Digitální zrcadlovka do terénu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod víík 20. 2. 2008 14:52

irmo píše:e-3 +7-14 zuiko, ale hladacik urcite nema najlepsi ....

E3 - 43 000Kč , 7-14 zuiko - 50 000Kč Přední čočka zmiňovaného objektivu se asi velmi rychle poškrábe. A jak se na toto monstrum asi šroubují filtry? 4/3 Bych uplně vypustil.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 20. 2. 2008 15:55

da sa rataj aj inac 1700$ e-3 1600$ 7-14 zuiko = 3300$ ;-)

o cenovej relaci nehovoris zatim takze se tazko robia konkretne navrhy ....

ked si pozries ine kvalitne skla napriklad nikon 14-24 tak s prednou cockou budes mat obdobny problem ;-)

ale jj fujifilm s5pro + 14-24 nikon bych si take nechal libit na dokumentacne fotenie stromov :).
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 20. 2. 2008 16:39

No dobrá v USA je vše za polovinu. To bych tu neřešil. Pro člověka, který bude chtít používat ohnisko kratší než 28mm na ff je uvažování o 4/3 bezpředmětné. Já vím, že cenový strop jsem neurčil, ale myslím, že by bylo lepší ty peníze investovat účelněji.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 2. 2008 16:52

[quote="víík"tNo ten Pentaco už nějakou dobu nepoužívá a ty FM2 nejsou zas tak těžký.
Je otázka, jestli tělo o 10 000kč dražší přinese víc výhod. Ono když se ti celej den houpe na krku 1,5Kg oproti možným 0,6kg... Ani jsem moc nepochopil, proč jsou ta těla tak těžká. Vždyť snad stačí udělat z kovu jen funkční části. Nebo ne?

No a to ovládání. Pokud budu fotit na prioritu clony se zvolenou citlivostí a wb, tak by mělo být ovládání u všech strojů podobné, Nebo ne?

Sám jsem z toho zmatený.
Naposledy upravil KubaPa dne 20. 2. 2008 16:56, celkově upraveno 1
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 2. 2008 16:54

[quote="Jan Čerbák"tDo terénu bych doporučil DSLR s pevným, nejlépe hořčíkovým tělem. Mám osobně dobré zkušenosti s Canony 30D a 40D. Nikon D200/D300 se mi o něco hůře ovládal, ale to je opravdu jen o zvyku.
d/quote]
JJ, tohle je o zvyku a preferencích, já když vezmu do ruky Canony svejch kamarádů, tak taky rostu z některejch zvláštností ovládání, který jim vůbec nepřijdou. Ono jenom uvědomit si, že se těma kolečkama na objektivech musí točit opačně chvíli trvá...
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 20. 2. 2008 17:20

KubaPa píše:[quote="Jan Čerbák"tDo terénu bych doporučil DSLR s pevným, nejlépe hořčíkovým tělem. Mám osobně dobré zkušenosti s Canony 30D a 40D. Nikon D200/D300 se mi o něco hůře ovládal, ale to je opravdu jen o zvyku.
d/quote]
JJ, tohle je o zvyku a preferencích, já když vezmu do ruky Canony svejch kamarádů, tak taky rostu z některejch zvláštností ovládání, který jim vůbec nepřijdou. Ono jenom uvědomit si, že se těma kolečkama na objektivech musí točit opačně chvíli trvá...o/quote]

Tady bych se připojil ke Kubovi. Fakt mi Canon ovládání nepřirostlo. Ale ani Nikon D80 mě nijak nenadchl. Až na kompenzaci expozice bleskem a samospoušť (to musím trochu do menu) mi naprosto vyhovuje Pentax.
Samozřejmě D200 je jiná liga...
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 2. 2008 20:49

KubaPa píše:Ono jenom uvědomit si, že se těma kolečkama na objektivech musí točit opačně chvíli trvá...i/quote]

Tak to hej, tomu sem se musel smat, kdo tohle vymyslel:))
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 20. 2. 2008 20:58

player píše:
KubaPa píše:Ono jenom uvědomit si, že se těma kolečkama na objektivech musí točit opačně chvíli trvá...i/quote]

Tak to hej, tomu sem se musel smat, kdo tohle vymyslel:))

No ono je to občas k pláči. 40 let jsem točil doprava při nasazování objektivu a dnes ani po roce užívání jsem si nezvykl, že mám točit doleva. Nemá to ten Nikon pro leváky?
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 2. 2008 21:54

centsm: Ono je to opačně i u nasazování objektivu na bajonet? To jsem na Canonu nedělal, tak o tom nevím. Já měl na mysli Zoom a ostření.
PS. kterým směrem to bylo u závitových objektivů? mám dojem, že stejně jako u Nikona, ale nejsem si jistej.
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voyo 21. 2. 2008 09:44

do terenu ak sa bojis spiny vody a prachu tak
Pentax K10D/K20D, ale aj s prislusne upravenym obejktivom, nie tie co su v sete-tie nie su odolne.
Aj Sony alpha700 je ciastocne upravena proti vniknutiu spiny a vody, takze aj tam by som sa pozeral.
voyo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondra.h 21. 2. 2008 10:19

No, co se týče té Tokiny (mám ji sám spokojeně na Nikonu) - odolnost je bez výhrad, ale na stromy bych ji tady nedoporučil kvůli silné aberaci. Jinak je ale skvělá, při odstranění aberace v PC ale není problém.
ondra.h
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod víík 21. 2. 2008 10:45

No je celkem podstatný, aby konce větviček nebyly fialové. Jaký objektiv s širším ohniskem by se měl pořídit k Pentaxu, aby byla na širokém konci CH. vada přijatelná. Záleží i na těle? Má některý z dalších výrobců v tomhle lepší kombinaci?
Jak je na tom s CH. aberací třeba Da 16-50/2,8 oproti konkurenci.
V čem je D200 jiná liga třeba proti pentaxu K10d, nebo Eosu40d?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 21. 2. 2008 12:11

Jestli se nepletu a z toho co jsem ozkousel jine znacky, tak canon je v opacnem zoomovani ojedinely a srovnavat to s nasazovanim objektivu je trosku nemistne, rozhodne vic zoomuju nez prohazuju objektivy a rekl bych, ze u vetsiny to bude stejne;)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 21. 2. 2008 12:31

[quote="víík"tNo je celkem podstatný, aby konce větviček nebyly fialové. Jaký objektiv s širším ohniskem by se měl pořídit k Pentaxu, aby byla na širokém konci CH. vada přijatelná. Záleží i na těle? Má některý z dalších výrobců v tomhle lepší kombinaci?
Jak je na tom s CH. aberací třeba Da 16-50/2,8 oproti konkurenci.
V čem je D200 jiná liga třeba proti pentaxu K10d, nebo Eosu40d?p/quote]

Do jisté míry záleží i na těle (jednak na systému, za druhé na snímači).
Apochromatické objektivy mívají nižší chromatickou vadu, ale zároveň i horší rozlišovací schopnost (případ populární sigmy 70-300). Pentax u svých objektivů na chromatickou vadu kašle s tím, že záleží jen na rozlišení a chromatická vada se dá odstranit v počítači. Já s tím souhlasím - když chci fotku tisknout, tak jako tak jdu přes RAW, korekce chromatické vady mě moc neotravuje.

Sigma naopak u svých objektivů chromatickou vadu maximálně potlačuje, na druhou stranu zase mívá horší kresbu v rozích a horší odolnost na odlesky v protisvětle.

Tamron obecně tak něco mezi.

Zobecnění je to samozřejmě nepřesné a existují četné výjimky. Třeba moje Sigma 180 aberuje dost a je ostrá jako břitva.

Ten 16-50 je podle všeho s aberací na štíru, v tomhle ohledu jsou alternativy od Sigmy a Tamronu lepší. Ale třeba Pentax DA 14/2,8 má aberaci velice dobře potlačenou.

Nikon D300/D200 je jiná liga hlavně množstvím "fičurek" a ovládáním. Cena je vzhledem k nabízeným vlastnostem odpovídající.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 21. 2. 2008 15:22

A kdybych porovnal třeba Pentax 12-24/4 a 16-50/2,8 co z nich bude přijatelnější? A co 16-45/4.
Naposledy upravil víík dne 21. 2. 2008 15:35, celkově upraveno 1
víík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka