Pentax K20D a K200D? Prvni informace

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod elho_cid 9. 4. 2008 08:31

mihhi píše:K10D - hlavně kvůli komfortu ovládání

To je subjektivni. K10D uz je vybehovy model a proc? Protoze ma ovladani udelane tak, aby vyhovovalo profi a zkusenym fotografum a o tech se predpoklada, ze radeji koupi K20D. Na druhou stranu pro zacinajiciho amatera je komfort jednoznacne na strane K200D. Ma bezne rezimy sport, makro, portret atd, takze uzivatel neni zmateny.
Ja bych bral K10D (kdybych ji uz nemel) ale cloveku, ktery si neni uplne jisty, jakou nastavit clonu pri foceni portretu, bych doporucil K200D.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 9. 4. 2008 12:45

Ako pises Elho_cid, pre amatera je lepsia K200D pre profika K10D .... ale kedze K200d pribudlo tiez dost funkcii a odolne telo atd ... tak sy myslim ze bude dobrou volbou pre zacinajuceho fotografa (pokial WB nemam tak blbe ako k20d ...)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 9. 4. 2008 13:15

irmo píše:Ako pises Elho_cid, pre amatera je lepsia K200D pre profika K10D .... ale kedze K200d pribudlo tiez dost funkcii a odolne telo atd ... tak sy myslim ze bude dobrou volbou pre zacinajuceho fotografa (pokial WB nemam tak blbe ako k20d ...)

S tim WB porad nechapu jaky mate problem. Co jsem cetl recenze tak ve vsech byla WB hodnocena jako velmi presna. Pak se objevi jedna recenze kde ma autor zapnuty AdobeRGB a vy to prohlizite v sRGB a najednou je kolem toho poprask.
Zrcadlovky urcene pro zkusenejsi uzivatele maji WB vetsinou naladenou jinak nez ty pro amatery. Amater ocekava hotovou fotku a pokrocily uzivatel si budto nastavi sam, nebo je radeji kdyz se fotak pri prizpusobovani se chromaticnosti okoli na AWB drzi zpatky. Teda alespon u me to tak je.
Takze nesouhlasim s tim, ze ma K20D blbe AWB. :pozor Jedine opravdu blbe AWB co jsem videl mely starsi Panasonicy (tusim venus engine2 to byl).
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 9. 4. 2008 13:24

No mě přijde, že ta K200 má stejně vnitřek z K10. Takže kvalita by měla být podobná včetně WB. Proti K10 má režim HDR. Ten mi přijde zajímavý. Těžko tyto dva přístroje srovnávat.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 9. 4. 2008 15:21

víík píše:No mě přijde, že ta K200 má stejně vnitřek z K10. Takže kvalita by měla být podobná včetně WB. Proti K10 má režim HDR. Ten mi přijde zajímavý. Těžko tyto dva přístroje srovnávat.

Prinejmensim ma min vyrovnavaci pameti (min obrazku v serii) a jiny prevodniky (14bit misto 22bit). Ma jinak nastaveny (amater-friendly) defaultni doostrovani, kontrast a saturaci obrazku. Podle dostupnych zdroju se jim povedlo udelat krok dopredu v redukci sumu do JPG, i kdyz na Nikon porad nemaji.
Zkratka kdyby mel nekdo soudit podle vystupu z JPG, tak je to uplne neco jineho.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mihhi 9. 4. 2008 15:42

elho_cid píše:To je subjektivni.... Protoze ma ovladani udelane tak, aby vyhovovalo profi a zkusenym fotografum .

Tak nějak automaticky jsem předpokládal u TA profi ;-) :-D
mihhi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 9. 4. 2008 16:52

nie som profi :) len ma zaujímajú dôvody, prečo by sa kto rozhodol pre daný model. Mne už nepripadá K200D ako entry model, akým bola K100D. No a K20D taktiež zarúbala vyššie než K10D predtým.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mihhi 9. 4. 2008 17:00

Jasně, nemyslím profi jako profi, ale to, že se ve focení orientuješ ;-).

No je to tak jak psal elho_cid, K200D je prostě pořád jenom entry level zaměřený na lidi co kupují první zrcadlo a chtějí se naučit trochu pokočileji fotit, ne jen na auto. Hlavně maximálním zjednodušením v ovládání, které ale pokročilejší uživatele omezuje.

I když jak píšeš Pentax entry level funkcemi vytrvale posouvá směrem k poloprofi :-).
mihhi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sidik 9. 4. 2008 20:07

Přemýšlím o upgradu ze své staré analogové zrcadlovky od Pentaxu a taky se rozhoduji mezi těmito kandidáty, tak si také rád poslechnu argumenty pro a proti :-))

Škoda jen, že můj současný objektiv 28-80 by nebyl na digit těle moc širokoúhlý, takže bych si asi ani do začátku nevystačil jen se samotným tělem... Co sem tu zatím tak četl, tak Sigma 17-70 by těmto tělům určitě moc slušela. Teď už jen najít sponzora ;-)
sidik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mihhi 9. 4. 2008 20:22

No seťák 18-55 se dává skoro zadarmo, takže v nouzi s ním chvíli vydržíš. Jinak Pentax chystá svojí 17-70 se SDM :-).
mihhi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cloudy 10. 4. 2008 10:12

Par postrehu k WB u K20D. Fotim zatim jen do jpegu. Ted jsem poprve fotil party, ktera byla venku i uvnitr. Fotil jsem se Sigmou 17-70 a s internim bleskem, na exter setrim (Metz 58). Pred party jsem testoval a upravoval nastaveni bile pro foceni pri zarivce a zarovce. Dostal jsem se na celkem dobre podani, ale pri vlastni party jsem zjistil, ze velmi zalezi na vzdalenosti focenych osob a barve pleti osob. Osoby, kter maji bilou (bledou)plet nebo jsou zacervenale, jsou bez vyjimky prestrelene do cervena, osoby s lehce opalenou nebo snedsi pleti vychazi perfektne. A je temer jedno, jestli je pouzito AWB, zarivka, zarovka nebo vyvazeni pro blesk. Budu to jeste zkouset, ale asi bude take zalezet na nastveni celoplosne nebo stredove expozice. Taky jsem zaznamenal problemy s ostrenim ve vetsim seru nebo v tmavsich castech mistnosti (zvlast kdyz se osoby hybaly), nekdy si bleskem prisvecoval i 4x. Ale to se da zvladnout, akorat obcas utece nejaky ten dobry snimek...
A do diskuse tem nerozhodnutym, jestli K10, K20 nebo K 200. Vemte si je do ruky a jsem presvedcenej, ze to vyhraje K10 nebo K20 be ohledu na vahu. Ergonomie je vytecna. A vyber objektivu je docela slusny, zalezi jen na penezich.
cloudy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cabannos 22. 4. 2008 07:37

Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 22. 4. 2008 08:06

Vyvážení bílé je i za velmi nepříjemných podmínek na výborné úrovni

Zeby to byl problem jen prvnich serii nebo Pentax vydal novou verzi firmware???
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 22. 4. 2008 09:18

Recenze na trustedReviews zase pro zmenu WB kritizuje. Na tom neni nic divneho. Zalezi, jaka je pouzita metodika. Testu z obou instituci - trustedReviews a fotoaparat - si vazim, ale problemem vsech testu je objektivne zhodnotit jak se fotak osvedci v beznych situacich. Pak jde budto o subjektivni test (moc se nam libilo jake fotky jsme s nim udelali na koncertu), nebo test plny presne namerenych cisel, ovsem odtrzeny od reality (rozliseni 7.86 jabka, presnost barev 0.45 hrusek).

Nedavno jsem narazil na http://www.diwa-labs.com, kde jsou testy jen o cislech, bez doprovodneho textu. Pri pouziti jejich exaktni a propracovane metodiky vysly grafy, ze kterych by mohl nekdo vyvodit, ze E-420 je lepsi nez 40D. To je na prvni pohled nesmysl.
elho_cid
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka