Spina na objektivu ci na snimaci?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DavesMan 14. 5. 2010 07:58

Doporučuju se na matnici vykašlat úplně. Většinou při ofukování na ní ulpí víc nečistot, než tam bylo předtím. Jednou jsem si matnici takhle totálně zničil, v servisu dali novou, očistili i spodek hranolu a stejně tam pár smítek je. Holt ani servis nemá 100% neprašné prostředí. A vlastně ani fabrika. Četl jsem spoustu stížností, že nový fotoaparát měl na matnici pár teček. Ale věř mi, za měsíc si na to ani nevzpomeneš. Přestane tě to štvát.
Každopádně zrcátko zásadně neofukovat, všechem bordel z něj a z komory se tím ofoukne právě na matnici.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wexter 29. 6. 2010 21:36

díky za rady. Takže štěteček a opatrně přetřít.
wexter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lusyia 7. 3. 2012 20:54

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je to tu již rozebíráno, ale potřebovala bych daný problém podrobněji vysvětlit. Pokud by byla nečistota na ccd snímači, opravdu velký flek, viditelný i přes displej, v klasickém režimu focení, žádné zalonění, pohled do světla atd, a samozřejmě viditelný i na fotografii, posouval by se tento flek a výrazně zaostřoval směrem ke středu při použití zoomu (plný optický zoom 8x). Jedná se o kompaktní fotoaparát. Pokud se ten flek posouvá při zoomování směrem od kraje (je v pravém dolním rohu) ke středu a velice výrazně se zaostřuje, je to cosi přímo v objektivu? Ještě bych chtěla dodat, že se nejedná o jakýsi malý flíček, ale někco opravdu velkého, dle názora jednoho technika (úlomek jakési drenážní vrstvy). Zajímá mne ten posun při zoomování, aby se dle toho dalo určit, kde se to nachází. Velmi děkuji za odpověď
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 7. 3. 2012 21:07

To vypadá na objektiv, špína na snímači se takto nechová, ta je vždy ve stejném místě fotky.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lusyia 8. 3. 2012 18:41

Dobrý den, děkuji za odpověď. Je nějaká možnost jak bych Vám mohla zaslat ukázku fotek? Takže kdyby bylo cokoliv na snímači ccd, neměnilo by to vůbec svou polohu na fotce? Bylo by to pořád v úplně stejném místě při použití zoomu?
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 8. 3. 2012 19:37

Ano, zakrývalo by to pořád stejné pixely, třeba vzhledem k okraji obrázku. Mohla by tam teoreticky být nějaká špína pohyblivá, ale ta by se pohybovala nepravidelně, pokaždé jinak, pravděpodobně by se časem dostala mimo čip. Pokud se to stěhuje při zoomování pořád stejně, po spojnici mezi středem a okrajem snímku, je to v objektivu, kvůli tomu mi fotky posílat nemusíte...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lusyia 8. 3. 2012 20:17

Ano přesně tak se to děje, posouvá se to po spojnici od okraje ku středu pořád stejně. Vy jste prosím nějaký odborník na digitální fotoaparáty, nebo nemáte nějaké kontakty na odborníky, servisní techniky atd? Potřebovala bych napsat to co jste mi napsal jako oficiální vyjádření nějakého odborníka, popř. servisního technika. Kdyby Vás to zajímalo, tak na fotografie se můžete podívat v mé fotogalerii na fb pod tímto jménem http://cs-cz.facebook.com/people/Lusyia ... 0203529436 a můžete mi napsat Vás názor ;-)
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 8. 3. 2012 20:55

A kdyz se podivate do objektivu, tak zadne smeti videt neni? Pokud je to v objektivu, tak to preci musi byt videt i pouhym okem, kdyz je to takto velke.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 8. 3. 2012 21:58

Na moje vyjádření by nikde nebrali zřetel. S tím musíte v záruce k prodejci nebo do autorizovaného servisu, po záruce do servisu. Obávám se ale, že se tyhle věci u kompaktů řeší výměnou objektivu (obvykle i s přitmeleným snímacím čipem) a není to levná záležitost, takže pokud jde o starší foťák, nevyplatí se to.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lusyia 9. 3. 2012 21:28

A co si o tom myslíte vy, jestli jste koukal na fotky? M"že se tedy vyloučit že by to bylo přímo na snímači ccd?
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 9. 3. 2012 21:57

Ano.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lusyia 9. 3. 2012 22:07

Děkuji Vám za Vaše odpovědi ;-)
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lusyia 12. 3. 2012 21:28

Ještě bych se zeptala, má nějaký vliv ohnisková vzálenost na prach na čipu? Když jsem se ptala ještě jinde, tak nevím zda mi odpověděli správně či si přečetli to na co se opravdu ptám, jeden servis napsal, že prach přímo na snímači ccd může měnit svou polohu na fotce vzhledem ke změně ohniskové vzálenosti. Mě se to zdá jako naprostý nesmysl, ohnisková vzálenost je ohnisková vzdálenost objektivu, nemění to fakt na tom, že pokud by byl prach přímo na snímači, tak jak jste napsal, pořád by to stínilo stejným pixelům. Našla jsem jednu stránku, kde pán ukazuje své fotky prachu na ccd, a nepohne se mu to ani o kousek, zvětší ale nepohne. Jsem z toho zmatená když každý říká úplně něco jiného, přijde mi to jakoby servis na vše řekl "prach na čipu" zašlete, vyčistíme, zaplatíte" Přijde mi jako když jim jde o kšeft a vyloženě lidem lžou. http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=49083
Lusyia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 12. 3. 2012 21:53

Ano, mate pravdu, je to nesmysl.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 13. 3. 2012 08:50

S nastavením objektivu - zoom, clona, zaostření - se mění zřetelnost špíny na snímači - může být vidět líp, hůř, vůbec. Nemůže ale měnit polohu. A pokud ji změní, tak náhodně - zrnko prachu může přecestovat jinam třeba při prudkém pohybu nebo nárazu. Nemůže to ale dělat v souladu se zoomem vždy po radiální dráze. Pravděpodobnost něčeho takového je astronomicky malá - asi taková, jako že by se vám každým zatřesením pytlem součástek samy smontovaly, natáhly a seřídily jedny náramkové hodinky.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka