Spina na objektivu ci na snimaci?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod irmo 7. 4. 2008 11:41

ignorovat???

Ale inac by som pouzil balonek ;-)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 7. 4. 2008 12:25

Smítek na matnici si už dávno nevšímám. Holt tam jsou, no a?
Čip balónkem ofukuju běžně, jak jinak? Občas při velké údržbě beru do ruky i vysavač, hadici mezi futra a vysavač za dveřma.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 7. 4. 2008 14:35

Petr67 píše:Taky jsem na své nové D80 spozoroval smítko v hledáčku. Na fotkách nic nevidím, takže to bude asi na zrcátku? Fouknout dovnitř balonkem si netroufám, bojím se, že rozvířím prach a zasviním si ještě čip. Co s tím?

Doporučuji fotit, nevšímat si. Smetí na matnici jsem už několikrát likvidoval. Jenom to chce se hodně nadechnout. Nedělám si legraci. Před 2 roky vypadla D50 synovi při závodech z rukou a kutálela se asi 10 m v prachu po mezi. Nebylo poznat, co je D50 a co krtičák. Ofoukali jsme ji pumpou na kolo, dál fotil a večer jsme vnitřek vzali kompresorem. Dodnes nemá žádný problém se smetím. Vyfoukali jsme i to budoucí :-)) Nelze to samozřejmě doporučit jako univerzální řešení. Chci naznačit, že problém se smetím je zbytečné přeceňovat. Autu také neděláte servis po každém vyjetí. U D80 máte zdarma 10x čištění bez ohledu na dobu použití. Mám ji rok a 4000 snímků bez čištění. Objektivy vyměňuji dost často. Možná jsem se jenom zapomněl podívat, zda tam nějaké smetí není. Ale je to potřeba, když jej tam především v krajině nevidím?
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 7. 4. 2008 16:19

Trochu drsné :-)
Já právě ten poukaz na čištění v krabici nemám, mám to z Cybexu, měl by jsem jej zpětně požadovat? Ani u mé bývalé D40x ten poukaz nebyl. Obě krabice byly zapečetěné. Jak je to možné? Že by Nikon přestal ty poukazy dávat?

Edit: Tak už jsem ten poukaz našel, je fakt na druhé straně evropského záručáku.
Naposledy upravil Petr67 dne 8. 4. 2008 12:47, celkově upraveno 1
Beyerdynamic DT-1990 PRO 250 Ohm Tesla
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HanyzNikon 7. 4. 2008 19:19

Já nevím jak Ty, ale pokud máš klasický Nikoňácky "evropský" záruční list, tak je poukaz na čištění na jeho druhé straně....
HanyzNikon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod centsm 7. 4. 2008 20:57

HanyzNikon píše:Já nevím jak Ty, ale pokud máš klasický Nikoňácky "evropský" záruční list, tak je poukaz na čištění na jeho druhé straně....

Taky jsem o něm zpočátku nevěděl, až ostatní o něm mluvili, tak jsem jej našel.
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 7. 4. 2008 21:29

Ale to čištění zdarma platí jen v servisu v Praze, nebo mi to udělají i v jedné ze smluvních prodejen, co mají uvedené na svých stránkách?
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 8. 4. 2008 10:48

Vyčistí ve všech smluvních prodejnách.
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 8. 4. 2008 12:09

Petr67: V Ostravě pan Kolowrat na Českobratrské, naproti Baníku.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr67 8. 4. 2008 12:53

A to víš odkud? Na stránkách Nikonu jsem našel tohle:

OSTRAVA: Foto Centrum Ostrava s.r.o., Poštovní 9, 702 00 Ostrava, tel.: 596 115 533, e-mail: fcofoto@fcofoto.cz , kontaktní osoba: Jan Tkáč
Austrian Audio Hi-X60
Onkyo TX-8250
Panasonic Blu-Ray
Dragonfly Red
Petr67
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 8. 4. 2008 13:31

Protože pan Tkáč (Foto centrum na Poštovní) to tam stejně dává čistit.
Btw., ten pan Kolowrat je super chlapík, zkoukne to a pokud není třeba mokré čištění, udělá ti to obvykle na počkání, ani tu poukázku po mně nechtěl.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 9. 4. 2008 14:18

tak to majú potom super prístup k zákazníkom - len aby sa im odteraz nehromadili " objednávky " na čistenie :)
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wexter 12. 5. 2010 15:14

Mám sony A200 a v hledáčku vidím prachové částečky a dokonce i vlas. poradíte jak se toho zbavit ? Na fotce to vidět nejde, takže jsem podle této diskuze usoudil, že to bude buď v hledáčku nebo na skle. Jedná se o sklo, které se v modu čištění sklopí ?
wexter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 12. 5. 2010 15:33

Vyčisti zrdcátko, stačí suchým mikrovláknem nebo velmi jemným štětečkem. Nefoukej to vzduchem !!
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan_Tomanek 12. 5. 2010 15:39

wexter píše:Mám sony A200 a v hledáčku vidím prachové částečky a dokonce i vlas. poradíte jak se toho zbavit ? Na fotce to vidět nejde, takže jsem podle této diskuze usoudil, že to bude buď v hledáčku nebo na skle. Jedná se o sklo, které se v modu čištění sklopí ?

na 99% necistoty na matnici, doporucuju neresit, jelikoz to na fotografii nema vliv. Je mozne matnici opatrve vyjmout a ofouknout ale to je asi tak vse, zadny jiny zpusob at uz steteckem nebo mikrovlaknem nezkousej, jen by si ji poskrabal, nech to na servis az budes nechavat vycistit cip .
Nikon D3 prodano -> Hasselblad 503 CX, D300 + nejaka skla, Mamiya 645, Fujifilm Neopan 100 Acros, Fujifim Velvia 50
Jan_Tomanek
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka