K100 vs D40x

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kromec 27. 8. 2007 06:03

CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod goodoldalex 27. 8. 2007 12:28

wilson píše:som akurat v prahe a predavac vo fotoskode mi povedal ze kebyze si ma vybrat medzi d40x 400d a k100d super by bral nikona.....
jirka766 píše:taky jse mbyl ve fotoškoda si omakat D40 a K100D Super a prodavač doporučoval Pentaxaa/quote]
Aj predavac je bezny clovek ktory ma rad fotaky a ma na ne vlastny nazor :) A inak som uz zazil aj predavaca foto ktory sa Nikon snazil napisat ako Nicon.

Ad hladaciky: Rozdielnu velkost by som velmi neriesil (mozno pri priamom porovnavani je nejaky rozdiel vidiet), ale Pentaxy maju ostrejsi hladacik, s ktorym sa v pripade potreby lepsie manualne ostri.
The worst creator will always be better than the best critic.
goodoldalex
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wilson 27. 8. 2007 15:31

jasne ze predavac je len clovek a kazdy preferuje nieco ine, aj ked mozno niekedy ide o to predat ten a onen vyrobok....
cos atyka pentaxu. na tomto fore je pomerne dost vychvalovany. ale. je pravda ze nema take bohate prislusenstvo ako nikon a canon. a preto sa pytam ma pentax buducnost? (aj ked to je asi blba otazka) lebo na fore(fotografovani.cz) padli aj take hlasky...
pisem to preto ze ci naozaj mam do toho k100d super ist....
aky mate nazor nato....
wilson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 27. 8. 2007 17:05

Jeste pred dvema lety to vypadalo, jako by budoucnost nemel, ale ted jsem optimista.
Stabilizace snimace je velky hit a Pentax ma nejucinnejsi system, jako jediny ma na trhu vic nez jeden typ zrcadlovky se stabilizatorem - a jako jediny s telem vhodnym i pro (polo)profesionaly.
Co se prislusenstvi tyce, tak to ma nejen bohate, ale i kompatibilni. Tohle je vec kterou C/N konkurence nezminuje - protoze tam ma problemy. Navic v posledni dobe se zlepsuje i podpora Pentaxu od nezavislych vyrobcu - napriklad je mozne na Pentax dat nove objektivy Carl Zeiss - a budou fungovat v automatickem rezimu, ne v manualnim jako na Nikonech.
A i kdyby Pentax sam (nebo Hoya) zacali delat potize, tak je tu porad jeste Samsung, ktery jede ve stejnem systemu.

Takze jo, Canon a Nikon jsou vetsi a maji lepsi zazemi, ale Pentax je treti a ma dobre naslapnuto.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 27. 8. 2007 17:27

Pokud kupujes DSLR na bezne nenarocne foceni, pak prislusenstvi tolik neres.
Ja osobne bych do jine znacky nez je N&C nesel i pres absenci stabilizace snimace u nich.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dolnajs 28. 8. 2007 16:11

Tak přesně tuhle otázku jsem řešil a od včera mám doma Nikon D40X... U mě zvítězila velikost těla a celkově se mi Nikon "líbil" víc... Stabilizaci na chipu jsem oželelel, protože druhý objektiv má VR, čili optickou stabilizaci.

Hodně vzpomínaná nevýhoda u Nikonu na fórech je to, že musíš používat pouze objektivy s vlastním motorkem (tělo ho nemá). Ale já jako začátečník určitě do budoucna neplánuji nějakou velkou investici do objektivů, takže tyto 2 jsou pro mě plně dostačující.

A opět promluvím jako laik, ale výrazný rozdíl ve kvalitě fotografií, obou výše zmíněných, mi nějak nepřišel. Zatím preferuji JPG a časem až se naučím trošku fotit, tak budu uvažovat beztak o nějaké jiné zrcadlovce, takže teď mi to hlava nebere... :)

Záleží na každém co preferuje a co mu sedne víc. :wink:
dolnajs
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod abak 31. 8. 2007 14:45

Měl jsem možnost porovnávat fotky z k100 , Nikon 40 a Canon 400. Byl jsem překvapen kvalitou fotek k100, žádné přepaly, skvělé barvy. Musím podotknout, že vše bylo děláno s objektivem Tamron 17-50/2,8. Seťáky jsou dobré tak na učení.
abak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cabannos 31. 8. 2007 16:55

Nechci delat dusno, ale Tamron 17-50/2.8 lze namontovat jen na 400d z tech fotoaparatu co jsi zminil. Pro Pentax se nevyrabi a D40x nema motorek v tele.
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod friggo 31. 8. 2007 18:28

caba: že nemá motorek, přece neznamená, že se nedá nasadit a že se s ním nedá fotit...
friggo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cabannos 31. 8. 2007 18:34

Pravda, ja uz sem z toho AF docista zblbly. No, ale pro bajonet KAF orpavdu neni, jedine ze by existovala redukce ...
Fotím, tedy jsem.
cabannos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 31. 8. 2007 22:43

Co se přepalů týče, tak to je věcí fotografa, když špatně nastaví expozici, tak sebelepší foťák a maticové měření přepalu nezabrání - a naopak. No a barvy - to je dost subjektivní, navíc při focení přes RAW se rozdíly mezi značkami stírají.
Jak to vidím já, tak z velké trojky C-N-P (kde P opravdu není panasonic, N není nokia a C není casio) jsou všechny SLR kvalitní a stojí za to. Hádky nemají smysl. Vyberte si systém a kupujte objektivy!
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wilson 4. 9. 2007 19:55

este sa chcem opytat ma k100d super kontrolu hlbky ostrosti.
wilson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 5. 9. 2007 08:18

Jo, tu maji zatim vsechny DSLR od Pentaxe. Zrcadlovku bez tehle ficurky bych teda rozhodne nikomu nedoporucoval.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wilson 5. 9. 2007 17:59

a ako sa to v hladaciku prejavuje. je to tu (popripade na nete) rozpisane ?
wilson
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 5. 9. 2007 21:07

Jezis to jsou otazky. Hledacek ztmavne a ty vidis co vsechno je jeste ostry. Jdi si to vyzkouset do kvelbu
elho_cid
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka