Jak jsou DSLR odolné vůči otřesům, teplu, ... ?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jirka766 4. 11. 2007 13:19

Řekněte mi jak jsou hodně zrcadlovky (takové ty lacinější) háklivé na otřesy, zvýšenou teplotu, orosení, nízké teploty atd. Přeci jenom se tam musí hejbat něco víc než v kompaktu.
Když jsem mluvil s kámošem a říkal jsem mu jak s ní jezdim kole tak se zhrozil že jestli to budu dělat delší dobu tak se tam různé stavěcí šroubky (např. u zrcadla) mohou povolit a může do být docela drahá oprava v servisu. V návodu taky píšou zbytečně nevystavovat otřesům, atd. Stejně tak jsem ji nedávno vez busem v baťohu v pouzdru, ale byla vedle topení, docela teploučko.
Jaké máte vy zkušenosti s tímto problémem, jak se chováte ke svému foťáku ?
Nebuďte líní, třiďte odpad !
jirka766
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 4. 11. 2007 13:58

levnejsi budou urcite mene odolne nez profi drahe pristroje, ktere by mely vydrzet u hrubsi zachazeni ci primo extremni podminky
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod player 4. 11. 2007 15:33

Jako pokavad nebudes mit fotak na ramu kola, kde by se celou dobu otloukal, ale ve vypolstrovane brasne, tak bych byl v klidu.
To same plati o teplote, na radiator bych fotak urcite nepokladal a zrovna tak bych ho nemel na krku pri vysokohorske fujavici.
Oroseni zabranis jednoduse tak, ze nes vejde ze zimy do tepla, tak ho zabalis do igelitove tasky napr.Samozrejme nesmi byt derava;)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 4. 11. 2007 19:39

Mam fotak se stabilizovanym snimacem a vozim ho v brasne na prednich riditkach, jednou jsem ho zapomel vypnout a asi 5-10 minut jsem jezdil po hrbolate polni ceste se zapnutym stabilizatorem a fotak to v pohode prezil....
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 11. 2007 19:53

Kvalitní stabilizátor zvládne hodně :D
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jirka766 4. 11. 2007 20:08

kromec píše:Mam fotak se stabilizovanym snimacem a vozim ho v brasne na prednich riditkach

a jak dlouho ho už vozíš ?
je fakt že na řídítkách jsou větší otřesy než u mě - já ho mám v baťohu a tam je ještě v brašně, někdy když jedu kousek tak si brašnu hodím na krk
orosení řeším tak že doma ho nejdřív nechám v chodbě a pak až dovnitř - zatím to jde, ale na zimu ho asi taky dám do nějakýho igelitu
Nebuďte líní, třiďte odpad !
jirka766
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 4. 11. 2007 21:06

kromec píše:Mam fotak se stabilizovanym snimacem a vozim ho v brasne na prednich riditkach, jednou jsem ho zapomel vypnout a asi 5-10 minut jsem jezdil po hrbolate polni ceste se zapnutym stabilizatorem a fotak to v pohode prezil....

keď bude Panasonic robiť prieskum trhu alebo nejakú anketu o stabilizátoroch, tak už vedia, za kým majú ísť :)
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 4. 11. 2007 21:50

TA:
Ja mam Minoltu :)

jirka766:
Mam predni vidlici odpruzenou a brasna je zavesena , takzeto castecne tlumi narazy.

PS: mam EVF
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod marty_oc 4. 11. 2007 23:15

Mám Canon 10D a tuhle jsem s ním jezdil na čtyřkolce. Měl jsem ho jen na popruhu pověšenýho na zádech bez pouzdra.

Nějak jsem neřešil že vezu i foťák a takže o otřesy nebyla nouze.

Žádný problém (i ostření jsem pak testoval, bez problému).
marty_oc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 5. 11. 2007 08:19

ved to kromec ma EVF ne DSLR .... tzv ziadne sklicko a ziadna tak velmi citliva technika na otrasi.

Jazdim MTB dost casto a obcas si zoberem aj DSLR do batoha ale vacsinou iba kompakt do vrecka. Zatial zije ale mam ho prilis kratko aby som to posudil :(.

Co sa tika zarosenia tak natom su tie lacne DLSR hodne zle a o lacnich objektivoch ani nehovoriac, aj vcera ked som si vybehol na solisko zo strbskeho plesa, snezenie vietor atd tak sa "lacny" objektiv kompletne zarosil ako mu bolo teplucko v puzdre, zatial co kvalitny objektiv to zniesol bez problemov.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kromec 5. 11. 2007 09:49

irmo:

Stale tam mam ,ale stabilizovanej snimac, AF,clonu, atd.. objektiv je konstrukcne stejny jak u DSLR jediny rozdil je ze je mensi a neda se oddelat...

Jediny rozdil kdyz vezmu v uvahu pohyblive casti je zrcatko a to myslim by melo byt proti otresum nejodolnejsi, prece jen je na to konstruovano , takove seriove snimani stim zrcatkem hezky zacvici..
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 11. 2007 12:12

Ja mam skusenost s vodou...a celkom fajn, v Nitre na koncerte Coca-Cola Popstar bolo pocasie pre fotak jak z hororu...fukalo, prsalo a bola strasna zima. Prvych 5min som vahal fotak vobec vybrat, ked uz mi to nedalo, tak som ho aspon schovaval pod bundou, no po 15min ma to prestalo bavit, tak som ho vybral do dazda a kazdu chvilku utieral, hrozne bolo pozerat do hladacika, lebo som mal uplne mokre obocie /a aj ten hladacik/, takze tam to bolo s vodou najhorsie. Neskor ma pustili do zakulisia /asi si mysleli ze fotim pre nejaky casak/, tak tam si fotak troska oddychol, no s 200mm objektivom to nebolo priamo na podiu ono, tak ma to prestalo bavit a sup-ho s fotakom pred podium do dazda...fotoaparat zostal absolutne bez viditelnej poruchy, dokonca nezatiekla don voda, co ma nesmierne potesilo, ale pre vacsi klud by som potreboval vode-odolnu masinku....toto zrkadlo bola Minolta Dynax 5D /3 rocna/ s objektivom AF 200mm f2,8 APO /asi 20 rocny/ .....fakt super fotak....napriek nizkej teplote 1 baterka vydrzala cez 1000 fotiek.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod otilrak 6. 11. 2007 20:47

Tak jsem se rozhodl koupit C 400D, ale ještě mě zajímá v jakých teplotách se s ním může fotit? V oficiálních specifikacích u fotoaparátu se píše provozní teplota 0 - 40°C a vlhkost max 85%. Chtěl bych s fotoaparátem fotit na sjezdovkách lyžování a snowboarding a nevím jestli to ten fotoaparát vydrží. Co si o tom myslíte? Předem dík za vaše odpovědi
Philips Savy>N 5110>Si A55>SE T230i>N 6610i>N 1600>N 2610>N 6300>N N79>Sa E1120>HTC Wildfire S>HTC Desire C>THL W100>Sa E1180>Lumia535>Ulefone U008>Xiaomi Redmi 6>Pixel4a5g
otilrak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 6. 11. 2007 21:00

Vydrží, jen si budeš muset osvojit návyky focení v zimě - ochrana foťáku proti orosení, akumulátory v teple atd.

http://www.paladix.cz/clanky/fotografovavi-a-mraz.html
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TA 7. 11. 2007 15:28

kromec : tak máš smolu :P Minolta si už prieskum robiť určite nebude.

Hmmm po prečítaní toho článku ma napadá otázka, ako to je s kartami? Naozaj sa môžu karty správať čudne v nízkych teplotách? Im by v podstate nemalo nič také vadiť alebo sa mýlim :?:
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Další stránka