Digitální zrcadlovka do terénu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kromec 21. 2. 2008 15:30

TAdy najdes testy obejktivu(jak na Pentax tak i na jine znacky) v grafu pak muzes porovnat chrom. aberaci a jine parametry...
http://www.photozone.de/Reviews/Pentax%20Lens%20Tests
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 21. 2. 2008 15:55

Chces porovnat defakto neporovnatelne :) 16-50 je urite univerzalnejsi jak 12-24, avsak kazdy milimetr na sirokem konci je znat. 16-45 asi neni spatny objektiv, dle testu, ale 16-50 je preci jen lepsi. Zpracovani svetelnost apod. Musis si rozmyslet co je pro tebe priorita. Pouzivam 18-55 a nekdy mi tech 18mm je malo, na druhou stranu, predstava konce na 24mm me netesi, jelikoz neplanuji kupovat dalsi objektiv v blizke dobe, cekam co se vyklube z K20D :)
Pak bych si rad do sbirky poridil Pentax DA14, 16-50, 50-135, 200, sem skromny :roll:
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 21. 2. 2008 16:54

Viděl bych optimální řešení - ještě počkat. Řešením by byl slušný kinofilmový skener........Vycházím z toho, že souč. digi se poměrně dynamicky vyvíjí a co je dobré letos bude za 2 roky pěkně zastaralé..
Stromy a podobné objekty neutíkaj, (takže je čas promyslet kompozici, změřit expozici atd...rozumím - li dobře), nejde o cvakání. Takže kinofilm bohatě stačí.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 21. 2. 2008 17:25

No čekat by se dalo dlouho. Každý rok vznikne nějaká "úžasná novinka". Mě přijde 10mpix. na APSC ve spojení s kvalitním objektivem dostačující. Filmovej skener už v práci maj. To odsklívání pracně zasklenejch diáků jim nezávidím. Skenování filmů a jejich další úprava je dost časově náročná.
Ale díky za názor. Taky by to byla možnost.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 21. 2. 2008 17:40

Ještě mě napadá, proč se omezovat na zoomy, když se na Pentax vyrábí tolik pevných ohnisek:
14, 16, 17, 20, 21, 24, 25, 28, 31, 35, 40, 43, 50, 55, 70, 77, 85...
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 21. 2. 2008 17:50

No já si myslím, že časté měnění objektivů vede k zaprasení čipu. Když se kouknu do své OM1 a vidím jak mám zapráskanou matnici, říkám si že na digi bude jistější zoom. Nebo ne?
Jo a tu chromatickou vadu odstraním Lightroomu, nebo je nějaký použitelný Pentaxí program na raWy.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 21. 2. 2008 18:36

Pokud není silný vítr, extrémně zakouřeno (třeba na grilování prasete), nebo prašno (bourání/stavba) tak není třeba se bát. Je lepší při výměně držet tělo bajonetem dolů. Ten filtr před čipem má antistatickou ochranu a na nemastnou špínu stačí integrovaný oklepávač, přinejhorším ofukovací balónek.

Pentaxí program na RAWy prý použitelný je a korekci aberace má od verze 3. Ale jeho prostředí mě nějak neuchvátilo...
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Auriol 22. 2. 2008 01:39

Nikon jako takovej nedělá lepší zelenou barvu. Kouzlem i prokletím je že zachycuje skutečné barvy. Takže většina krajinkářů sáhne po Nikonu, Zatímco fotografové sportovních akcí zase sáhnou po Canonu. Dalo by se říci že je to skoro jako s autem. Musíš vědět co by jsi tak chtěl fotit, v jakém prostředí, co budeš potřebovat aby fotoaparát splňoval za požadavky a co od toho očekáváš.
Auriol
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mumintroll 22. 2. 2008 22:18

Ja pouzivam D200 s objektivom nikkor 20-35/2.8. Sice je to tazke jak hovado, ale foti to uzastne. Teraz ako vysli nikony D300 spadli ceny D200 na normalnu uroven tak som nezavahal. Inak nie je pravda, ze na sport su vyhodnejsie kanony a na krajinky nikony. Tak lahko sa to vytriedit neda. Skus si chytit nikon a canon a potom skus sa pohrat v menu a zistis, ze co sa tyka ergonomie a logiky menu a tlacitok je nikon neprekonatelny.
mumintroll
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beat 22. 2. 2008 22:42

mumintroll píše:Ja pouzivam D200 .... skus sa pohrat v menu a zistis, ze co sa tyka ergonomie a logiky menu a tlacitok je nikon neprekonatelny.
A NIKON je ve všem nejlepší a proto ostatní značky dávno zkrachovaly, že? :shock:

Spíš bych poradil, aby si prozkoumal různé značky a zjistí, která značka mu lépe sedne.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 22. 2. 2008 22:42

No já myslím, že táta do menu moc nepoleze. Maximálně bude měnit citlivost a wb, pokud to nebude mít dobrou autoWB. Podstatné je ovládání clony, času, +-ev a to snad mají všechny přístroje snadno přístupné. Nebo ne?
I s tou ergonomií se to zbytečně moc řeší. Moje OM1 nemá žádný grip, a jak se s ní fotí.
A jak je na tom s věrností barev Pentax?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumintroll 23. 2. 2008 03:08

beat píše:
mumintroll píše:Ja pouzivam D200 .... skus sa pohrat v menu a zistis, ze co sa tyka ergonomie a logiky menu a tlacitok je nikon neprekonatelny.
A NIKON je ve všem nejlepší a proto ostatní značky dávno zkrachovaly, že? :shock:

Spíš bych poradil, aby si prozkoumal různé značky a zjistí, která značka mu lépe sedne. /quote]

Netvrdim, ze nikon je vo vsetkom najlepsi. Ale urcite je najlepsi v logike ovladania. Mal som v rukach aj nikon, canon aj pentax. Ale co sa tyka rychlosti a logiky ovladania nema konkurenciu. :wink:
mumintroll
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod celim 23. 2. 2008 17:22

Před třemi roky jsem řešil otázku, jestli mám odložit svého Pentaxe MX a jít do digi. Vyřešil jsem to tak, že jsem si koupil (na zkoušku, jestli by mi vyhovoval) Fuji Finepix700, který nosím na tráku báglu, nebo na řídítkách kola a fotím s ním spíš takové méně důležité věci, ale vzhledem k velikosti čipu a možnosti RAW lze s ním docílit slušné výsledky. V báglu nosím Pentaxe na zajímavé věci. Doma mám kvalitní scaner a zatím mi to vystačí. Digizrcadlovku si asi pořídím, až bude běžný (ne předražený) FF např s ohlášeným ff 24M čipem od Sony . Pak se to již asi vyrovná ve většině ohledů kinofilmu. To asi bude do pěti let dle mého názoru.Ten scaner byl za 13,5tisíce sice ne špička, ale stále mnohem levnější než nové digivybavení!
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 23. 2. 2008 22:47

No já proti skenování diáků nic nemám. Jenže tátovi už se jich nastřádala pořádná kupa, kterou skenování čeká. Při jeho spotřebě filmů by to bylo další přidělávání práce, na kterou nezbývá moc času. Za jak dlouho je naskenován film při zachování vysoké kvality na dnešních skenerech? je tžeba výstup upravovat víc než z digitálu?
Myslíte, že výstup z Apsc zrcadlovky s 10 (15) Mpix s moderními objektivy není na formáty do A3 dostačující?
Zatím mám dojem, že původní úvaha o pentaxu K20 byla rozumná. Trochu mě zaujaly Nikony, o kterých jsem vůbec neuvažoval. O rozumné alternativě k Pentaxu jsem se nedozvěděl, tak to asi na něm nechám.
Plusy
+utěsnění,Stabilizátor,Antiprach, Hdr, Hledáček, rozlišení (snad kvalitní výstupy), ergonomie, objektivy, které budou potřeba jsou cenově dostupné. Příznivá cena těla.

Mínusy
Je to Apsc, o které si někteří myslí, že to je slepá vývojová řada
Bude až v březnu (květnu) - táta ho potřebuje v předjaří, kdy stromy nemají listy. Je to Pentax, o kterém si někteří myslí, že zkrachuje, podobně jako jiné značky, a zůstane jen Canon.

Přecejen ty klady zvítězily.
Co je na tšch dražších nikonech(D200 a D300) tak zázračného? Podle specifikací mě nepřišly, že by něčím zásadním vybočovaly z řady a byl by proto důvod je koupit. Není v tom trochu snobizmus?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mumintroll 24. 2. 2008 00:40

"Co je na tšch dražších nikonech(D200 a D300) tak zázračného? Podle specifikací mě nepřišly, že by něčím zásadním vybočovaly z řady a byl by proto důvod je koupit. Není v tom trochu snobizmus?"

Vies co je na nich zazracne? Ze sa snimi skvele, ale naozaj skvele foti. A to som k nim presiel cez Pentax, Canon. Maju nenormalne prepracovanu logiku ovladania. Su rychle a spolahlive. Specialne nova D300 nema v semi-profi triede konkurenciu.
Kym si nechytis do ruky nikon a nepohras sa snim aspon 2 hodiny, tak je kazde vysvetlovanie zbytocne.
Ja mam D200 a ta ma take neskutocne dobre ovladanie, ze az sam som neveril. Do menu fotaka uz ani nechodim. Vsetko podstatne pre fotenie sa da za 2s nastavit pomocou tlacitok na tele. Tak isto ergonomia a rozmiestnenie tlacitok je uzastna. Plus bezchybne meranie expozicie spolu s robustnym a vlkosti a prachu odolnym telom. Je to proste parada. A teraz ked jej ceny klesli a trochu ojazdena sa da kupit za vyborne peniaze. Myslim si, ze ojazdena D200 nema za tu cenu konkurenciu. Hlavne ked uvazis ze zivotnost uzavierky je na 100000 fotiek.
Ale hovorim je to individualne. Pokial neskusis, neuveris.
mumintroll
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka