Digitální zrcadlovka do terénu

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 15:56

Dobrý den, můj táta se rozhodl přejít na digitální zcadlovku. Potřebuje něco odolnějšího do terénu. Fotí hodně stromy (koruny proti obloze). K tomu by potřeboval světelný zoom s ohniskem od 16 (17)mm. Dále by upřednostnil přístroj, kde bude minimum práce se zpracováním v PC.
Předběžně se mi pozdává Pentax K20 ve spojení s tamronem 17-50. Foťák ani objektiv s PK bajonetem se ale ještě nevyrábí. Nemáte jiný nápad? V úvahu by připadal i jiný kratší zoom, pokud by to výrazně prospělo kvalitě. Nevíte o nějakém spojení vhodného foťáku a objektivu, který by splňoval požadavky?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 19. 2. 2008 16:28

Cenový strop?
Pro odolnost by mluvil třeba Pentax K10D, K20D, Nikon D200, D300....Canon 30D, 40D...
Jinak tedy..kupvat DSLR a chtít minimum úprav na PC? Těžko :D
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 19. 2. 2008 16:40

Slovo "do terénu" mi evokuje foťák, který je skladný, lehký, nenápadný a není drahý. A tak mě napadá Nikon D40. Otázka je, zda-li splní ostatní požadavky.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 17:04

No cenový strop není zas tak rozhodující. Táta doteď fotil Nikonama FM2, předtím Pentaconem six. Nikon D40 asi nebude to pravé. Jde mi o spojení kvalitního těla a k němu zoom s kvalitním zobrazení na široké ohnisko. Nákup digitálu už zvažuje docela dlouho a chtěl by něco s čím si zas na několik let vystačí. Slyšel jsem, že některé typy čipů jsou náchylnější na chromatickou vadu, nevíte které. Které spojení Dslr a zoomu s širším koncem dává nejlepší výsledky?
Naposledy upravil víík dne 19. 2. 2008 17:16, celkově upraveno 1
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 19. 2. 2008 17:14

Z odolnych tel bych pridal i K200 o ktere vyrobce tez tvrdi ze ma vyssi odolnost a je utesnena, jak je na tom v realu a v porovnani s jinymi vyse uvedenymi fotaky netusim, stejne jak K20 jeste neni na trhu....

PS: pokud vybiras odolne telo nebylo by lepsi vybirat k nemu i "odolny" respektive utesneny objektiv?
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 17:23

Jistě, ale já zatím koukal na Pentax, kde mě zaujalo to HDR. Myslím, Že na focení korun stromů proti nebi to je ideální. Jenomže Tamrom je za 10 000Kč, není utěsněný a snad bude kvalitnější, zatímco utěsněný pentax o stejné světelnosti je za 20000Kč (což by nevadilo) ale v testech nedopadá dobře. Zajímalo by mě, jestli nemůže mít vliv čip. U K20 by měl být jiný.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 19. 2. 2008 17:42

Čip neřeš..ten s aberací moc společnýho nemá.

Jinak když nejde o cenu tak
Canon EOS 5D a k tomu EF 16-35mm f/2.8L USM II

Myslím, že bude spokojen :wink:
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 19. 2. 2008 17:59

[quote="víík"tJistě, ale já zatím koukal na Pentax, kde mě zaujalo to HDR. Myslím, Že na focení korun stromů proti nebi to je ideální. Jenomže Tamrom je za 10 000Kč, není utěsněný a snad bude kvalitnější, zatímco utěsněný pentax o stejné světelnosti je za 20000Kč (což by nevadilo) ale v testech nedopadá dobře. Zajímalo by mě, jestli nemůže mít vliv čip. U K20 by měl být jiný.t/quote]

V PopPhoto testovali ten Tamron 17-50/2,8 i Pentax 16-50/2,8 a dopadly hodně podobně. Ten Pentax nedopadl dobře jen v jednom testu, tom nechvalně známém polském, ale šlo nejspíš o poškozený nebo vadný kus.
Ale pokud má pan otec Nikon FM2, tak asi bude zvažovat spíš něco ze stáje Nikonu. D300 a D200 jsou odolné, utěsněné a kvalitní. I když patřičně drahé.
Jo a čip má s aberací společného hodně.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 18:04

Jo o tom taky uvažoval, spíš se mu ale líbyl ten objektiv 24-70mm.
No ale má to háček. Tahat po vejletech výbavu za 100 000kč se mu moc nechce. Taky to dost váží. Chtělo by to nějakej kompromis.
Fakt nemá ten čip na CH. aberaci vliv? já jsem slyšel, že u jednotlivých buněk na čipu jsou mikročočky zapuštěné v malém ďolíku a tam dochází k lomu světla a chromatická aberace se zvětší. Prý tím trpí i 5D.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 18:10

elho_cid píše:[quote="víík"tJistě, ale já zatím koukal na Pentax, kde mě zaujalo to HDR. Myslím, Že na focení korun stromů proti nebi to je ideální. Jenomže Tamrom je za 10 000Kč, není utěsněný a snad bude kvalitnější, zatímco utěsněný pentax o stejné světelnosti je za 20000Kč (což by nevadilo) ale v testech nedopadá dobře. Zajímalo by mě, jestli nemůže mít vliv čip. U K20 by měl být jiný.t/quote]

V PopPhoto testovali ten Tamron 17-50/2,8 i Pentax 16-50/2,8 a dopadly hodně podobně. Ten Pentax nedopadl dobře jen v jednom testu, tom nechvalně známém polském, ale šlo nejspíš o poškozený nebo vadný kus.
Ale pokud má pan otec Nikon FM2, tak asi bude zvažovat spíš něco ze stáje Nikonu. D300 a D200 jsou odolné, utěsněné a kvalitní. I když patřičně drahé.
Jo a čip má s aberací společného hodně.m/quote]

No ty Nikony jsou služební, takže nejsou jeho. Ostřit manuálním objektivem na miniaturní matnici bez klínu jsem zkoušel :| Ještě k tomu ty zpětné odlesky na čipu...
Jestli bude ten Pentax kvalitní, tak to je dobrá zpráva. Mohl bys tu Ch aberaci rozvést?
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 19. 2. 2008 18:41

Nemůžu si pomoct, ale Nikon D40+Sigma 10-20 by bohatě stačila na výlety. Hmotností se vejdeš do 1kg a cenově do 25 tisíc...
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 19:45

No já vím, že tělo nebývá tak podstatné. Táta byl z filmových foťáků zvyklý na malý dinamický rozsah. (Tvrdě kreslící pevná ohniska vyvolaná optickou cestou). Takže by mu každý snímek z digitálu přišel co se rozsahu týká dobrý. Ale to HDR by to mohlo ještě zlepšit. Slyšel jsem, že vyšší řada dslr má lepší hledáček to by mohlo být taky dost podstatné. I větší životnost přístroje je přínosem. zajímalo by mě, jestli je nějaký pádný důvod pro nereportéra pořizovat poloprofi stroj.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Maročan 19. 2. 2008 20:44

Já považuji něco do terénu jako něco, co je lehké a dělá dobré fotky. Proto jsem šel teď pře pár měsíci do Olympuse E-410 kit. A ať si píše kdo co chce, jeví se mi to jako lepší řešení než Nikon D50 s 18-70. Tohle celé váží polovinu a obrazový výstup je srovnatelný. Na ISO 1600 šuměl méně Nikon.
Foto: Nikon D3000 + Nikkor 35/f1.8 + Nikkor 18-70 DX; Canon G12
PC: HP 6550b + HP 6440b + Lenovo IdeaPad S10-3
Mobil: Nokia E52 black
Maročan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 19. 2. 2008 21:04

[quote="Maročan";Já považuji něco do terénu jako něco, co je lehké a dělá dobré fotky....f/quote]Moje řeč...o jaký stroj půjde, to už je v podstatě jedno, já doporučil D40 protože je jednodušší na něj sehnat širokoúhlý objektiv. Jinak bych jen dodal, že k čemu je vám několikakilové vybavení, když se vám to stejně nebude chtít tahat.
Otass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 19. 2. 2008 21:05

Jo, jenomže to má dost prťavý hledáček. Je zde problém s širokými ohnisky a předpokládám, že ta malá baterka bude mít dost malou kapacitu. Kdesi jsem četl, že rozměrově a váhově se to třeba od EOS 400d příliš neliší. Kdesi jsem četl, že krajináři preferují Nikony. Snad kvůli lepší zelené barvě. Je na tom něco pravdy?
víík
Návštěvník

Další stránka