě Nikon vyhovuje ergonomií i logikou ovládání jednoznačně nejvíce ve všech třídách. Ale někdo rád vdolky, jiný holky, co je nejlepší pro mě, naprosto neplatí absolutně.

K té Maročanově poznámce o tom, že na výsledku nepoznáš rozdíl mezi D40X a D200:
Mám dojem, že mají oba stejný čip, takže pokud oba foťáky budou fotit stejným objektivem se stejným nastavením expozice a citlivosti do rawu, který bude potom zpracován stejným způsobem, je to pravda.
Rozdíly jsou v ergonomii, odolnosti, v tomto případě i v použití objektivů třetích výrobců, v tom, jak je ve fotoaparátu fotka zpracovávána pokud se ukládá do jpegu a také v modulech, které vyhodnocují automatické zaostřování a expozici. Plus má D200 navíc některé funkce a některé jí zase chybějí (D200 nemá v porovnání s D40X třeba motivové programy, prostě jsou u těla této třídy považovány za zbytečné, pro případ použití laikem je k dispozici samozřejmě plná automatika (program P).
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumintroll 24. 2. 2008 21:01

Dovolim si ta poopravit. Rezim P je programova automatika a je rozdielna od automatiky pouzivanych v kompaktoch. Nie je to automatika v pravom slova zmysle. :wink:
mumintroll
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KubaPa 24. 2. 2008 22:12

mumintroll píše:Dovolim si ta poopravit. Rezim P je programova automatika a je rozdielna od automatiky pouzivanych v kompaktoch. Nie je to automatika v pravom slova zmysle. :wink:
No je to automatika, která nastavuje jak clonu tak čas...
Ano u levných digitálních foťáků jsou i režimy, které automaticky nastavují i další věci jako WB, ISO, někdy i režim zaostřování apod. Doporučuji se jim vyhýbat seč to jde... :mrgreen:
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 24. 2. 2008 22:25

Co se ovládání týče, tak K10D i D200 se dají hodně upravit k obrazu svému (narozdíl od třeba Canonu 30D). Já když jsem se s K10D sžíval, vybral jsem si, kterým kolečkem v kterém režimu ovládám ISO, kterým program shift a tak podobně.
U kompaktu platí, že stačí zajít do obchodu a "trochu si osahat". Ale u zrcadlovky téhle třídy je to o týdnu intenzivního používání, než se s tím přístrojem sžiješ. Trochu pomůže stáhnout si návody a zjistit si ty možnosti a volby.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 24. 2. 2008 23:04

elho_cid:částečně máš pravdu, na pořádný vyzkoušení je potřeba delší čas. Nicméně základ zjistíš i při krátkým osahání - jednotlivý stroje se docela hodně lišej velikostí a tvarem gripu (nemyslím vertical grip), umístěním ovládacích prvků atd. A to zjistíš už při tom osahání. Na jakou stranu se bude otáčet kolečkem pro přidávání, který kolečko bude ovládat clonu a který čas apod. je podružný protože se to dá nastavit jak člověk chce (minimálně u Nikonů D70 a D200 to tak je, myslel jsem že u konkurence to bude podobný, docela mě překvapuje, že u Canonu 30D to nejde).
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 24. 2. 2008 23:28

Takže rozložení ovládacích prvků a ergonomii bych do toho už netahal. V tomto ohledu na tom budou Pentaxy a Nikony podobně. Když bude grip malý, uplácám z moduritu větší :lol:
Jak to mají Pentaxy s vyhodnocením expozice? Neujíždí jim barvy?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 25. 2. 2008 00:02

Měření expozice? Nejsem expert na exponometrii, ale pokusím se odpovědět.
V podmínkách nízkého kontrastu je expozice příjemná. Když jde do tuhého a ve scéně jsou nezvládnutelné kontrasty, mám pocit, že se spíš snaží vyhnout přepalům. Stávalo se mi, že jsem dával ze strachu z přepalů kompenzaci expozice do mínusu, a při vyvolávání RAW jsem pak zase expozici vytahoval do plusu. Ono se v RAW ze stínů dá vytáhnout hodně, ale na výstavu to pak není...
Nelíbí se mi expozice s bleskem, tam je Nikon přesnější.

S barvami jsem spokojený.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumintroll 25. 2. 2008 01:23

Expozicia sa tazko hodnoti, pretoze podla mojich doterajsich skusenoti, hodne zalezi aj na objektive, ktory pouzijes. Samozrejme aj na fotaku, ale mam pocit, ze D200 exponuje inak s jednotlivymi typmi objektivov, ale moze to byt len moj nazor. :)
mumintroll
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fulcrum29 27. 2. 2008 17:40

víík: Sice stromy moc nefotim, ale pre strucnu predstavu o vystupe K10D som jeden cvakol ;-) (K10D + stary MF objektiv SMC A 28/2.8). Dalsie udaje vid EXIF.

original RAW:
http://www.edisk.sk/stahnout-soubor/534 ... .42MB.html

JPG bez uprav (iba konverzia v PC)
http://www.edisk.sk/stahnout-soubor/926 ... .93MB.html
fulcrum29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod víík 29. 2. 2008 17:46

Díky moc za snahu. Nevím ale jaký z toho mám vyvodit závěr. Někde jsem četl, že ten zoom s clonou 4 je taky dobrý. Snad i lepší než tento pevný. Jaký z oběktivů od pentaxu od 16 (17) mm bude nejlepší. Různých testů už jsem viděl spoustu a nedokážu to objektivně vyhodnotit. Je na výběr jeden s clonou2,8, nebo s clonou 4 a ten s clonou 4 je cenově srovnatelný s Tamronem f 2,8.
Docela mi přijde zajímavý i ten méně světelný zoom. A co seťáky, ty taky prý nejsou špatné. Odpovídá cenový rozdíl mezi Pentaxovými objektivy jejich kvalitám?
víík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka