Pentax K20D a K200D? Prvni informace

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 3. 4. 2008 13:10

Adobe RGB - no tak to je jasné - tu recenzi dělal a fotil vůl a není třeba ji brát v potaz. Počkáme na lepší.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kostoun 4. 4. 2008 15:24

Mam K20D 2 dny, takze tech postrehu par mam.
Zatim okomentuju jen WB, protoze to je vec se kterou sem si hral delsi dobu a trochu me to zarazilo.
K fotaku mam Sigmu 17-70 f2,8-4,5.
White balance je opravdu na stiru v auto modu(AWB).
V mistnostech je AWB nepouzitelne imho.
Musel sem si opravdu dukladne hrat s nastavenim bile aby fotky nebyly barevne deformovane - a to i s rozsahem teplot.
Nastesti preddefinovane nastaveni(zarivka, za stinu apod) jsou docela dostacujici, nicmene kvalit Canonu 400D se setakem (ktery sem mel predtim) to nedosahuje. A to Canon zvladal dobrou kvalitu na AWB :evil: .
Zkousel sem spatnou AWB upravit i v Lightroomu, ale je to taky piplacka na dlouho...
Kostoun
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 4. 4. 2008 16:09

Kostoun píše:Zkousel sem spatnou AWB upravit i v Lightroomu, ale je to taky piplacka na dlouho...

V Lightroomu muzes jedno nastaveni WB aplikovat na vyber fotek. Hodne to praci zrychli.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 7. 4. 2008 08:26

njn ale to ti pojde za predpokladu ze to vzdy ustreli rovnako ...., dufam ze pride novy Firmaware s upravou
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cloudy 7. 4. 2008 12:40

Zdravim vsechny fandy K20D. Koupil jsem ho pred 14 dny se Sigmami 17-70 a 70-300 APO Macro. Jako clovek zkazeny kompakty mam trochu boj spouzivanim digit zrcadlovky, ale byl to nutny krok. Zvlaste pote, co jsem mel nejaky cas moznost pouzivat Nikon D200. Procetl jsem si forum a souhlasim s tim, ze s vyvazenim bile v AWB K20 opravdu bojuje. Pak jsem zjistil pri testovani jeste jednu vec, ale tou trpel i Nikon. Pokud fotim proti obloze letadla nebo ptaky, po zaostreni na objekt na fotce neni modra obloha modra, ale seda. Pokud expozice ujede a misto objektu zaostri na nebe, pak je vse OK (ale foceny objekt je tmavy). To me zarazi, protoze kompakty s tim takovy problem nemaji. Zatim fotim jen do jpex na 10 MPx a ctyri hvezdicky a jsem celkem spokojen. Raw testovat nemuzu, jsem na 4 mesice v zahranici a nemohu si naistalovat software na zpracovani. Jinak vysoce ocenuji ergonomii tela a ovladacu. Jak uz psal nekdo prede mnou, Live view je temer na nic. Cekal jsem od nej vic. Hlavne pokud s nim nekdo bude experimentovat, vypnete stabilizator, protoze jeho zvuk rusi. Jsou to uplne rany. K debatam o objektivech mohu rict jen to, ze se Sigmou 17-70 nemam na 10 Mpx problem. Ale rad bych se zeptal, jaky sirokac kdo pouzivate a s jakymi dojmy. Jo mam jeste jeden dotaz - Uvadi se max citlivost ISO 6400, ale nejde mi dal nez na 3200. Je treba nekde nastavit 6400 rucne?
cloudy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kostoun 8. 4. 2008 08:56

ISO 6400 se nastavuje rucne v advanced menu.
S tim ostrenim proti obloze problemy nemam, ale zas tolik sem to netestoval...vyzkousim.
Jinak WB sem konecne dostal tam kde sem si to predstavoval - kvalita uz je vyborna.
Je potreba si dukladne pohrat s pred-definovanymi profily od Pentaxu a ty menit v zavislosti na zmene prostredi(uvnitr, venku, stin..). Plus pozor na WB u blesku.
AWB u Pentaxu nefunguje, a to je zatim moje jedna ze dvou vytek.
Druhy problem je Live View(diky za tip s tim stabilizatorem, dela to fakt hrozny rany).
Nemuzu za boha dojit na to jak zapnout AF v Live View rezimu...je to vubec mozny?
Proste ta mrcha pres Live View automaticky neostri...neskutecny. Nebo sem jen blbej ze sem to nenasel? :D
Kdyby to neslo tak je Live View naprosto k nicemu... :grr:
Kostoun
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kostoun 8. 4. 2008 09:01

Jinak muzu doporucit jako setak Sigmu 17-70 f2,8-4,5.
Kresli pekne, dobra konstrukce, na kratkem konci s 2,8 se da fotit i za horsiho svetla...
Navic to makro je vic nez slusny(1:2,3).
Za ty prachy..
Kostoun
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod khonsun 8. 4. 2008 10:09

Kostoun: Taky me stve bila. Pred tim jsem mel *ds, zvykl jsem si na nej a ted se nemohu s k20 srovnat.
Vetsinou to leze do modre, s externim bleskem v interieru maji lidi tvare a nosy do cervena a to pres to, ze si u me /menu/pri blesku nastavuje bila blesk . No potim se.
Nebyla by nejaka konkretnejsi rada na nastaveni bile ve fotaku? Dekuji
khonsun
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 8. 4. 2008 10:21

Kostoun píše:Nemuzu za boha dojit na to jak zapnout AF v Live View rezimu...je to vubec mozny?
Proste ta mrcha pres Live View automaticky neostri...neskutecny. Nebo sem jen blbej ze sem to nenasel? :D
Kdyby to neslo tak je Live View naprosto k nicemu... :grr:

Ostření přes LiveView zvládá z Canonu pouze novinka 450D a je možné, že to Pentax ještě neumí...
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 8. 4. 2008 12:06

Aby fungovalo AF pri LV musi fotak mat kontrastne ostrenie (lebo zrkadlo je vyklopene ...) kontrastne ostrenie ma canon 450d olympus 420 a starucky olympus 330 a nikon d300.

Ale ak ta to potesi tak 450d ma sakra pomale to kontrastne AF (daleko zaostava za kompaktami) a nikon d300 ide este dalej ma 2 LV mody "stativovy" kde pouziva kontrastne AF a na fotenie s "ruky" kde preklapa zrkadlo .... takze ano sam vyrobca Nikon tvrdy ze jeho kontrastne ostrenie je pomalsie ako preklapanie zrkadla ...

e-330 mala kontrastne ostrenie na urovny kompaktov (vtedajsich) e-420 neviem ako je natom ...., ale asi to bohvieco nebude ked e-3 nema kontrastne ostrenie (asi obdobna logika ako u canonu 450d a 40d ;-))

Takze fotenie na LV u zrkadloviek je nadalej len v polohe statickych veci a sire snov ......
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kostoun 8. 4. 2008 12:52

Hmmm...dik za vysvetleni.
To presouva Live View do novy, zcela zanedbatelny fjuturky :-/
Kostoun
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 8. 4. 2008 13:07

Olympus E-330 nemá ostření kontrastem - ostří přes normální zrcadlovková zaostřovací čidla a na LiveView má zvláštní čip v hledáčku - podobně jako Sony Alpha 300/350, jen nemá pro LV mechanické přepínání, ale polopropustné zrcadlo. V dalším režimu, kdy pro LV používá hlavní čip (určeno pro makro, obraz je myslím jen černobílý) nemá autofokus vůbec.

LV čip v hledáčku je jediné rozumné řešení liveview z hlediska zaostřování. Protože ostření kontrastem je opravdu nic moc a ostření s odklopeným zrcátkem je zase ostření naslepo - nevíš, na co se vlastně zaostřilo, LV v tu chvíli nefunguje. Samozřejmě mají tyto systémy také nevýhody, zatím to vždycky byl nějak zprzněný hledáček - u E-330 tmavý, u A3x0 zbytečně malý. Zvláštní čip pro náhled má nejspíš taky jiné charakteristiky než ten hlavní snímací, ale to bych neviděl tragicky - zobrazení na LCD má charakteristiky (dynamický rozsah, barevnost) určitě ještě odlišnější.

Všechno to má před sebou ještě nějakou cestu k dokonalosti.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod elho_cid 8. 4. 2008 17:46

Kostoun píše:Jinak WB sem konecne dostal tam kde sem si to predstavoval - kvalita uz je vyborna.
Je potreba si dukladne pohrat s pred-definovanymi profily od Pentaxu a ty menit v zavislosti na zmene prostredi(uvnitr, venku, stin..). Plus pozor na WB u blesku.

K10D ma na WB s bleskem takovou vychytavku v custom funkcich, je mozne natvrdo zapnout prepinani WB do zableskoveho, pokud je aktivovany blesk. Protoze casto na stridam fotky s bleskem a bez, je to uzitecna ficura. Predpokladam, ze K20d to ma taky.
Ty custom funkce je dobre si nastudovat hned jako prvni, byvaji tam moc uzitecna nastaveni - a to se netyka jen Pentaxu, stejne pro Canon a Nikon.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 8. 4. 2008 22:20

čo by ste si skôr vzhľadom na takmer rovnakú cenu vybrali a prečo? K10 či K200?
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mihhi 8. 4. 2008 22:45

K10D - hlavně kvůli komfortu ovládání
mihhi
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka