Pentax K20D a K200D? Prvni informace

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod víík 14. 3. 2008 09:25

V ČR není Pentax K20D dražší než Canon 40D. A ještě vás ušetří šaškování s cashbackem.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 14. 3. 2008 09:39

3FPS mohou byt zklamani, ale argumentovat vystupem do JPG mi prijde smesne. Pokud si koupim zrcadlovku teto tridy, tak mi jde hlavne o maximum z vystupu, tzn. JPG jakoby neexistoval.
Pentax je proti 40D utesneny. No a kdyz uz mluvime o cenach objektivu, myslis si ze u Canonu pokryjes 16-135 se svetelnosti 2.8 za nejakych 40tis? 40D byl i muj kun, ale to doslova zhovadile ovladani?! Co tim Canon zamysli? Nejvetsi minus je, ze nemohu najit funkcni makroblesk pro system Pentax.
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 3. 2008 09:57

cabannos píše:To je pouze tvuj nazor, nebo to mas podlozene? Nechci byt ustepacny, pouze me to zajima.

14.6MPix rozlišení přináší několik základních problémů.
1. Malé pixely, které mají menší citlivost a menší Full Well Capacity. Pixel 5um se už blíží velikosti pixelů z některých kompaktů nebo DSLR formátu 4/3.
2. Takové rozlišení vyžaduje velmi kvalitní objektivy a pochybuju, že setové objektivy budou pro tohle rozlišení to pravé.
3. Malé pixely přinášejí i šum a pokud to nemá výrobce technologicky zvládnuté (jsou to nové CMOS čipy), tak v RAW to bude znát. JPEG je nezajímavý, ten se dá vyžehlit, tak jak to předvádí poslední Nikon D300 - JPEG nádhera, RAW děs a hrůza.
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 14. 3. 2008 10:11

tym JPG argumentujem najme stohou dovodu, ze K20D prinas pomerne vela funkcii na predspracovanie obrazkov narozdiel od K10D (rozne konverzie do BW, krivky kontrastu atd) takze pentax sam naznacuje ze ten fotak je mysleny viac pre priami vystup ......

Josef001 k DLSR formatu 4/3 hej od kompaktu to ma este daleko to by bolo cca 3-4Mpixelovy kompakt ;-).
Prave progres v odsumovacich algoritmoch ti umoznuje pouzit aj hardware ktory viac sumi, bez skodlivych nasledkov, ale aj hardware postupuje ale prave kvoli tvojmu bodu 2) + otazka ze naco???? (netlacim plagati zatial) mi to prijde ako zbytocnost.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 14. 3. 2008 10:50

Josefe, jak to vychazi v porovnani s 40D? Myslim tim velikost jednoho px? Jak si sam napsal, je to vse o technologii, pokud to vyrobce zvladne, tak proc nezvysit rozliseni senzoru? Pokud se divam na snimky z K20D, tak je zrejme, ze se jim to povedlo. No a co se tyce objektivu, tak prave Pentax disponuje kvalitnimi monofokalnimi objektivy. Musim jeste podotknout, ze nejsem zastancem honby za rozlisenim senzoru.
irmo, byl to pouze priklad, dle meho nazoru to jde aplikovat na vetsinu vybaveni. Ano Canon ma rozsahlejsi system, nepopiram.
Sam se nemohu rozhodnout :roll:
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 14. 3. 2008 16:13

cabannos
40D byl i muj kun, ale to doslova zhovadile ovladani?!
Nemam ten dojem. Preco si to myslis?
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 14. 3. 2008 16:46

Spis sem mel napsat ergonomie, tim mam na mysli rozmisteni tlacitek pod displejem a hlavni switch ON/OFF v dolnim rohu, neprijde mi to moc pohodlne. Pristroj sem drzel v ruce a verim tomu, ze si clovek zvykne, ale proc delat kompromis, kdyz uz investuji nekolik desitek tisic?
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 3. 2008 19:59

Cabannos : Máš nějaké RAW snímky? Z JPEG nic nepoznáš...

Irmo : bylo to jenom hrubé přirovnání, ale kompakt Fuji 40fd ma 1/1.6" čip a 8Mpix, tedy pixel 3um u zrcadlovky bych očekával 7-8 Mpix :). Bohužel i Canon se zbláznil a neustále pixely zmenšuje. Canon 300D 7.1um, 30D 6.4um, 40D 5.7um, 450D 5.2um. Podobně se tak děje i v profi řadě :(
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 14. 3. 2008 21:13

Co jsem viděl ukázky, zdá se že Pentax ví co dělá. Na iso 6400 vpohodě. Dynamický rozsah lze dokonce zvýšit režimem HDR.
Vůbec nechápu o čem je řeč. Rozlišení je větší, šum menší Dynamický rozsah lze zvýšit až tak že to není hezké a se špičkovými monofokálními objehtivy lze 15 Mpix plně využít. Kde je problém?
Když přišly Mpix zrcadlovky tak se také ozývali ´odborníci´že to je zbytečně moc. Mě přijde akorát tak těch 12. S 10 si ale taky vystačím.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 3. 2008 21:30

cabannos píše:Spis sem mel napsat ergonomie, tim mam na mysli rozmisteni tlacitek pod displejem a hlavni switch ON/OFF v dolnim rohu, neprijde mi to moc pohodlne. Pristroj sem drzel v ruce a verim tomu, ze si clovek zvykne, ale proc delat kompromis, kdyz uz investuji nekolik desitek tisic?

Uplne souhlasím, když jsem porovnával ovládání Canon 30D a Pentax K10D, tak Canoní mi připadalo dost nepraktické. A teď, když mám s oběma pár měsíců odbyto, je rozdíl ještě větší. Pentax paráda a Canon ve stylu proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.

Jinak senzor v K20D má větší pixely, než ten v Nikonu D300 nebo Sony A700. Je to díky lepší technologii zpracování polovodičů, kterou má Samsung narozdíl od Sony k dispozici. Zároveň to má i příjemný důsledek v menší vinětaci a ztráty ostrosti v rozích u širokoúhlých objektivů.

Jestli je pravda, jak psali v té recenzi, že s SDM objektivem ostří stejně rychle jako Olympus E-3, nebo Canon 40D, tak jsou ty 3fps asi jediná překážka.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 3. 2008 21:43

Josef001 píše:Irmo : bylo to jenom hrubé přirovnání, ale kompakt Fuji 40fd ma 1/1.6" čip a 8Mpix, tedy pixel 3um u zrcadlovky bych očekával 7-8 Mpix :). Bohužel i Canon se zbláznil a neustále pixely zmenšuje. Canon 300D 7.1um, 30D 6.4um, 40D 5.7um, 450D 5.2um. Podobně se tak děje i v profi řadě :(p/quote]

Kde jsi ta čísla sebral? To je z datasheetů těch snímačů? Každopádně na tomhle u CMOS prd záleží. Tam jde o aktivní plochu fotodiody, což je typicky čtvrtina té plochy. A srovnávat to s CCD na kompaktu fakt nemůžeš.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 14. 3. 2008 22:51

Nikon D300 má pixel 5.5um a Pentax má přesně 5um....

Jinak nevím, co má společného technologie (jedno či lepší nebo horší) s velikostí pixelu. Co se týká aktivní plochy fotodiody - není relevatní plocha fotodiody, ale plocha čočky nad ní..
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 14. 3. 2008 23:30

Relevantní je oboje a ještě daleko víc různých faktorů. Každopádně zvyšování rozlišení mi starosti nedělá, jediné negativní dopady jsou nároky na místo na kartě a výkon počítače na vyvolání RAW.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef001 15. 3. 2008 09:33

Každopádně K20 se svojí cenou je určitě zajímavý foták a jsem zvědav na další testy.

http://surfdoc.blogspot.com/2008/02/k20 ... eview.html
Josef001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 15. 3. 2008 20:13

Dobrá recenze. Počítám, že profík a majitel objektivu SMC-FA* 600/4 ví o čem píše.
elho_cid
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka