Digitální zrcadlovka do terénu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Otass 19. 2. 2008 21:08

Ok, pak tedy 400D... :) Přece jen 800g těla 5D v porovnání s 500g 400D je přece jen rozdíl.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 19. 2. 2008 21:18

víík: Ano, taky jsem někde četl, že krajináři preferují Nikony. Ale zas jsem osobně poznal krajináře, který fotí kalendáře a ten má EOS jedničku digitál...
Bavíme se ještě o amatérském focení, nebo o profi, kde to dotyčného živí?

Já osobně mám 350D a EF-S 10-22 a plná spokojenost. Emoce vždy říkají, že to chce něco lepšího...ale otázka je: potřebuješ to?
350D má dost malý hledáček, ale u širokáče a jeho HO to nemá smysl řešit.
Obrazová kvalita výstupu z DSLR za 15k a za 50k se stejným objektivem je vpodstatě stejná.
Nic není dokonalé.
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 22:40

Samozřejmš ten širokáč nebude jediný objektiv, který bude dotyčný používat. Idealní by bylo něco jako 16(17)-50/2,8 a 60nebo100makro.
V makroobjektivech je výběr až zbytečně široký, proto jsem to tu neřešil.
Kvalitu hledáčku beru jako dost podstatnou záležitost. EOS 450 by ho snad měl mít srovnatelný s EOSem30.
Dotyčný to bude používat při práci na dokumentaci památných stromů, focení kytek a na běžné rodiné snímky.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 20. 2. 2008 00:46

Do terénu bych doporučil DSLR s pevným, nejlépe hořčíkovým tělem. Mám osobně dobré zkušenosti s Canony 30D a 40D. Nikon D200/D300 se mi o něco hůře ovládal, ale to je opravdu jen o zvyku.

Minimum úprav v PC znamená, že by DSLR neměla mít JPEG o moc horší než RAW. V tom případě z celého spektra zbývají jen Canon a Nikon.

Objektiv Tamron 17-50/2,8 Vám vřele schvaluji.
Canon EOS 30D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 50mm F1,8 EF 70-300mm IS USM, Speedlite 550EX
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 20. 2. 2008 01:34

To má pentax tak hrozný jpeg?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 2. 2008 06:08

[quote="Jan Čerbák"tMinimum úprav v PC znamená, že by DSLR neměla mít JPEG o moc horší než RAW. V tom případě z celého spektra zbývají jen Canon a Nikon.C/quote]

Sorry, ale to je věta jak noha. DSLR, které se vyčítá horší JPG, je Pentax K10D, kterému stačí zvednout doostřování, a pak řada Nikonů, především D70/70s a D50, které standardně trochu podexponovávají, takže stačí dát korekci expozice do plusu.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod irmo 20. 2. 2008 08:41

Vsetky znacky Pentax, Canon, Nikan, Olympus, Sony .... maju trochu ine zpracovanie JPG. Najlepsie je si pozriet ukazkove snimky, nabehnut do obchodu poskusat pokukat a rozhodnut sa.

A urcite by som nezabudal aj menej standartne varianty ako:
e-3 +7-14 zuiko, ale hladacik urcite nema najlepsi ....
fujifilm s5pro taktiez neije zly .... , jeho deficit je asi rychlost ale to by na tieto uceli nemalo vadit.

Nikon mi prijde ze taha trochu do zlta vsetky fotky a preto sa mozno pozdavaju niektorym viac ako napriklad olympusacke ktore su pomerne chladne, ale urcite by som nepovedal ze ma najvernejsie zobrazenie zpomedzi DSLR znaciek.

Pentaxu by som sa osobne vyhol ked to ma byt bez SW uprav na PC. Nie ze by bol ten JPG az tak katastrofalny ale je horsi ako u konkurencii...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 20. 2. 2008 09:03

[quote="víík"tTo má pentax tak hrozný jpeg?g/quote]

Pentax v Jpeg trochu horší korekci šumu, než Nikon, ale zase lepší než Sony. S Canonem tak na stejno a s Olympusem vlastně taky. Ale podle předpokládaného nasazení stejně asi nebude ISO nad 400 nijak frekventované, takže to bych neřešil.
Některým recenzentům (dpreview) se nelíbila malá standartní úroveň doostřování v K10D, ale ti samí pak do nebes vynášeli přeostřené snímky z K100D, takže vyvozovat z toho špatnou kvalitu JPG je dost unáhlené.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 2. 2008 11:08

Sony a odšumování: Platí pro A100. Pro další už ne. Nelze zobecňovat podle značek, smysl má bavit se pouze o konkrétním typu a jeho chování.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 20. 2. 2008 11:22

No mě osobně se přístup k odšumování u A700 taky vůbec nelíbí. Příliš potlačuje jasovou složku a zůstávají ošklivé barevné flíčky. Ve finále je to nevýhoda pro barevnou i ČB fotografii.
Ale to je subjektivní, stejně jako to doostřování.

Budu možná za fanatika, ale publikované ukázky z K20D, kde jsou 4 úrovně redukce šumu, se mi moc líbily.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 20. 2. 2008 11:25

Čo sa týka odolnosti, mám skoro 3 ročný Canon350, pohybujem sa prevažne v prírode, tym pádom ho vobec nešetrím a pracuje bez poruchy. Takže ak si vyriešiš kvalitný batoh, tak nemusíš rozmýšlať o poloprofesionálnych foťákoch.
Čo sa týka objektívov tak na prírodu mám 17-40, 28-105, ale je tam aj varianta Canon 10-22, alebo Tokina 12-24 + Canon 24-105/4.
Ak už predtým fotil na film, tak sa zrejme aj na digitále bude snažiť o to , aby fotka bola hotová už pri snímaní, takže úpravy budú minimálne.
Naposledy upravil golem2 dne 20. 2. 2008 12:43, celkově upraveno 1
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 20. 2. 2008 11:48

Do terenu by som zobral asi Pentax K10(20)D a to pre upravu proti vode a prachu, sam mam ale dobre skusenosti aj s plastovymi neutesnenymi fotakmi /hl. Dynax 5D/ ktore vydrzia ovela viac, nez ich majitel caka:p ....horcikove telo fotoaparatu mozem len odporucit /Canon 40D je dost pevny a ma super dynamicky rozsah pri ISO100/....k odolnym by som nezabudol priratat Oly E3 -review: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse3/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KubaPa 20. 2. 2008 12:39

Jestli fotil FM2 a Sixem, váha D200 bez vertical gripu mu problém nejspíš dělat nebude. To tělo je odolný, má logický ovládání. Pro někoho, kdo byl zvyklej na ovládání mechanickejch filmovejch foťáků bude imho ovládání těchhle profi těl (zmáčknu příslušný tlačítko na těle a otáčím voličem, případně u spousty věcí přepnu páčku na těle) snazší, než se hrabat v menu...
Co se týče objektivu, doporučil bych jako širokáč s klidným svědomím Tokinu 12-24, odolnost týhle kombinace jsem si už několikrát ověřil při celodenním focení v dešti...
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 20. 2. 2008 13:35

No ten Pentacon už nějakou dobu nepoužívá a ty FM2 nejsou zas tak těžký.
Je otázka, jestli tělo o 10 000kč dražší přinese víc výhod. Ono když se ti celej den houpe na krku 1,5Kg oproti možným 0,6kg... Ani jsem moc nepochopil, proč jsou ta těla tak těžká. Vždyť snad stačí udělat z kovu jen funkční části. Nebo ne?

No a to ovládání. Pokud budu fotit na prioritu clony se zvolenou citlivostí a wb, tak by mělo být ovládání u všech strojů podobné, Nebo ne?

Sám jsem z toho zmatený.
Naposledy upravil víík dne 21. 2. 2008 17:40, celkově upraveno 1
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 20. 2. 2008 13:55

jj spust bude jeden gobink u vsech :), ovladanie = osobna zalezitost a preto sa velmi nerad vyjadrujem ktomu co ma lepsie a co horsie ovladanie ci drzanie atd.

p.s. prave kvoli rozmerom som aj ja skoncil nakonec u e-510 ;-)

ale ked sa natom ma pouzivat iba sirokac, tak to az tak kriticky nevidim. (ekvivalent 70-300 na FF je onieco horsie :)).
irmo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka