Jakým koukáte do hledáčku okem? (pravé/levé)

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rudi86 23. 10. 2007 19:45

jednoznačně pravým.. :wink: tedy když jsem si to četl, tak mi to vyvedlo z míry, že jsem ani chvilku nevěděl :mrgreen: ale pak jsem vzal foták a bylo zase jasno, zkoušel jsem i to levé a je to fakt divný :lol: prostě o zvyku
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 10. 2007 20:13

Se nestacim divit, kolik je tu "levookych".Ja koukam pravym(s tim ze mam leve otevrene) a ani by me nenapadlo koukat levym, kdyz na to zrcadlovka neni uzpusobena a ti, kteri hure vidi, tak snad z toho duvodu nabizi hledacek moznost dioptricke korekce, ne?
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 23. 10. 2007 20:41

pravym, lavym zvladam tiez ale je to riadne na pikacu kvoli ovladacim prvkom...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fales 24. 10. 2007 06:46

Jedine pravym... :wink:
fales
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rizoto 24. 10. 2007 07:09

Ja kukam lavym pretoze nim lepsie vidim. Obcas si nosom prepnem zaostrovaci bod nosom na Nikone D70s :lol:
Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 70-300 F4-5.6 IF ED VR, Nikkor AF 50mm F1.8, SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC Macro , CPL HOYA, telekonvertor KENKO 1,5x, Nikon SB-600, CF 4GB, 1GB Apacer Photo Steno III 150x, 1GB Transced 80x, 4GB SanDisk Extreme III
Rizoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ilja2001 24. 10. 2007 09:55

player píše:Se nestacim divit, kolik je tu "levookych".Ja koukam pravym(s tim ze mam leve otevrene) a ani by me nenapadlo koukat levym, kdyz na to zrcadlovka neni uzpusobena a ti, kteri hure vidi, tak snad z toho duvodu nabizi hledacek moznost dioptricke korekce, ne?

Ale to vůbec není o tom, k čemu je zrcadlovka uzpůsobena a o dioptrické korekci. Jak už tady někdo psal, je to o tom, které oko je dominantní a tím je pro člověka přirozenější se dívat nejen do hledáčku.
Taky koukám levým, matlám si displej nosem, občas i přepnu ostřící bod, ale je to pro mě daleko přirozenější než se dívat do hledáčku pravým okem.
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuseon 24. 10. 2007 10:36

jasne ze do toho kukam pravym okom keby lavim tak mi zavadza nos to je jasne, ja som este nevidel fotografa za fotakom ale vzdy ako keby mal ten fotak cez pol tvare,jednoznacne ked pravym tak ti nebude nic zavadzat nikde
Fuseon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 24. 10. 2007 11:50

ilja2001 píše:
player píše:Se nestacim divit, kolik je tu "levookych".Ja koukam pravym(s tim ze mam leve otevrene) a ani by me nenapadlo koukat levym, kdyz na to zrcadlovka neni uzpusobena a ti, kteri hure vidi, tak snad z toho duvodu nabizi hledacek moznost dioptricke korekce, ne?

Ale to vůbec není o tom, k čemu je zrcadlovka uzpůsobena a o dioptrické korekci. Jak už tady někdo psal, je to o tom, které oko je dominantní a tím je pro člověka přirozenější se dívat nejen do hledáčku.
Taky koukám levým, matlám si displej nosem, občas i přepnu ostřící bod, ale je to pro mě daleko přirozenější než se dívat do hledáčku pravým okem.s/quote]

Ono existuje neco jako "dominantni" oko?U rukou eventuelne i u nohou sikovnost, neboli dominantost jedne z nich chapu, ale ze by i oci se takto rozlisovaly, to je pro me novinka.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ilja2001 24. 10. 2007 12:00

player: jj, člověk se stále učí ;-)
viz třeba http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/p ... levak.html
ilja2001
Návštěvník

Odeslat příspěvekod magovec 24. 10. 2007 13:25

Jestli existuje "vědecky dokázaná" dominantnost jednoho oka nevím, ale rozhodně existuje jeho oblíbenost, většinou daná podvědomně. Nicméně i objektivně se to dá obhájit tím, že na jedno oko můžete vidět lépe než na druhé (například máte jiný počet dioptrií).

Jasným vyustěním ve vztahu k původní otázce (tedy kterým okem se díváme do fotoaparátu) pak může například být to, že si hledáček nastavíme na to svoje oko (dioptrická korekce) a pak pochopitelně bez nutného přenastavení ani druhým okem koukat nemůžeme (předpokládáme-li, že chceme mít ostrý obraz a něco vidět).

Já například brýle nemám a vidím dobře. Nejsem si vědom, že bych používal jedno z očí více než druhé a přesto do aparátu koukám z 95 procent levým. Důvod je prostý - mou naučenou pozicí hlavy zcela přitisknu očnici na hlavu tak, že mi neproniká nikde světlo (což mi pravým nejde tak dobře) a za druhé se cítím s přístrojem v jedné ose a lépe spojen - hlava je v ose objektivu a schována za tělem. Pokud koukám pravým, tak mi hlava vybočuje a v některých situacích mi to vadilo (málo prostoru, focení u stěny, apod.). Nicméně ale když fotím na výšku tak vždy koukám pravým okem, což je dáno pouze jednou věcí a to na jakou stranu otáčíte aparát. Já rozhodně gripem nahoru a tedy pravé oko je nutnost, nicméně jsou zde jiní, kdo jej točí na druhou stranu...

A v neposlední řadě je to také dáno typem těla. U menších (např. Olympus E-400) může být problém mít hlavu schovánu za tělem a ještě ovládat nějaké prvky, za to u takových jako je Nikon D200/300/D2/D3 či Canon 5D/ MarkII/III to jistě problém není.
magovec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod USER47 24. 10. 2007 13:30

Dominantnost oka samozřejmě existuje. Koukejte se oběma očima na nějaký bod a nastavte si na dýlku paže prst tak, aby se s tím bodem překrýval. Pak postupně zavřete pravé nebo levé oko, uvidíte, při jakém pohledu se prst se zvoleným bodem skutečně kryje.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Miloš 66 24. 10. 2007 13:48

Jedno oko je vždy rychleji zaostřené a na dioptriích nezáleží,tzv setrvačnost při přeostření z jednoho pědmětu na druhý.
Miloš 66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 24. 10. 2007 14:24

ilja2001 píše:player: jj, člověk se stále učí ;-)
viz třeba http://www.babyonline.cz/vyvoj-ditete/p ... tmlk/quote]

Dik za odkaz, zajimave pocteni;)
Prave oko pouzivam ve vztahu k prave ruce.Tedy fotak je navrzen pro pravaky, tudiz lepe sedi prave oko.Jestlize zbran drzim pravou rukou, pak se opet vybizi mirit okem pravym.
Naopak kdyz bych se mel koukat treba do mikroskopu ci do klicove dirky, pouziju oko leve:)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 24. 10. 2007 16:28

A kterým uchem třeba telefonujete? Já jedině levým, ale do foťáku koukám okem pravým...:-)
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Doodoo 24. 10. 2007 17:08

Tak ja pisem pravou, telefonujem na prave ucho, ale fotim na lave oko. Som nenormalny? :D

PS: a ked sa smyknem na lade mam vpredu pravu nohu.

Som lavy len vo foteni :D
Lenovo ThinkCentre A60 8979-35G
Doodoo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka