od cloudy 10. 4. 2008 10:12
Par postrehu k WB u K20D. Fotim zatim jen do jpegu. Ted jsem poprve fotil party, ktera byla venku i uvnitr. Fotil jsem se Sigmou 17-70 a s internim bleskem, na exter setrim (Metz 58). Pred party jsem testoval a upravoval nastaveni bile pro foceni pri zarivce a zarovce. Dostal jsem se na celkem dobre podani, ale pri vlastni party jsem zjistil, ze velmi zalezi na vzdalenosti focenych osob a barve pleti osob. Osoby, kter maji bilou (bledou)plet nebo jsou zacervenale, jsou bez vyjimky prestrelene do cervena, osoby s lehce opalenou nebo snedsi pleti vychazi perfektne. A je temer jedno, jestli je pouzito AWB, zarivka, zarovka nebo vyvazeni pro blesk. Budu to jeste zkouset, ale asi bude take zalezet na nastveni celoplosne nebo stredove expozice. Taky jsem zaznamenal problemy s ostrenim ve vetsim seru nebo v tmavsich castech mistnosti (zvlast kdyz se osoby hybaly), nekdy si bleskem prisvecoval i 4x. Ale to se da zvladnout, akorat obcas utece nejaky ten dobry snimek...
A do diskuse tem nerozhodnutym, jestli K10, K20 nebo K 200. Vemte si je do ruky a jsem presvedcenej, ze to vyhraje K10 nebo K20 be ohledu na vahu. Ergonomie je vytecna. A vyber objektivu je docela slusny, zalezi jen na penezich.